VIDEO Afacerea unui român întors după 18 ani petrecuţi în Franţa. Şi-a deschis o fermă de capre franceze de rasă. Fiecare exemplar vândut are pedigree

0
Publicat:
Ultima actualizare:
AFACERE CAPRE OCNITA

Un român în vârstă de 50 de ani a lăsat străinătatea şi s-a întors acasă, în comuna dâmboviţeană Ocniţa, acolo unde a pus bazele unei afaceri cu pedigree. Vinde capre din rasa Alipină Franceză doar pentru material genetic.

Iosif Căpraru a lucrat 18 ani ani ca tâmplar, în Franţa, dar pământul natal îl chema mereu acasă. Aşa s-a decis ca în 2015 să pună bazele unei ferme de capre din rasa Alpină Franceză în localitatea Ocniţa. A început cu 30 de capete, iar acum a ajuns la peste 60.

AFACERE CAPRE OCNITA

„Am început această afacere în iulie 2015. Ideea mi-a venit după ce am lucrat 18 de ani în afara ţării. Nu m-am împăcat cu gândul să rămân acolo şi trebuia să fac ceva să ajung la mine în ţară, la mine în comună şi la mine acasă. M-am gândit la mai multe chestii. Prima a fost să cresc vaci de rasă, pentru carne, dar am văzut că mă depăşeşte treaba asta şi ca putere financiară şi ca putere fizică şi atunci m-am mutat la o afacere din acelaşi sector, al zootehniei, dar la o afacere cu capre. Vorbim de rasa alpină franceză. Creşterea nu putem să spunem că e dificilă. E un animal până la urmă, căruia dacă îi dai atenţie răspunde foarte uşorla cerinţele pe care tu le ai de la el” spune Iosif Căpraru. 

Ferma se numeşte „Căpriţa Fericită” pentru că  niciun animal nu pleacă de aici pentru tăiere, ci doar pentru înmulţire. Nici laptele nu este destinat comercializării. Aproape toată producţia este consumată de iezi, iar ce rămâne este consumat de proprietari. 

„Noi nu vindem animale pentru tăiere, ci doar pentru reproducţie, atât ieduţii cât şi ţapii. Suntem înregistraţi la o organizaţie non-guvernamentală care se ocupă cu evidenţa genalogică a acestei rase de capre. Toate animalele noastre sunt repertoriate acolo, au pedigree, au certificat de atestare a rasei şi vindem doar material genetic. Asta presupune un cost mai ridicat decât dacă am vinde ieduţi de Paşte sau animale pentru carne”, adaugă propietarul.

Investiţia iniţială în realizarea fermei s-a ridicat la 30.000 de euro, fonduri proprii, însă a crescut la peste 100.000 de euro în patru ani, bani pompaţi în pământ, grajd şi întreţinerea animalelor în cei 4 ani.

În România mai sunt afaceri asemănătoare, dar nu foarte multe, spune bărbatul.

AFACERE CAPRE OCNITA
AFACERE CAPRE OCNITA

„E o afacere pe care eu o consider la început. Este cerere pentru material genetic din această rasă, de alpină franceză. Sperăm ca să putem trăi şi să ne câştigăm existenţa datorită lor.Beneficiul cel mai important al acestei rase este cantitatea de lapte pe care o produce. La un ciclu de lactaţie o carpatină românească oferă 300-350 de de litri, pe când alpina, dacă este îngrijită şi hrănită cu ce are nevoie, producţia de
lapte poate ajunge la 1.100 de litri pe un ciclu de lactaţie”, explică Iosif Căpraru.

Proprietarii şi-au şi botezat caprele cu nume precum Serafina, Kimberly, Sofiana, Mihaela, Cherry, Codruţa, Suzana, Sara, Sabrina, Ştefania sau Ştefan, iar animalele sunt atent monitorizate şi video.
 

Un exemplar de Alpină Franceză se vinde cu preţuri cuprinse între 200 şi 300 de euro la ferma „Căpriţa Fericită”.

AFACERE CAPRE OCNITA
AFACERE CAPRE OCNITA
AFACERE CAPRE OCNITA
AFACERE CAPRE OCNITA
AFACERE CAPRE OCNITA
AFACERE CAPRE OCNITA
AFACERE CAPRE OCNITA


 

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite