Grevă la Cromsteel. Sindicaliştii acuză practici ilegale ale patronatului, în spatele uşilor închise şi anunţă un protest în faţa Prefecturii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sindicaliştii spun că au dovezi care arată încălcările flagrante ale legislaţiei muncii
Sindicaliştii spun că au dovezi care arată încălcările flagrante ale legislaţiei muncii

Preşedintele Cartel Alfa, filiala Dâmboviţa, Nicolae Dragodănescu, acuză firma Cromsteel că în timpul grevei generale se foloseşte de salariaţii altei firme pentru a suplini forţa de muncă a salariaţilor grevişti.

"În spatele uşilor închise, la Cromsteel ilegalităţile se ţin lanţ. Firma lui Hack Eduard foloseşte salariaţii pe locurile de muncă ale greviştilor, ceea ce este ilegal. S-a interzis accesul reprezentanţilor Sindicatului Valahia să verifice modul de desfăşurare a grevei, ceea ce este ilegal. Vineri, la ora 08.00, va fi înmânată o plângere Prefectului şi ITM Dâmboviţa. Dacă nu se intră imediat în legalitate, vom protesta la uşa prefectului", a precizat Nicolae Dragodănescu.

Sindicaliştii spun că au dovezi care arată încălcările flagrante ale legislaţiei muncii.

"Se pare ca normele privind fumatul la locul de muncă, pentru care se arată o exigenţă extraordinară, au devenit facultative, la fel şi cafeaua băută lângă utilaje! Nu mai contează nici vinovaţii de rebuturi, nici respectarea programului de lucru, nici faptul că pentru unii se găsesc bani în plus, doar să spargă greva. Joi avem miting de la 13.00 la 16.00. Va veni şi Preşedintele CNS Cartel ALFA - Bogdan Iuliu Hossu. Următoarea acţiune de protest va fi organizata la Prefectura. Semnalaţi orice este în neregulă şi la mitingul de la Prefectura va rog sa veniţi cu toată familia. Vor veni şi colegii vostrii de la alte societăţi unde Sindicatul Valahia este activ", le-a transmis liderul de sindicat muncitorilor.

Saptămâna trecută, metalurgiştii au făcut o grevă de avertisment, însă, nu au fost luaţi în seamă de şefi. Astfel că, au decis să întrerupă total lucrul şi s-au întâlnit cu liderul de sindicat pentru a face „planul de atac”.

Lucrează în condiţii toxice şi nu primesc niciun fel de bonificaţie, au salarii foarte mici, nu primesc tichete de vacanţă. 

protest cromsteel

CE AU CERUT SINDICALIŞTII

"Salariaţii s-au săturat să fie prost plătiţi, s-au săturat de regimul coercitiv şi autoritar al conducerii societăţii, s-au săturat să fie penalizaţi permanent pentru orice abatere cât de mică, în condiţiile în care salariile sunt foarte mici şi condiţiile de muncă generează afecţiuni grave de sănătate. Salariaţii s-au săturat să vină la muncă sănătoşi iar apoi să se îmbolnăvească şi să se interneze datorită intoxicaţiilor cronice cu mercur şi crom, asta în condiţiile în care societatea nu a încadrat locurile de muncă în condiţii deosebite şi salariaţii nu se pot pensiona mai devreme, conform legii", se arată într-un comunicat al Sindicatului Valahia.

VIDEO incomod-media.ro

Sindicaliştii arată că îngrijoararea salariaţilor este justificată pentru că folosirea tehnologiilor învechite, folosirea cromului hexavalent a mercurului şi a utilajelor generatoare de zgomot în tehnologia de lucru, a dus la îmbolnăviri profesionale grave. 

"Salariaţi au fost diagnosticaţi cu intoxicaţii cronice cu mercur, perforaţii ale septului nazal prin expunerea la crom hexavalent, bronşite cronice,  hipoacuzii şi alte boli profesionale. Salariaţii s-au săturat de lipsa de respect şi de apreciere pentru muncă lor iar refuzul conducerii societăţii de a majoră salariile, în condiţiile în care firma înregistrează profituri uriaşe pe spinarea majorităţii  salariaţilor care  sunt plătiţi cu salariul minim pe societate, este de neacceptat", se mai arată în document.

Grevă de avertisment la Cromsteel Târgovişte:
Grevă de avertisment la Cromsteel Târgovişte:

Revendicările salariaţilor:

1.Contract colectiv de muncă pentru un an de zile, creşterea tuturor salariilor cu 500 lei pentru fiecare salariat  precum şi indexarea lor cu inflaţia în luna ianuarie 2019;

2.Implementarea unei grile se salarizare, a unui Regulament de promovarea şi promovarea anuală a 35 % din numărul de salariaţi;

3.Acordarea sporului de vechime în muncă, între 5 % şi 25 %;

4. Spor de 20 % pentru salariaţii care lucrează în sectorul galvanizare, de 15 % pentru restul halelor de producţie unde este prezenţa noxă crom, mercur sau zgomot, şi 10 % pentru salariaţii care tranzitează aceste locuri de muncă în timpul procesului tehnologic;
 

5. Plata serviciilor medicale pentru salariaţii afectaţi de noxe;

6. Subvenţie pentru biletele de tratement/abonamentelor de transport , în valoare de 1500 lei / an ;

7. Acordarea primelor sociale, proporţional cu profitul realizat, astfel:

• Prima de Paşte  - 970 lei

• Prima de Crăciun – 970 lei

• Prima de Vacanţă – 3.000 lei

• Prima de Ziua Metalurgistului – 600 lei

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite