Locomotive ale Căilor Ferate Franceze, vândute la fier vechi de români. 38 tone componente au fost sustrase de hoţii de fier vechi

Locomotive ale Căilor Ferate Franceze, vândute la fier vechi de români. 38 tone componente au fost sustrase de hoţii de fier vechi

Percheziţii în cinci judeţe ale ţării, într-un dosar cu prejudiciu 1 milion euro. Locomotive aparţinând SNCF Franţa au fost puse pe butuci de români, furându-se 1.000 radiatoare, plus alte componente, ajungând în final la fier vechi 38 tone.

Ştiri pe aceeaşi temă

 

Poliţişti de investigaţii criminale, procurori DIICOT, dar şi magistraţi şi jandarmi din Franţa au fost implicaţi într-o amplă acţiune desfăşurată miercuri, 12 februarie 2020, în cinci judeţe din România. S-au căutat  bani şi bunuri provenite din furtul şi vânzarea de componente sustrase de la locomotivele şi garniturile care circulă pe calea ferată franceză, dar şi complici ai hoţilor români care acţionau în Franţa.


Începând din februarie anul trecut, 13 români au reuşit să fure componente din locomotivele şi garniturile aparţinând SNCF Franţa de aproximativ 1 milion de euro. Românii, din Olt, Arad, Cluj, Vâlcea şi Giurgiu, au adus ulterior în România respectivele componente, livrându-le firmelor care achiziţionează fier vechi.

„Obiectul dosarului penal intrumentat de autorităţile franceze, cu sprijinul celor române, îl constituie cercetarea a 57 de furturi ce ar fi fost comise de membrii grupului, în perioada februarie - septembrie 2019, în dauna SNCF Franţa, cu un prejudiciu de aproximativ 1 milion de euro.

Faptele comise au fost, în principal, sustrageri de componente (radiatoare) de la locomotive pentru dezmembrare şi valorificare a metalelor neferoase din acestea (cupru, aluminiu, alamă), stabilindu-se că s-a reuşit furtul a peste 1.000 de radiatoare, cantitatea de metale fiind de aproximativ 38 de tone“, spune Poliţia Română.

La aceste daune, se adaugă şi costurile ocazionate de distrugerea locomotivelor şi aducerea lor în stare de nefuncţionare pe termene relativ lungi, mai precizează oamenii legii.
Au fost efectuate 16 percheziţii de către poliţiştii Direcţiei de Investigaţii Criminale şi cei ai inspectoratelor de poliţie judeţene Cluj, Arad, Olt, Vâlcea şi Giurgiu 16 percheziţii domiciliare (4 - CJ, 3 - AR, 7 - OT, 1 – VL şi 1 - GR) la membrii grupului infracţional, fiind ridicate înscrisuri, 40.000 de lei, 1.860 de euro, 3 motoare de ambarcaţiuni şi mai multe bancnote contrafăcute.

Totodată, a fost arestat preventiv, în vederea predării, un membru al grupului infracţional pentru care exista un mandat european de arestare emis de autorităţile judiciare franceze, alţi 9 fiind deja arestaţi în Franţa, iar 3 plasaţi sub control judiciar, de asemenea pe teritoriul Franţei.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: