Dronă doborâtă cu mătura deasupra Penitenciarului Ploieşti. Ce au găsit agenţii de pază în aparatul de zbor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O dronă Phantom, interceptată deasupra curţii interioare a Penitenciarului din Ploieşti, a fost doborâtă de gardieni printr-o metodă rudimentară. Dispozitivul era ghidat de un apropiat al unei persoane aflate în detenţie şi transporta un telefon mobil ce trebuia să ajungă la un recidivist.

În acest caz a fost sesizată Poliţia şi Parchetul care vor trebui să depisteze persoana care coordona drona, iar deţinul care urma să primească telefonul mobil a fost mutat la un alt centru de detenţie de maximă siguranţă. Reprezentanţii Penitenciarului din Ploieşti spun că se confruntă frecvent cu probleme provocate de rude ale persoanelor private de libertate care aduc în mod ilegal obiecte interzise în spatele gratiilor, în zilele de vizită.


În plus, din cauza faptului că penitenciarul se află în centrul oraşului, într-o zonă intens circulată, înconjurat de case, telefoanele mobile comandate de deţinuţi sunt aruncate pur şi simplu peste gard.

penitenciarul ploieşti foto diana frincu

Telefoanele sunt aruncate de pe strada Rudului direct în curtea interioară a penitenciarului FOTO Diana Frîncu

“Vin cu taxiul, de regulă seara, când se întunecă şi aruncă peste gratiile de la gard telefoanele. Pe unele le depistăm înainte să ajungă la destinatar, dar multe ajung la persoanele private de libertate. Periodic se fac percheziţii în interiorul locului de deţinere, cât şi în camerele de deţinere. Suntem ajutaţi de asemenea de unitatea canină, care vine de la Penitenciarul Mărgineni cu câini special dresaţi pentru depistarea telefoanelor mobile şi a drogurilor” a declarat Cristina Comnea, purtător de cuvânt al Penitenciarului Ploieşti.

Mai nou, pachetele speciale care conţin astfel de obiecte interzise, sunt transportate cu ajutorul dronelor. O astfel de dronă a fost interceptată în cursul nopţii de către agenţii din sectorul operativ şi siguranţa deţinerii.

“Trebuie vigilenţă maximă, doar că sistemele aeropurtate de tip dronă sunt interceptate imediat deoarece emit semnale acustice şi sonore. A fost doborâtă cu o mătură. Imediat s-a dispus cercetarea persoanei în cauză care s-a descoperit că ar fi comandat respectiva dronă, fiind transferată la un penitenciar de maximă siguranţă”, a explicat Comnea.

Salamul, ascunzătoarea perfectă pentru droguri

Aceasta a precizat că obiectele interzise, de la droguri sau alte substanţe neidenficate până la arme albe improvizate sunt introduse în pachetele aduse de rude în timpul programului de vizită, salamul, pâinea, conservele sau încălţămintea fiind cele mai des utilizate ascunzători.

penitenciar ploieşti foto diana frincu

Mai bine de o sută de telefoane mobile într-un singur an, captura gardienilor din Penitenciarul Ploieşti FOTO Diana Frîncu

Odată ce intră în posesia acestor obiecte ce pentru noi pot părea banale, dar în spatele gratiilor reprezintă un mare câştig, deţinuţii improvizează şi în celulă ascunzători care să nu poată fi depistate de gardieni în timpul raziilor. Salteaua sau tocul de la pantofi nu mai sunt de mult utilizate de deţinuţi pentru a-şi piti bunurile de valoare. În celulele din cadrul Penitenciarului Ploieşti au fost găsite găuri săpate în perete mascate cu plăci de faianţă. Astfel de cotloane sunt găsite cu ajutorul câinilor special dresaţi sau în funcţie de flerul gardienilor.

Conform unui raport al Penitenciarului Ploieşti, din 2016 şi până în prezent au fost descoperite 104 telefoane mobile, 130 cartele SIM (26 asupra deţinuţilor, 55 asupra persoanelor sosite la vizite, 49 cu ocazia percheziţiilor generale şi controalelor inopinate), 30  de încărcătoare (unul asupra deţinuţilor), precum şi alte obiecte interzise ca: aparate de tatuat, cuţite improvizate, fierbătoare improvizate, carduri de memorie, acumulatori, hands-free-uri şi alcool. Multe dintre telefoane au fost utilizate în cazuri de îneşlăciuni prin metoda “Accidentul” sau “Procurorul”.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite