Perseide 2021. Ploaie de stele căzătoare pe cerul României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Perseide. FOTO: Valentin Grigore
Perseide. FOTO: Valentin Grigore

Perseide, eveniment cunoscut ca ploaie de stele, va atinge vârful de activitate în noaptea de 12 spre 13 august, când se vor vedea mai multe stele căzătoare decât de obicei.

Norocoşii, care vor avea parte de mai puţină poluare luminoasă, pot vedea 50-60 de stele căzătoare pe oră, poate şi mai mult.

Specialiştii susţin că dâra luminoasă de pe cer este lăsată de o particulă sub 1 milimetru diametru care aprinde aerul când intră în atmosfera Pământului.

Potrivit specialiştilor, cea mai buna perioadă de observare este după miezul nopţii până dimineaţa. Orice meteor al cărui traiectorie inversă ajunge în constelaţia Cassiopeia (între Cassiopeia şi Perseu) este o „perseidă”.

Anul acesta Luna va fi în faza de Ultimul Pătrar, răsărind după miezul nopţii. Lumina acesteia nu va deranja cu mult observaţiile pe parcusul nopţii aşa că vor putea fi văzuţi mai mulţi meteori.

Cei ce vor observa din zonele cu cer curat, pot vedea maxim 100 de meteori pe oră. Cei ce observă din oraşe vor vedea 10-20 de meteori pe oră.

Pentru a vedea meteori nu este nevoie de un instrument astronomic şi observaţiile ar trebui să dureze cel puţin o oră. 

Privind bolta cerească, se vor vedea stelele şi Calea Lactee. Uneori o dâră luminoasă, ce va dura mai puţin de o secundă, se va vedea printre stele. În vechime părea că una din stelele de pe cer a căzut, de aici venind numele de „stea căzătoare". 

Denumite după constelaţia din care par că vin, Perseidele reprezintă unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an. Perseidele sunt cunoscute pentru că este perioada concediilor şi a vacanţelor, perioada din an când oamenii petrec mai mult timp sub cerul liber, noaptea.

Fenomenul de stea căzătoare este arhicunoscut. Dâra luminoasă de pe cer este lasată de o particulă sub 1 mm diametru care aprinde aerul când intră în atmosfera Pământului. Pentru o fracţiune de secundă vedem acest fenomen, denumit de astronomi meteor. Particula de praf cosmic care arde în atmosferă se numeşte meteoroid, iar pietroiul care uneori cade pe Pământ se numeşte meteorit.

EVENIMENTE DE URMĂRIT ÎN ACEST AN

Pe 19 noiembrie vom avea parte de o eclipsă aproape totală de Lună, care va fi văzută însă cel mai bine din America de Nord. Aceasta va avea loc noaptea, în orele dinaintea răsăritului, iar aproape întregul diametrul al Lunii va fi înghiţit de umbră - doar 2,6% din suprafaţa sa va putea fi văzută.

Ultima eclipsă din 2021 va fi una totală de Soare şi va avea loc pe 4 decembrie, vizibilă însă doar din Antarctica. Aceasta este de obicei o provocare pentru cei mai pasionaţi astronomi, iar efortul lor pentru a vedea această eclipsă va fi cu siguranţă unul de urmărit. În 2003, ultima eclipsă totală de Soare vizibilă din Antarctica a adus câţiva oameni pe solul îngheţat al continentului, în timp ce alţii au închiriat avioane comerciale pentru a fi martori la eveniment.

Anul 2021 se va încheia cu o altă ploaie de meteori, Geminidele, care va avea loc pe 14 decembrie. Geminidele sunt meteori care cad cu o viteză mai scăzută, şi aceasta este una dintre puţinele ploi de meteori care poate fi văzută destul de bine chiar înainte de miezul nopţii. Bineînţeles, un telescop sau un binoclu sunt recomandate pentru vizionarea acestui eveniment.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite