Cum ne dăm seama că suferim de retenţie de apă. Trucuri extrem de simple care ne ajută să ne vindecăm de această afecţiune
0Aproape 70% din corpul uman este format din apă. Apa este prezentă atât în interiorul cât şi în exteriorul celulelor. Retenţia de apă sau de lichid se referă la acumularea excesivă de lichid în sistemul circulator, în ţesuturile corpului sau în cavităţile corpului.
Aceasta poate apărea în zone diferite ale corpului şi din diferite motive. Simptomele retenţiei de apă sunt articulaţiile rigide şi decolorarea pielii, iar tratamentul include pilule diuretice şi menţinerea picioarelor ridicate de 3 până la 4 ori pe zi.
Retenţia de apă poate provoca umflarea mâinilor, a picioarelor, a gleznelor şi a picioarelor. Există mai multe motive pentru care se declanşează această afecţiune. Unele femei au retenţie de apă în timpul sarcinii sau înainte de ciclu. Persoanele care sunt inactive din punct de vedere fizic, pot fi, de asemenea, afectate.
Cu toate acestea, retenţia de apă poate fi şi un simptom al unei afecţiuni medicale grave cum ar fi boala renală sau insuficienţa cardiacă. Dacă aveţi retenţie de apă bruscă sau severă, adresaţi-vă imediat medicului, potrivit healthline.com.
FOTO blog.drvikram.com
Adesea, consumul mai mare de apă ar putea să rezolve problema retenţiei de lichide. Dacă eşti deshidratat, organismul înmagazinează apă pentru a face faţă perioadei de „secetă” pe care o întrevede. De asemenea, atunci când bei mai multă apă, vei elimina mai multă sare din organism.
Trucuri simple de reducere a retenţiei de apă
1. Mănâncă mai puţină sare
Sarea este făcută din sodiu şi clorură. Sodiul se leagă de apă în organism şi ajută la menţinerea echilibrului fluide atât în interiorul cât şi în exteriorul celulelor. Dacă consumaţi adesea mâncăruri bogate în sare, cum ar fi multe alimente procesate, corpul dumneavoastră poate reţine apa. Aceste alimente sunt, de fapt, cea mai mare sursă de sodiu din dietă.
2. Creşteţi consumul de magneziu
Magneziul este un mineral foarte important pentru organism. De fapt, este implicat în mai mult de 300 de reacţii enzimatice care menţin funcţia organismului. În plus, creşterea consumului de magneziu poate ajuta la reducerea retenţiei de apă. Un studiu a constatat că 200 mg de magneziu pe zi au redus retenţia de apă la femeile cu simptome premenstruale.
3. Creşteţi consumul de vitamina B6
Vitamina B6 este un grup de vitamine înrudite. Ele sunt importante pentru formarea de globule roşii şi servesc şi altor funcţii în organism. S-a demonstrat că vitamina B6 reduce gradul de retenţie a apei la femeile cu sindrom premenstrual.
4. Consumaţi mai multe alimente bogate în potasiu
Potasiul este un mineral care serveşte mai multe funcţii importante ale organismului, cum ar fi trimiterea semnalelor electrice care menţin corpul în funcţiune. De asemenea, ajută sănătatea inimii. Potasiul pare să contribuie la reducerea retenţiei de apă în două moduri: prin scăderea nivelului de sodiu şi prin creşterea producţiei de urină. Bananele, avocado şi roşiile sunt exemple de alimente bogate în potasiu.
5. Evitaţi carbohidraţii rafinaţi
Consumul de carbohidraţi rafinat duce la creşterea rapidă a nivelului de zahăr din sânge şi de insulină. Nivelurile ridicate de insulină determină corpul să reţină mai mult sodiu prin creşterea resorbţiei de sodiu în rinichi. Acest lucru duce la un volum mai mare de lichid în interiorul corpului. Exemplele de carbohidraţi rafinaţi includ zaharurile şi boabele procesate, cum ar fi zahărul de masă şi făina albă.