Alex Găvan, mărturie emoţionantă de pe muntele K2: „Aerul ce îţi pătrunde în plămâni doare, la propriu”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alex Găvan, unul dintre cei mai apreciaţi alpinişti din România şi din Europa, se află de pestre trei săptămâni într-o nouă expediţie, la finalul căreia speră să fie primul român care escaladează fără oxigen suplimentar în sezonul de iarnă vârful K2 din Himalaya, al doilea ca înălţime din lume, după Everest.

Alex, care face echipă cu alpinista italiană Tamara Lunger, este deja în tabăra de bază de la 5.000 de metri de pe K2 şi a făcut deja o primă ascensiune de aclimatizare la peste 6.000 de metri.

„Acum aşteptăm următoarea fereastră de vreme bună pentru a putea continua ascensiunea în siguranţă. Pentru că «siguranţă» este unul dintre cuvintele cheie în fiecare dintre expediţiile mele la mare altitudine. După ce zi de zi, clipă de clipă, cu bucurie în suflet, cu responsabilitate, strategie, tactici flexibile şi cu multă blândeţe faci tot ceea ce îţi este în putinţa fiinţei şi chiar dincolo de asta, vârful devine doar bonusul. Vârful devine presiune doar atunci când succesul sau insuccesul personal (dar oare ce reprezintă cu adevărat, cu autenticitate, toate acestea?) este determinat de judecata celorlalţi. De fapt, de preocuparea ta asupra acestei judecăţi. Ea va exista oricum întotdeauna, va fi mereu prezenta atâta timp cât pe planetă vor exista oameni aflaţi în diferite stadii ale propriului lor proces de învăţare, ale propriului lor proces de evoluţie şi de transcendere întru iubire de sine, de semeni şi de tot ceea ce există, atât cele văzute ochiului cât si cele nevăzute, dar simţite sufletului”, precizează Alex Găvan.

Cât cântăresc echipamentele şi proviziile

Alpinistul român spune şi că echipamentul său şi al Tamarei Lunger, împreună cu proviziile, cântăresc nu mai puţin de 320 de kilograme.

„Duminică 10 ianuarie, în tabăra de bază vântul a bătut cu până la 80 de kilometri pe oră. Când scriu aceste rânduri în tabăra de bază sunt minus 34 de grade Celsius «real feel», iar pe vârf, minus 66. Uneori, atunci când inspiri simţi cum aerul ce îţi pătrunde în plămâni doare, la propriu. Dar ceea ce ştiu este că pentru nimic în lume nu aş dori ca acum să fiu nicăieri în altă parte. Sunt exact în locul în care mi-este menit sa fiu şi sunt nemărginit de recunoscător pentru asta. Sunt pe K2, iarna şi sărbătoresc Viaţa. SĂRBĂTORESC VIAŢA”, spune Alex Găvan într-o postare pe Facebook.  

Performer de top al României în alpinismul de altitudine extremă, Alex Găvan, originar din comuna argeşeană Cepari, a escaladat până acum şapte vârfuri de peste 8.000 de metri din Himalaya prin mijloace corecte, fără oxigen suplimentar şi fără porteri de altitudine: Cho Oyu, 8.201 m, 2006, a doua ascensiune românească; Gasherbrum 1, 8.080 m, 2007, prima ascensiune românească; Makalu, 8.463 m, 2008, prima ascensiune românească; Manaslu, 8.153 m, 2011, a doua ascensiune românească; Shisha Pangma, 8.027 m, 2013, prima ascensiune românească; Broad Peak, 8.047 m, 2014, a doua ascensiune românească; Gasherbrum 2, 8.035 m, 2019, a treia ascensiune românească.

Vă mai recomandăm şi:

Alpinistul Alex Găvan a atins cel ce-al şaptelea vârf de peste 8000 m, fără oxigen suplimentar - Gasherbrum 2, din Munţii Karakorum

Alpinistul Alex Găvan speră la o premieră românească: dublă expediţie în Himalaya fără oxigen suplimentar

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite