Râmnicu Vâlcea: Ana Maria Cucu, artista premiată la informatică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

  A reuşit să obţină numeroase premii la concursurile de informatică aplicată, dar şi la festivalurile naţionale de muzică populară. Are o voce de „privighetoare" şi e „mândră" în taraful „Bocceluţa".

profil


NĂSCUTĂ - 18 septembrie 1992, Râmnicu Vâlcea.


STUDII - Elevă în clasa a XII-a, la Liceul de Artă din Râmnicu Vâlcea.


IDEALURI - Să reuşească în tot ceea ce face.


   Ana Maria Cucu e „veterana" concursurilor de informatică, dar şi „mândră" în taraful liceului Bocceluţa. „Am fost primul elev al Liceului de Artă care a participat la concursuri de informatică, ţinând cont că, şcoala e renumită pentru muzică şi pictură", povesteşte eleva. A mers la primul concurs interjudeţean de informatică, în urmă cu trei ani, la Sibiu. A fost pe locul 17 şi s-a consolat cu o diplomă de participare. „Am continuat apoi cu multe diplome de participare la numeroase concursuri, dar din 2009 au început să curgă şi premiile", spune Ana Maria. A obţinut locul II, la Festivalul de spoturi video „Codiţoaia" în 2009. A participat apoi cu mai mulţi colegi din clasă la concursul judeţean „Literatură română în dimensiune virtuală" 2009-2010, la două secţiuni. Împreună cu Andreea Dincă, Hermina Pătrântaş şi Alexandra Ungureanu a luat locul II la film documentar şi premiul II pentru realizarea unui material cu Casa Memorială Anton Pann. La secţiunea muzică pe calculator a luat locul I, la faza judeţeană, dar şi la cea naţională la conursul „MISTER Pi 2010". Cel mai mare premiu l-a obţinut anul acesta la Concursul Naţional de Informatică Aplicată, locul I. „Acest concurs are aceeaşi greutate ca şi Olimpiada Naţională de Informatică", precizează eleva. Ana Maria face informatică cu domnişoara profesoară Algina Tricuţă.


Locul II la Festivalul Naţional „Floare de Colţ"


   Ana Maria a îndrăgit muzica populară de când era la grădiniţă. De la vârsta de şase ani face vioară cu profesoara Luminiţa Stancu de la Liceul de Artă, care îi e ca o mamă. Tot la această vârstă a urca prima oară pe scenă, iar Ilie Feraru a fost cel care a învăţat-o să cânte cu „foc". „Domnul Ilie Feraru m-a ajutat mult în cariera muzicală. Am mai făcut pregătire şi cu profesorul Adrian Zamfir", declară Ana Maria. Îi place orice gen de muzică. „Dacă am o piesă pun suflet în ceea ce cânt. Pasiunea pentru muzica populară o am de la mama. Şi ea cânta foarte frumos, dar fiind de la ţară nu a avut ocazia să se afirme şi să facă pregătire", menţionează eleva. A participat la numeroase concursuri şi festivaluri naţionale de muzică populară şi are nenumărate diplome. „Cel mai important premiu pentru mine a fost cel de la Festivalul Naţional „Floare de colţ", de la Bucureşti, de acum doi ani. Am luat premiul II care a constat în 1.000 de euro", precizează Ana. Eleva are un repertoriu de muzică populară foarte vast şi are zile în care se pregăteşte şi câte cinci ore. Cântă din repertoriile: Mariei Lătăreţu, Petrică Mâţu Stoian, Mariei Tănase, Ninetei Popa.

Întrebări şi răspunsuri


Cânţi la nunţi?


A.M.C:  Unde mă cheamă lumea eu mă duc, la nunţi, botezuri şi dacă e nevoie şi la „avorturi". În general cânt la prieteni şi neamuri. Acolo unde ştiu că e soacra certată cu nora cânt melodii care să se potrivească.


Muzica populară poate fi cântată şi în blugi?


A.M.C.
: Eu nu pot să cânt muzică tradiţională fără costum popular. Nu merge să cânţi muzică populară în blugi. Problema e că e foarte greu să mai găseşti costume populare vechi şi mai ales opinci.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite