Filmul adevărat al falsei răpiri din Olt. Cum au încălcat poliţiştii procedura ca să găsească reclamanta în timp record: „Nu ne puteam permite un nou caz Caracal“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poliţiştii au instituit filtre în mai multe judeţe FOTO Adevărul
Poliţiştii au instituit filtre în mai multe judeţe FOTO Adevărul

O femeie din judeţul Olt a sunat la 112 în după-amiaza zilei de luni, 14 octombrie, lăsând de înţeles c-ar fi sechestrată într-o maşină. Filmul oficial al depistării reclamantei nu ar avea nicio legătură cu ce s-a întâmplat în realitate şi nici cu procedura prin care maşina a fost identificată în câteva zeci de minute.

Poliţiştii din Olt au confirmat cu mare greutate luni, 14 octombrie 2019, informaţia obţinută de jurnalişti conform căreia în cursul acelei zile un nou presupus caz de răpire a fost semnalat prin 112. Informaţia că sute de poliţişti sunt angrenaţi în căutări a venit oficial, din partea IPJ Olt, puţin după ora 18.00, reprezentantul instituţiei dând drept oră a apelului fetei 15,30, dar şi 16,00.

O precizare de presă sosită din partea STS a menţionat ora exacta a apelului, respectiv 14.23.41. Pe baza apelului care a durat mai puţin de 20 de secunde s-a stabilit o arie din care ar fi venit apelul în zona Piatra-Olt – Balş, fiind, în schimb, instituite filtre rutiere în tot judeţul şi la ieşirile spre judeţele vecine. Vestea că fata a fost găsită a venit oficial de-abia la ora 21.00.

Ce nu au mai dat publicităţii reprezentanţii IPJ Olt este informaţia despre ora la care maşina în care se afla tânăra a fost oprită în trafic, iar apelanta, care încă se afla în acea maşină, alături de presupusul răpitor, le-a spus senină poliţiştilor că „a fost o greşeală“.

În fapt, tânâra reclamantă, de 34 ani, era din judeţul Ilfov şi plecase la drum cu bărbatul de 32 ani, şofer la firma administrată de femeie. La un moment dat, între cei doi a apărut un conflict pornit de la faptul că patroana i-a reproşat şoferului că circulă cu viteză prea mare. Femeia ar fi vrut să-i dea o lecţie şoferului şi a sunat la 112, fără să realizeze că a scos în stradă sute de poliţişti din mai multe judeţe. Femeia nici nu le-a mai răspuns poliţiştilor, care au încercat să sune înapoi, după apelul iniţial. Operatatorul 112 a auzit doar „Lasă-mă, nebunule, să cobor!“, rostit de femeie în timpul apelului bizar care a durat în jur de 20 de secunde.

Identificaţi în timp record

Anchetatorii s-au mişcat cu mult mai repede, comparativ cu cazul Caracal, reuşind să oprească maşina în care se afla apelanta în aproximativ 30-40 de minute. Maşina a fost identificată în baza semnalului emis de telefonul mobil. Pe de altă parte, surse din rândul poliţiştilor declară că n-au avut "acte în regulă" pentru această intervenţie.  „Nu ne mai puteam permite un nou caz Caracal“, este explicaţia pe care poliţiştii se feresc să o dea oficial, dar o confirmă, fără să-şi dea acordul să fie citaţi.

S-a stabilit că femeia a efectuat apelul din zona pădurii Saru (zona Balş), iar maşina în care se aflau cei doi a fost oprită în trafic, de poliţiştii care deja instituiseră filtre, în cel mult 40 de minute, la ieşire din municipiul Slatina, după aproximativ 20 de kilometri din punctul în care se făcuse apelul.

Femeia de 34 ani le-a explicat poliţiştilor că ar fi apelat din greşeală numărul 112 şi că nu este ţinută cu forţa de bărbatul alături de care se afla. Poliţiştii nu au avut niciun motiv să-i reţină suplimentar pe cei doi, aşa că i-au lăsat să plece. Aceştia au fost din nou opriţi aproape de Bucureşti, când în Olt era deja înregistrat, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Balş, competent teritorial având în vedere localizarea apelului, un dosar de lipsire de libertate.

Identificarea „prin metode specifice“, varianta care acoperă vidul legislativ

Oficial, maşina a fost depistată în trafic „prin metode poliţieneşti specifice“. În fapt, s-ar fi apelat la tehnica informatică a Direcţiei de Operaţiuni Speciale (DOS), fiind reperat semnalul telefonului, iar maşina a fost urmărită în trafic pe baza acestuia şi oprită de poliţişti.

Faptul că răpirea nu s-a confirmat, dar şi că poliţiştii au reuşit să localizeze potenţiala victimă în doar câteva zeci de minute, sunt veştile bune. Vestea rea este că legal poliţiştii au la dispoziţie aceleaşi posibilităţi ca şi înainte de cazul Caracal. Concret, pentru a putea fi folosită tehnica de localizare este nevoie mai întâi de înregistrarea unui dosar penal, de o solicitare a procurorului de caz către judecător şi de o decizie favorabilă a acestuia din urmă. În cel mai recent caz de semnalare a unei răpiri, cel de luni, 14 octombrie 2019, din Olt, s-au sărit aceşti paşi, deşi nimeni nu recunoaşte oficial acest lucru.

„Dacă astăzi s-ar întâmpla un nou caz «Alexandra», suntem în aceeaşi situaţie, şi legislativ, şi referitor la tehnica pe care o folosim. Avem tot un calculator şi un telefon şi trebuie să închidem pentru a prelua următorul apel, tot un lucrător pe tură… Din punct de vedere legislativ, nu puteau să fie întrunite elementele necesare intervenţiei active în regim de urgenţă pentru a întrerupe acţiunea agresivă“, spune Cristel Ioţu. liderul Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual – Biroul Teritorial Olt, cel care semnala aceeaşi problemă şi în cazul Caracal.

Altfel spus, deşi poliţiştii au cerut modificarea legislaţiei, astfel încât să aibă dreptul să localizeze apelantul la serviciul 112 fără să mai treacă prin procedura de durată a autorizării de către judecător a folosirii tehnicii, atunci când minutele cântăresc greu, proiectul este încă pe masa guvernului, cu toată nebunia creată în jurul „cazului Caracal“.

Cei doi, femeia care a apelat 112 şi şoferul maşinii, despre care a lăsat să se înţeleagă la momentul apelului că ar ar fi răpit-o, vor fi audiaţi în dosarul de lipsire de libertate deschis la Parchetul de pe lângă judecătoria Balş.

„Persoana care a apelat la serviciul de urgenţă 112 a fost identificată pe raza municipiului Bucureşti şi, în audierile făcute de către organele de poliţie din Bucureşti, a declarat că a sunat din eroare. Va trebui să fie audiată şi aici. Urmează să se stabilească toate condiţiile în care s-a săvârşit acel apel şi să se ia măsurile care se impun“, a declarat purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Balş, procurorul Camelia Raicu.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite