„Se va construi în continuarea pârtiilor existente ale Domeniului Schiabil Transalpina, în golul alpin, pentru a se da o continuitate investiţiei, ca să fie exploatată vară – iarnă. Să devină o zonă de atracţie permanentă. Cu puţină înţelepciune chiar va deveni kilometrul 0 al turismului montan românesc”, a declarat pentru „Adevărul” primarul din Vaideeni – Vâlcea, Daniel Achim Băluţă.
Alpine Coaster în Austria Foto You Tube
Proiectul va fi elaborat cel mai probabil de o firmă externă, specializată: „Ne dorim să fie ceva ce nu mai există în România în acest moment, la fel precum parcurile din Elveţia, Austria, Franţa, cu Alpine coaster, piste pentru kart-uri si trotinete, tiroliene, covoare rulante cu sistem tubing, pârtii de schi de vară şi tot ce se mai poate”, a mai menţionat sursa citată.
Zona ajută foarte mult la realizarea acestei iniţiative: domeniul schiabil amintit fiind construit pe unul dintre munţii care înconjoară Lacul Vidra - Masivul Bora din Munţii Latoriţei, în vecinătatea Parângului şi al celei mai înalte şosele din România - Transalpina. Datorită locaţiei,
domeniul este deseori comparat ca frumuseţe cu cele din Occident.
Dacă totul se va desfăşura conform graficului asumat, documentaţia, cu tot cu obţinerea avizelor, va putea fi gata până la finele acestui an, urmând ca imediat cum va fi deschisă o linie de finanţare pe fonduri europene să fie depus proiectul pentru obţinerea acestora. Au fost deja alocaţi banii necesari pentru realizarea documentelor şi s-a intrat în linie dreaptă în elaborarea acestora.
Schi iarna, bob vara, tiroliene, tubing şi kart-uri
Iniţiatorii „Adventure Park Transalpina” nu exclud posibilitatea, dacă studiile o vor permite, să fie construite şi alte pârtii pentru sporturile de iarnă pe domeniul schiabil de lângă Lacul Vidra, din Voineasa - Vâlcea, aşa cum era prevăzut în proiectul iniţial elaborat în perioada comunistă când se preconiza ca în zonă să se construiască cel mai vast domeniu schiabil din România, având în vedere potenţialul imens al zonei.
Dar planul principal de această dată urmăreşte transformarea zonei într-un punct de atracţie şi în sezonul cald, după ce a fost menţinut dreptul de proprietate asupra a 300 de hectare de gol alpin, al Primăriei Vaideeni, printr-o decizie în instanţă. Din acestea, însă, doar undeva în jur de 10 hectare sunt destinate parcului de aventură. Suprafaţa depinde însă de studii.
Geografic şi vizual, Masivul Bora, pe care se află aceste terenuri şi domeniul schiabil, aparţin de staţiunea montană Voineasa, dar nu şi administrativ.
Cele două localităţi sunt de o parte şi de alta a Carpaţilor Meridionali, dar Vaideeni are proprietăţi şi pe latura nordică munţilor, prelungindu-se cu proprietăţile din Căpăţânii până în Munţii Latoriţei. Iar o parte din aceste terenuri vor fi dedicate realizării parcului montan de aventuri precum cele din zona Alpilor, unde astfel de investiţii pentru perioada verii sunt destul de întâlnite.
Reluarea parteneriatului, chiar dacă el a eşuat în cazul domeniului schiabil
Deocamdată, există un parteneriat între Primăria Vaideeni şi Consiliul Judeţean Vâlcea pentru realizarea studiilor geo şi, OSPA (studii pedologice şi încadrarea terenurilor agricole în clase de calitate - n.red.), scoaterea din circuitul agricol a suprafeţei pe care va fi construit parcul, alături de planul urbanistic zonal.
Domeniul schiabil Transalpina - Voineasa de lângă Lacul Vidra - Vâlcea Foto Adevărul - credit Exploring România
În realitate,
parteneriatul dintre cele trei instituţii a existat la începuturile domeniului schiabil. Pe parcurs, Consiliul Judeţean Vâlcea s-a retras din asociere, sub diverse pretexte, printre care şi cel legat de problemele patrimoniale şi a rămas în proiect doar
Primăria Voineasa, pentru care, de-a lungul anilor, domeniul schiabil de lângă Lacul Vidra s-a dovedit „o pălărie mult prea mare”, o investiţie mult prea greu de gestionat. Abia în ultimii ani, s-a mai rezolvat o parte din probleme, odată cu achitarea datoriilor către constructorul domeniului, cel care l-a şi exploatat ani de zile.
„Ne dorim să facem tot ce se poate şi chiar mai mult”
Iniţiatorii se declară conştienţi că valoarea iniţială a proiectului este acum subevaluată şi spun că există şanse ca aceasta să fie cel puţin dublă:. „Nu pot să spun deocamdată absolut nimic. Gândiţi-vă că 5 milioane de atunci (acum aproximativ un deceniu) sunt vreo 10 milioane de euro acum. Dar nu vreau să înaintez nici o sumă”, a mai precizat primarul vâlcean.
Acesta a mai explicat şi de ce nu exclude din proiect extinderea pârtiilor pentru sporturile de iarnă: „De ce nu, acum vom vedea şi cum se pliază pe ghidurile turistice de finanţare. Din păcate, acestea, încă nu sunt active. Ne dorim să facem tot ceea ce se poate şi chiar mai mult decât este realizat pe undeva, până acum. Dar va trebui să ne adaptăm şi să ne pliem şi pe ghidurile de finanţare”, a recunoscut primarul din Vaideeni.
Deşi nu se ştie încă cine va scrie proiectul, se speră că el va fi elaborat de o firmă cu experienţă în domeniu: „Urmează să discutăm şi acest aspect. Probabil va fi o firmă de specialitate ce îşi va asuma responsabilitatea pentru ceea ce face. Vom stabili acest lucru însă după ce vom avea studiile gata”.
Despre ajutorul financiar primit din partea Consiliului Judeţean Vâlcea pentru elaborarea documentaţiilor, primarul din Vaideeni a menţionat: „Este un început. Să sperăm că ne vor ajunge în principiu banii. Ar trebui să ne ajungă. Însă, până nu vedem exact suprafaţa care trebuie scoasă din circuitul agricol, pentru că aici sunt costuri semnificative, nu ştim dacă sunt de ajuns sau mai avem nevoie, ca să evaluăm exact. Experţii vor realiza PUZ-ul şi restul, şi ce suprafeţe recomandă în vederea implementării proiectului, iar ulterior vom vedea”.
„Liniile de finanţare apar seara şi a doua zi dimineaţa fondurile sunt epuizate”
Nu se ştie încă momentul când proiectul va trece de stadiul de documentaţie: „Nu vreau să fiu rău, dar cum liniile de finanţare apar seara şi a doua zi dimineaţa fondurile sunt epuizate în primele minute, nu depinde de noi. Deocamdată, ne pregătim pentru ”acea seară” şi pentru sfertul de oră de a doua zi, să ne încadrăm în el. Nu este o răutate, expun o realitate. Preocuparea principală în acest moment este elaborarea studiilor şi consultanţa şi vom vedea mai apoi cum e cu finanţarea. Că dacă ea vine, spre exemplu, prin 2024..., abia atunci ne vom putea apuca de implementare. Fondul de finanţare cum spuneam nu e deocamdată deschis. Cert este că studiile vor fi finalizate în acest an. Trebuie luate o grămadă de avize pentru PUZ, de la toate structurile statului, care pot dura şi o jumătate de an, dar şi cinci minute”, a mai recunoscut primarul din Vaideeni.
Ideea de turism a celor din Vaideeni
Cum timp de nouă ani, cele două administraţii, Voineasa şi Vaideeni, s-au judecat pentru dreptul de proprietate asupra terenurilor pe care parţial se află
Domeniul Schiabil Transalpina, iniţiativa extinderii investiţiei a fost blocată. Dar anul acesta, litigiul s-a finalizat şi Vaideeni a revenit asupra proiectului iniţial.
Culmea sudică a Munţilor Căpăţânii din Carpaţii Meridionali deţinută de Vaideeni - Vâlcea Foto Asociaţia Culturală Moştenitorii
Vaideeni este o localitate amplasată la poalele Munţilor Căpăţânii, la graniţa dintre judeţele Vâlcea şi Gorj. Mare parte din comunitate reprezintă urmaşii ciobanilor ungureni fugiţi peste munte din Ardeal, în urma prigoanei austro-ungare. S-au stabilit aici şi împreună cu localnicii de la acea vreme au clădit o comunitate puternică.
Acum Vaideeni vrea să ducă la un alt nivel ideea de turism, totul realizat cu fonduri europene, ca să nu se confrunte cu desele blocaje de la nivel naţional.
„S-a pierdut orice linie de finanţare a acestui proiect aferentă perioadei 2014 – 2020, din cauza încăpăţânării vecinilor de peste munte de a se condamna singuri la subdezvoltare. Acum încercăm să facem lucrurile corect şi normal şi să reluăm studiile de teren, PUZ-ul şi să preluăm din vechiul proiect şi să-l îmbunătăţim pentru a da o viabilitate Transalpinei Ski Resort (denumirea iniţială a domeniului schiabil, schimbată între timp în Transalpina Voineasa – n.red.) pe perioadă de vară şi de iarnă. Cu menţiunea că nu vom exploata o investiţie nerecepţionată”, a explicat primarul din Vaideeni, Daniel Achim Băluţă, pentru „Adevărul”, referindu-se la domeniul schiabil din Vâlcea care a fost pus în funcţiune înainte de a fi finalizat.
Localitatea rurală care lucrează la al treilea parc de aventuri „cum altul nu-i”
Vaideeni este probabil unica localitate rurală din România care deţine deja două parcuri de aventură ieşite din comun şi lucrează la al treilea, ce-i drept diferit faţă de primele două. În primul rând pentru că acestea reprezintă iniţiative private, faţă de parcul montan care este un proiect al administraţiei publice locale şi judeţene. Apoi, celelalte două au fost construite în interiorul comunităţii, în timp ce al treilea va ocupa golul alpin al unui domeniu schiabil.
Iar „Adventure Park Transalpina” presupune mult mai mult decât un parc de aventură normal, datorită şi zonei, dar şi a suprafeţei generoase pe care va fi construit.
„Nu ştiu să existe în altă parte din România
ce avem noi aici, la Vaideeni. Clar, mai sunt agro-pensiuni prin ţară care au parcuri de aventură, dar nu la complexitatea pe care noi o avem. Vorbim de mediul rural, nu urban. În plus, acum ne concentrăm şi pe dezvoltarea punctelor gastronomice, pentru că avem o zonă extrem de deosebită din acest punct de vedere. Până la urmă, după ce oboseşte, omul mai vrea să şi mănânce ceva special”, a mai menţionat primarul din Vaideeni, Daniel Achim Băluţă.
Vă mai recomandăm şi:
Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: