Terapia Intensivă, „inima” arsă a „spitalului morţii” de la Piatra Neamţ, a fost resuscitată
0Secţia Modulară ATI din curtea Spitalului Judeţean Neamţ a fost construită în mai puţin de şapte luni, la standarde europene, graţie Asociaţiei „Dăruieşte Viaţă”, sponsorilor şi donatorilor care s-au implicat în campania „Împreună pentru Moldova“
Şase luni şi trei săptămâni. Deşi pare incredibil, dacă avem în vedere cum se mişcă lucrurile în România când vine vorba de construit spitale, aceasta este perioada în care a fost terminată o secţie ATI modernă, la standarde europene. De fapt, este vorba despre un spital în toată regula, ridicat în curtea Spitalului de Urgenţă din Piatra Neamţ.
Marţi, 27 iulie 2021, asociaţia, sponsorii şi donatorii care s-au implicat în campania „Împreună pentru Moldova“ au anunţat finalizarea Spitalului Modular ATI Piatra Neamţ, care redă Spitalului Judeţean Neamţ capacitatea de a trata pacienţi în terapie intensivă. Construcţia a început pe data de 4 februarie anul acesta şi a presupus o investiţie cu fonduri private, în valoare de 2,7 milioane de euro.
„Dăruieşte Viaţă” este asociaţia din „spatele“ iniţiativei „NoiFacemUnSpital“, aceeaşi care aconstruit Spitalul Modular 1 Elias - primul modular din România dedicat tratării pacienţilor cu forme grave de coronavirus. Tot marţi, cele două reprezentante ale organizaţiei au donat construcţia Spitalului Judeţean Neamţ, care asigură o secţie modernă de terapie intensivă, după ce vechea secţie a ars în totalitate, în incendiul din 14 noiembrie 2020, soldat cu zece morţi.
„Secţia de terapie intensivă este inima oricărui spital de urgenţă. La Neamţ, această inimă a ars în totalitate. Am vrut să fim alături de nemţeni şi de toată Moldova cu acest proiect şi ne bucurăm enorm de implicarea comunităţii locale, dar şi a sponsorilor şi a donatorilor din toată ţara. Peste 400 de companii au pus umărul şi peste 10.500 de persoane fizice au fost solidari cu Moldova. Un proiect realizat de oameni, acolo unde autorităţile au eşuat de nenumărate ori“, a declarat Carmen Uscatu, fondatoare Dăruieşte Viaţă.
„Împreună putem construi bine şi repede, în folosul comunităţii“
Spitalul Modular ATI găzduieşte 17 paturi de terapie intensivă, grupate în trei saloane şi o rezervă tip izolator pentru pacienţii care au şi alte boli contagioase. Este dotat cu centrală de tratare a aerului (care asigură controlul calităţii, umidităţii şi temperaturii aerului, precum şi diferenţa de presiune între zonele roşii şi verzi, pentru a preveni răspândirea virusurilor şi protejarea personalului), platformă de gaze medicale, sistem de alertă în caz de incendiu, sistem control acces, sistem nurse-call etc.
„După improvizaţiile din spitalele româneşti, care au dus inclusiv la pierderea de vieţi omeneşti şi după investiţiile uriaşe în înşiruiri de containere, acest spital vine să demonstreze că putem avea secţii de terapie intensivă, la cele mai bune standarde de tratament, dar şi de siguranţă, atât pentru pacienţi, cât şi pentru cadrele medicale. Este al doilea spital modular pus în funcţiune de Dăruieşte Viaţă în ultimul an, după cel de la Bucureşti, şi sperăm că acesta va aduce nu doar şanse la viaţă pentru oamenii din zona Neamţ, care vor avea nevoie de terapie intensivă, ci şi încrederea că se poate, că putem împreună să construim bine şi repede, în folosul comunităţii“, a punctat Oana Gheorghiu, cealaltă fondatoare a Asociaţiei Dăruieşte Viaţă.
Spitalul modular poate funcţiona 5-10 ani, cu întreţinere adecvată şi poate deservi Spitalul Judeţean Neamţ ca secţie exterioară de ATI, secţie de boli infecţioase sau poate fi adaptat oricărei alte nevoi, cu costuri mici. De la incendiul catastrofal din seara de 14 noiembrie 2020 şi până acum, cea mai mare unitate sanitară din Neamţ a avut doar câteva paturi de ATI, improvizate în alte secţii. Noul spital va fi funcţional în câteva zile.
Spitalul Modular ATI Piatra Neamţ este primul proiect major realizat de asociaţia „Dăruieşte Viaţă” în zona Moldovei. El se alătură celorlalte iniţiative „Dăruieşte Viaţă” de schimbare radicală a sistemului medical de sănătate din România în beneficiul pacienţilor şi al cadrelor medicale, alături de construcţia Primului
Spital Naţional de Copii pentru Cancer, Boli Grave şi Traumă, iniţiativa NoiFacemUnSpital.
Vă recomandăm să mai citiţi:
Oraşul în care se vede noaptea ca ziua. Milioane de euro pentru iluminat stradal inteligent FOTO
Comoară de cărturărie. Acum 200 de ani, de sub teascurile unei mănăstiri, ieşea Evanghelia de la Neamţ, cea dintâi ediţie ilustrată românească