Cafea prăjită prin tehnica fuzzy. Cum funcţionează aplicaţia creată de un student din Târgovişte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa arhiva personală
Sursa arhiva personală

Un student de la Universitatea Valahia din Târgovişte a creat o aplicaţie care ajută la automatizarea prăjirii cafelei. Prin tehnici fuzzy, aplicaţia stabileşte o serie de parametri ai coacerii cafelei, puncte de umiditate, densitate a bobului, grade de prăjire etc., pentru ca licoarea magică, pe care mulţi o bem, să aibă cel mai bun gust.

Lucrarea poartă numele de „Sistem de asistare a procesului de prăjire a cafelei bazat pe tehnicile logicii fuzzy” (neclar, obscur - în engleză) şi a fost prezentată de studentul Alecu Nicolae Ionescu, de la specializarea Automatică, anul IV. 

„Pe piaţa actuală există două modalităţi de implementare a informaticii în procesul de prăjire a cafelei, prin software-uri de achiziţii de date respectiv software-uri de profilare automată a prăjirii. Ambele tipuri de software-uri sunt folosite în timpul procesului de prăjire. Dispozitivul prezentat în acest proiect reprezintă o a treia variantă informatică, destinată de a fi folosită înainte de începerea prăjirii. Propune un nou concept de planificare a procesului de prăjire, rezultatul constând practic în furnizarea pentru operator de reţete de reglare a aparatului de prăjire în funcţie de tipul specific de prăjire urmărit”, spune conf. dr. ing. Paul Ciprian Patic. 

Studentul care a realizat această aplicaţie este de părere că în practică, prin expertiza unui profesionist, se poate aplica şi la o scară industrială.

”Din reacţia primită din partea unor persoane experimentate din acest domeniu pare a fi o soluţie cu potenţial. Este posibil ca în practică, cu expertiza unui profesionist, să se poată aplica şi la o scară industrială, cu condiţia ca resursele computaţionale şi costurile în implementarea unui asemenea sistem să fie justificate de beneficii. Cât despre utilizarea casnică, pentru un începător acest controller ar putea fi chiar portiţa către prăjitul artizanal de cafea, rezultând în creşterea calităţii băuturii cotidiene la un preţ acceptabil în condiţiile în care puterea de procesare în zilele noastre a ajuns la un preţ minor”, arată studentul Alecu Nicolae Ionescu.

Acesta spune că această aplicaţie îi poate reuni, la aceeaşi masă, atât pe amatori, cât şi pe profesionişti.

„Utilitatea ar putea chiar să devină o pasiune. Am dorit ca orice sistem sau abordare aş fi luat în considerare, aceasta să fie practicabilă, simplă şi cu potenţialul de a fi îmbunătăţită sau ajustată. Nu mi-am dorit să automatizez experienţa de a prăji cafea, întrucât automatizarea ar necesita dispozitive scumpe de măsurat sau de prăjit, nici să neglijez profesioniştii din domeniu care investesc în asemenea aparatură, ci să încerc să aduc profesioniştii şi amatorii împreună, cu gândirea colectivă că iubim cafeaua. Visez ca toţi iubitorii de cafea, de la cei ce o prăjesc în maşina de floricele (prima mea experienţă în domeniu), până la cei ce folosesc aparatură industrială sau de specialitate să poată beneficia de un mic ajutor ingineresc care să îi ajute să navigheze prin această experienţă”, mai spune studentul.

Controllerul poate fi îmbunătăţit cu timpul pentru a căpăta experienţă şi pentru savura o cafea care chiar să aibă gustul visat.  

Cafeaua fuzyy. FOTO

Sursa arhiva personală

Pornind de la conceptul în baza căruia a fost creat acest controller se pot realiza şi variante îmbunătăţite care să fie implicate atât înainte, cât şi în timpul procesului de prăjire. 

„Aceste variante pot fi create cu posibilitatea achiziţionării de date în timpul prăjirii şi aceea a intervenţiei directe în modificarea parametrilor prăjirii în timp real, dar pentru implementarea lor ar trebui utilizat un alt mediu de dezvoltare. Logica fuzzy deschide noi posibilităţi care pot fi dezvoltate uşor şi în multe direcţii, controllerul prezentat aici fiind doar un început în acest sens”, adaugă profesorul îndrumător.

Cafeaua fuzyy. FOTO

Sursa arhivă personală 

Vă recomandăm să mai citiţi:

Invenţia studentului Roca. Pune la treabă nouă roboţei şi asamblează un televizor

Admitere la Universitatea Valahia din Târgovişte. Câte locuri sunt puse la „bătaie”

Robotul care şterge tabla în locul profesorului, invenţia inedită a unei studente din Târgovişte FOTO

Plămânul artificial, perfecţionat prin inovaţia realizată de un grup de studenţi de la Târgovişte

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite