Mărţişoare confecţionate de copii, în Biserica din Geangoeşti

Mărţişoare confecţionate de copii, în Biserica din Geangoeşti

Tinerii din Protoieria Târgovişte Nord au muncit ore în şir la confecţionarea de mărţişoare care vor fi oferite doamnelor şi domnişoarelor din Geangoeşti.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
Altelierul a avut loc în biserica, cu hramul "Sf. Ap. Petru şi Pavel" a Parohiei Geangoeşti, Protoieria Târgovişte Nord,.
 
Atelierul de confecţionat mărţişoare a devenit deja o tradiţie. 
 
„Tinerii parohiei, sub îndrumarea Pr. Paroh Ovidiu Adrian Gîmbă, s-au întrecut în realizarea de mărţişoare, vertiabile simboluri ale primăverii, ce vor fi oferite doamnelor şi domnişoarelor din parohie. La final, a avut loc o masă a bucuriei unde s-au pus la punct viitoarele proiecte ce vor fi abordate de Comitetul de tineri”, a precizat Arhiepiscopia Târgoviştei.
 


Specialiştii etnografi spun că pe teritoriul României mărţiţoarele au fost purtate din timpuri imemoriale. Cu toate acestea, primele mărturii scrise privind confecţionarea mărţişoarelor la români apare la Iordache Golescu, în secolul al XIX-lea. De atunci, specialiştii au încercat să reconstituie istoria mărţişorului şi simbolistica iniţială a acestuia, astăzi uitată.

Laura Tocariu, şefa Secţiei de Etnografie a Muzeului Judeţean de Istorie din Botoşani, spune că mărţişoarele sunt întâlnite în zona de sud-est a Europei, atât la românii din Balcani, cât şi la popoare precum bulgarii,albanezii şi macedonenii. Tradiţia mărţişorului era întâlnită şi în Roma antică, acolo unde pe 1 martie era sărbătorită primăvara. Sărbătoarea romană coincide şi cu tradiţiile geto-dace privind începuturile primăverii.Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările