Fermierii disperaţi îşi vând animalele din cauza secetei. „Le scot să facă fitness, nu mai e fir de iarbă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Animalele nu mai găsesc fir de iarbă din cauza secetei, iar proprietarii le scot din grajd mai mult pentru mişcare FOTO: Theodora Truşcă
Animalele nu mai găsesc fir de iarbă din cauza secetei, iar proprietarii le scot din grajd mai mult pentru mişcare FOTO: Theodora Truşcă

Creşterea preţurilor cerealelor şi seceta prelungită, care a pârjolit izlazurile, îi determină pe fermieri să ia decizia grea de a-şi vinde din animale.

„Totul e dublu faţă de acum un an, preţul cerealelor a urcat... Nu mai e rentabil. Eu le duc în câmp să facă fitness, e ars, nu mai e fir de iarbă, însă sunt crescători care le ţin la grajd şi nu-şi mai permit. Preţul la balotat a crescut, la grâu şi porumb la fel“, a declarat Traian Gârtan, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Animale Slătioara. Fermierul are 20 capete şi spune că va vinde cinci ca să le salveze pe celelalte 15.

Fermierul mai spune că decizia grea de a renunţa la animale o iau atât micii fermieri, cât şi cei care au peste 50 capete. Şi mai dureros este că preţul cărnii la abator a scăzut şi nici aşa nu-şi mai recuperează munca. „Acum o lună dădeam tineretul bovin cu 18 lei/kg, de 3-4 zile este 16,5 lei/kg. Probabil că vinde lumea pe capete şi e surplus“, a adăugat fermierul.

Proprietarii de abatoare vorbesc, în schimb, de un blocaj pe piaţă. „Preluăm foarte-foarte puţin, în funcţie de comenzile pe care le primim. Toată lumea vrea ieftin. Preţul a fost ok când era 18-19 lei/kg. Acum e puţin şi pentru ţărani şi comercianţii vor să fructifice situaţia, nu cumpără marfă decât dacă le-o dăm ieftin“, a declarat Ilie Matei, proprietarul unui abator din Olt.

Situaţia va fi şi mai grea anul viitor, spune Georgel Buică, un alt proprietar al unui centru de sacrificare.

„Dispare bovina, aşa cum a dispărut şi porcul. Noi deja nu mai luăm din gospodăriile populaţiei, ci de la ferme, din Teleorman, din Dolj... Crescătorii renunţă, se angajează pe la fabricile astea de pe lângă oraş şi asta e, nu mai muncesc degeaba, şi pentru ei cumpără din supermarket carnea. Vezi prin sat case la rând cu lacătul pe poartă. Ştiţi cum e? Cum ar scăpa un câine din lanţ, nu-l mai prinzi!“, spune Georgel Buică.

Cei care vor să meargă mai departe au, teoretic, soluţia unor credite cu dobânda subvenţionată de stat. Ar putea să ceară băncii de trei ori valoarea subvenţiei pe care trebuie să o primească anual, însă este riscant. „Cine ia acum credit se îngroapă, ne închidem singuri fermele. Şi la anu’, şi peste doi ani, ce faci?!“, a mai spus fermierul Traian Gârtan.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Seceta a pârjolit Bărăganul. 1.500 hectare de culturi agricole din Ialomiţa, distruse de căldura extremă

Ministerul Agriculturii lansează un ajutor excepţional pentru crescătorii de porci şi păsări. Ce condiţii trebuie să îndeplinească beneficiarii

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite