Incendiu la spitalul de boli infecţioase din Ploieşti. Directorul, despre cauza tragediei: „Nu de la instalaţia de oxigen s-a produs”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO ISU
FOTO ISU

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti, Bogdan Nica, a spus că incendiul s-ar fi putut declanşa de la o defecţiune fie de la un aparat sau un pulsoximetru, fie bolnavul care era agitat a mişcat patul şi s-a produs o scânteie. Acesta susţine că nu instalaţia de oxigen a fost problema.

„Într-o atmosferă cu încărcătură mare de oxigen s-a produs incendiul. Este un risc asumat când tratezi cu cantitate mare de oxigen, orice scânteie sau chiar spontan, spun specialiştii, se poate aprinde oxigenul.

Infirmiera, în timp ce încerca să-i pună masca pacientului care era foarte agitat, a mişcat patul, a apărut o flamă, colega ei a venit cu un extinctor a stins imediat costumul, apoi au intervenit cu extinctoarele în salon. A venit şi ISU şi incendiul s-a stins în zece minute. Practic a fost localizat la un singur salon.

Instalaţia electrică, atât aici, cât şi la nord, este nouă. Aici, instalaţia e de doi ani de zile. Nu am avut probleme, nu am avut pene de curent, scurt-circuit sau alte probleme în ultimul an.” a spus doctorul Bogdan Nica.

Acesta a explicat că salonul  avea inclusiv uşă către exterior, care era deschisă periodic 

„Există un instructaj pe care l-am făcut cu tot personalul şi de aia sunt mirat de ce s-a întâmplat pentru că aici era cel mai bun personal şi aici se respectau... şi nu numai aici, în toate secţiile, absolut toate măsurişle. Ca dovadă, ama avut 387 de bolnavi la un moment dat, cu cantităţi imense de oxigen, am depăşit 10.000 de litri de oxigen pe zi, plus butelii şi nu s-a întâmplat absolut nimic. Aveam senzori de oxigen şi aici”, mai spune medicul. 

Întrebat dacă senzorul care trebuie să determine o concentraţie periculoasă de oxigen era montat, acesta a a răspuns afirmativ, iar ancheta va stabili dacă funcţiona. 

Conform ISU, spitalul nu avea autorizaţie de incendiu

În luna februarie, conducerea spitalului a fost amendată cu 10.000 de lei pentru că unitatea nu avea autorizaţie de incendiu. Din atunci şi până acum, spun reprezentanţi ai ISU că acele probleme nu au fost remediate, deşi au trecut mai bine de 9 luni de la ultimul control.

Bogdan Nica a fost întrebat de lipsa autorizaţiei şi de neregulile găsite la spital în luna februarie şi a răspuns:

„Există autorizaţie parţială, pentru că în rest a trebuit să modificăm documentaţia. Când am venit eu manager, am descoperit că aici nu erau planuri şi a trebuit să refacem planuri şi să depunem documentaţia, mai ales după ce am modificat instalaţia de oxigen şi am pus-o pe stocator şi nu pe butelii. Cu firmă autorizată, în loc să se trateze bolnavii cu oxigen din butelie, se tratează din stocator, stocator cu oxigen lichid şi pe rampe de oxigen”, a declarat, joi, managerul SJU Ploieşti, Bogdan Nica.

Asta se întâmplă la toate spitalele, absolut niciun spital din Prahova nu e în regulă pentru că-s necesare investiţii foarte mari. Noi am remediat cam 90%, am redepus documentaţia, practic de când am venit încerc să aduc lucrurile pe un făgaş normal”. 

Un incendiu a izbucnit joi dimineaţă într-un salon al secţiei de boli infecţioase Movila a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Ploieşti. Doi pacienţi cu COVID-19 au murit, iar o infirmieră a ajuns la Spitalul de urgenţă Floreasca din Capitală.

Potrivit unor surse medicale, cei doi pacienţi care au decedat erau agitaţi şi refuzau să poarte masca de oxigen. În cursul dimineţii, o asistentă ar fi mers să verifice ce fac ce idoi bărbaţi, i-ar fi găsit cu masca de oxigen dată la o parte. A încercat să măsoare saturaţia de oxigen cu un pulsoximetru. Atunci se pare că s-a produs o scânteie. Informaţia nu a fost confirmată oficial până la această oră

Cert este că instalaţia de oxigen folosită în pavilionul respectiv era nouă, iar secţia fusese renovată în vara acestui an.

Raed Arafat s-a pronunţat cu privire la incendiu şi a spus că infirmiera rănită „are arsuri pe o suprafaţă corporală mai mică, şi nu pe 40% din corp”, aşa cum au existat informaţiile iniţiale.

Fiica infirmierei care a suferit arsuri în incendiul de la secţia de Boli infecţioase a Spitalului Judeţean a afirmat că aceasta lucra de 20 de ani în unitatea medicală. Tânăra a precizat că, din informaţiile pe care le-a primit, mama sa are arsuri de gradele unu şi doi.

Există informaţii conform cărora halatul femeii a luat foc în momentul izbucnirii incendiului.

Femeia are 53 de ani, este conştientă, conform fiicei sale.Soţul femeii lucrează la Serviciul de Ambulanţă Prahova.

Pentru a stinge incendiul, a locul solcitarii au intervenit:

• 1 echipaj C2 SAJ Prahova 

• 1 echipaj B1 SAJ Prahova

• 12 echipaje B2 SAJ Prahova

• 2 echipaje A2 SAJ Prahova

• 1 echipaj C1TIM -SMURD

• 9 echipaje  PA/SMURD

Mai multe detalii despre acest incendiu se găsesc: Incendiu la spitalul de boli infecţioase din Ploieşti. Doi pacienţi au murit. Planul roşu a fost pus în aplicare | FOTO, VIDEO | adevarul.ro

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite