VIDEO FOTO Adio curse ilegale şi drifturi. Costul distracţiei cu motoarele turate pentru pasionaţii de cai putere într-un oraş de provincie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Curse ilegale pe străzile din Râmnicu Vâlcea Foto captură video
Curse ilegale pe străzile din Râmnicu Vâlcea Foto captură video

Potrivit unei hotărâri de Consiliu Local al municipiului Râmnicu Vâlcea turarea motoarelor şi drifturile pe străzi sau în parcările publice se vor pedepsi din acest an cu amenzi usturătoare.

GALERIE FOTO

De ani de zile, vâlcenii se plâng din cauza zgomotului cauzat de cei care fac drifturi în diferite zone ale oraşului, în mod special vara, după lăsarea întunericului. Cum o legislaţie clară la nivel naţional în acest sens nu există, dacă nu-i prinzi în flagrant pe cei care „fac liniuţe”, poliţiştii s-au văzut nevoiţi să găsească alte metode pentru a descuraja acest fenomen întâlnit în mod special în rândul tinerilor. Şi asta în ciuda nenumăratelor probe video care au ajuns în mediul online.

Spre exemplu, în vara lui 2018, imagini postate pe YouTube surprindeau cum se desfăşoară o cursă pe unul dintre bulevardele municipiului Râmnicu Vâlcea. Pe sensul transformat în pistă de curse, un tânăr aflat între două maşini  a dat startul după numărătoarea inversă. Pe sensul opus se văd trecând mai multe maşini.  

Alte imagini postate pe YouTube surprind un şofer în timp ce face drifturi pe o străduţă paralelă cu râul Olt, în cartierul Ostroveni, profitând de carosabilul umed. Ulterior, avea să se descopere că cel care făcea un zgomot infernal la primele ore ale dimineţii era un tânăr de 20 de ani care se urcase la volan într-o stare avansată de ebrietate.

 

Până acum, împotriva amatorilor de adrenalină singurele arme ale forţelor de ordine constau în legitimarea participanţilor, verificarea maşinilor, testarea cu aparatul etilotest şi în ultimă instanţă aplicarea unor sancţiuni contravenţionale în general pentru montarea de anvelope cu alte dimensiuni decât cele prevăzute în certificatul de înmatriculare, aplicarea de folii neomologate pe geamurile laterale şi parbriz care estompează sau reduc vizibilitatea atât din interior cât şi din exterior, lipsă R.C.A., lipsă documente, etc. Au existat situaţii în care participanţii la cursele ilegale s-au ales cu permise de conducere şi/ sau certificate de înmatriculare ori plăcuţe cu numere de înmatriculare retrase, dar pentru cu totul alte probleme depistate.

Numărul scăzut de poliţişti din stradă nu permitea ca de fiecare dată să constate şi să îi prindă în flagrant pe cei care organizau astfel de curse. În plus, înregistrările video nu puteau fi fructificate. Potrivit legislaţiei orice contravenţie aplicată de poliţistul rutier „trebuie să fie constatată prin mijloace tehnice certificate şi omologate sau prin propriile simţuri”. Altfel spus se poate sancţiona doar ce vede poliţistul rutier în mod direct. Iar dacă nu vede, nu poate sancţiona. 

Legislaţia disponibilă pe site-ul Primăriei pentru consultare

Anul acesta municipiul Râmnicu Vâlcea se va alinia marilor oraşe unde „pasiunea până la extrem pentru motoare” a fost reglementată. O hotărâre de Consiliu Local adoptată la finele anului trecut, care va intra în vigoare la începutul lunii februarie, îi pune la punct de amatorii de curse ilegale. Turarea motoarelor şi drifturile pe străzi sau în parcările publice, dar şi parcarea pe mai multe locuri se va pedepsi din acest an cu amenzi de până la 2.500 de lei. Şi nu sunt singurele noi reglementări care vor intra în vigoare de la 1 februarie. 

HCL nr. 396 şi Regulamentul privind stabilirea unor măsuri pentru păstrarea ordinii şi curăţeniei în municipiul Râmnicu Vâlcea - impun mai multe reglementări, ambele fiind disponibile spre consultare pe site-ul Primăriei, la adresa http://www.primariavl.ro/hotarari-adoptate.

Pentru poliţiştii locali va fi mult mai facil să pună legislaţia în aplicare având în vedere că municipiul Râmnicu Vâlcea este printre cele mai bine supravegheate oraşe video din ţară, având sute de camere de luat vederi prin toate zonele.

Exemplul Capitalei, dar fără piste speciale

În Bucureşti există o horărâre a Consiliului Local din 2007 prin care sunt interzise folosirea autovehiculelor cu turarea motoarelor şi efectuarea de derapaje, întoarceri bruşte pe loc, accelerări şi frânări bruşte pe domeniul public, în scop de divertisment, fără avizul unei Comisii de Ordine Publică sau de Circulaţie.

Numai că, în comparaţie cu Capitala, în Râmnicu Vâlcea şi nici prin apropiere nu există varianta unui track day la un circuit normal sau la un circuit de drift, adică a organizării unor astfel de manifestări într-un cadru legal, fără riscul de a-i pune în pericol pe ceilalţi participanţi la trafic. În zonele special amenajate distracţia pentru o zi întreagă pe circuit costă în jur de 200 - 300 de lei, 

Piloţii de curse sunt de părere că ar putea dispărea cursele ilegale pe marile bulevarde numai dacă pasionaţii de viteză s-ar putea întrece într-un mediu controlat, fiind nevoie de infrastructură cu piste speciale.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite