Top 5 ficţiuni ale lui Jules Verne devenite realitate. Care sunt cele mai tari invenţii pe care i le datorăm scriitorului vizionar

Top 5 ficţiuni ale lui Jules Verne devenite realitate. Care sunt cele mai tari invenţii pe care i le datorăm scriitorului vizionar

Jules Verne FOTO wikipedia.org

A influenţat generaţii întregi de cititori, scriitori, iar cărţile sale sunt şi astăzi printre cele mai căutate în domeniul science-fiction. Fanteziile sale sunt analizate şi astăzi de mari companii care încearcă să le pună în practică. De altfel, multe invenţii au prins viaţă la 50, poate 100 de ani de la moartea sa.

Ştiri pe aceeaşi temă

Jules (Gabriel) Verne s-a născut la 8 februarie 1828, în Nantes, Franţa şi a murit la 24 martie 1905, Amiens, Franţa. De-a lungul carierei sale a adunat numai puţin de 62 de romane şi 18 nuvele, toate extrem de apreciate. Primul său roman a fost publica în 1863 şi se numeşte “Cinci săptămâni în balon”. Succesul a fost uriaş şi a dus la la semnarea unui contract de douăzeci de ani pentru o serie de Călătorii extraordinare.
 
Opera lui Jules Verne a fost tradusă 4.702 traduceri în 148 de limbi, ocupând locul al doilea în rândul celor mai traduşi autori, după Agatha Christie. 
 

TOP 5 INVENŢII DUPĂ CĂRŢILE LUI JULES VERNE 

Întreg mapamondul datorează creativităţii sale literare o serie de invenţii despre care autorul a vorbit în cărţile sale cu mulţi ani înainte ca aceastea să fie scoase la lumină. 
 

FOTO sonkab.wordpress.com
 
1. Zborul pe Lună. Scriitorul francez a vorbit în romanul „De la Pământ la Lună” despre „proiectile” care erau folosite pentru a transporta pasagerii pe Lună. Acestea erau ataşate la „tunuri uriaşe” care când erau trase ajutau „proiectilul” să învingă forţa gravitaţiei, scriitorul folosind de obicei descrieri destul de detaliate ale tehnologiei imaginate în cărţile sale. Modulul lunar folosit în misiunea Apollo 11  Modulul lunar folosit în misiunea Apollo 11. Acum există modulele lunare, cu care NASA a reuşit să ajungă pe Lună.   

 
 FOTO likecool.com
 
2. Submarinul electric a fost realizat după celebrul roman „20.000 de leghe sub mări” (1869) - roman în care se împletesc elemente didactice, aventurile, imaginarul şi confruntarea cu necunoscutul. În această carte, Jules Verne anticipează tehnologia submarinului, ale cărui modele primitive existau deja la data publicării romanului. Este prezentat Căpitanul Nemo străbătând oceanele lumii la bordul unui submarin electric gigant, Nautillus.  

 
FOTO archive.wired.com
 
3. Elicopterul. Aparitia elicopterului a fost anticipată într-unul dintre romanele lui Jules Verne – « Robur Cuceritorul » (1886) – carte în care este imaginată o acţiune de salvare cu un elicopter. În anul 1862, scriitorul francez a devenit secretarul Societăţii de Aviaţie, care avea ca scop „încurajarea transportului aerian cu aparate mai grele ca aerul”, după cum enunţau fondatorii săi. Începutul secolului al XX-lea aduce primele experimente veritabile în domeniu, în 1907, la 13 noiembrie, francezul Paul Cornu reuşind primul zbor liber, fără intervenţia altor mijloace de susţinere a aparatului, din exterior. Elicopterul sau cântărea 260 de kilograme şi s-a menţinut în aer 30 de secunde, după care s-a prăbuşit. 
 
4. Videoconferinţele. În articolul "În anul 2889", Jules Verne descria "phonotelephote", înaintaş al tehnologiilor de videoconferinţă, cum ar fi transmisiile directe folosite pentru a face legătura între membrii din familii din sudul şi nordul Coreei, în 2005. "Phonotelephote permite transmisia de imagini prin oglinzi sensibile conectate la fire", scria Verne. 
 
5. Buletinele de ştiri. Într-un articol din 1889, intitulat "În anul 2889", Jules Verne a descris o alternativă la ziare: "În loc să fie tipărite, Cronicile Pământului sunt spuse în fiecare dimineaţă abonaţilor, care, prin conversaţii interesante cu reporterii şi cercetători, află ştirile zilei". Primul buletin TV de ştiri a fost transmis în 1920.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: