Cum se reface un traseu cumplit de greu din Ceahlău, distrus de puhoaie. „Muntele nu are scări rulante“ FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
slvceahlau3

Salvamontiştii care acţionează în masivul Ceahlău lucrează la refacerea unui traseu cumplit de greu, care scoate sufletul turiştilor, el fiind grav afectat de puhoaiele din vara trecută.

Salvamontişti din Neamţ, care operează non-stop, timp de 365 de zile pe an, în masivul Ceahlău, muncesc în aceste zile la refacerea traseului Cascada Duruitoarea - Piciorul Şchiop - Cabana Dochia - Vârful Toaca, 

Această potecă montană, foarte frecventată de turiştii experimentaţi, a fost închisă vara trecută, fiind impracticabilă din cauza precipitaţiilor căzute timp de două zile. 

„Aşa cum am promis, în primăvara aceasta începem lucrările

de amenajări tehnice pentru ca traseul să poată fi parcurs odată cu deschiderea sezonului de vară. Câteva porţiuni dificile ale rutei parcurse în fiecare an de câteva zeci de mii de turişti au fost afectate de calamităţi şi a trebuit închis circulaţiei. Nu sunt lucrări ample findcă nu avem nici capacitatea tehnică , nici umană şi nu asta este rolul nostru pe munte“, a declarat Raul Paplicef, şeful Salvamont Neamţ. 

Munca salvatorilor montani nu este una deloc uşoară, din cauza reliefului extrem de accidentat, plus că trebuiesc

transportate unelte necesare operaţiunilor. Se înlătură toate

pericolele iminente, arbori căzuţi, stânci şi fragmente instabile ale fostelor amenajări distruse parţial sau total de torenţii formaţi în urma precipitaţiilor însemnate cantitativ. În paralel, sunt montate

elemente de siguranţă, lanţuri, „mâini curente“, scări, podeţe, care pot fi folosite de turişti pentru a traversa zonele dificile. Traseul va fi practicabil începând de mâine, 14 mai. Numai că, salvamontiştii recomandă ca el să fie folosit, pentru a ajunge pe platoul montan doar de către turiştii experimentaţi şi echipaţi corespunzător, iar la întoarcere să fie folosit celălalt traseu, Vârful Toaca - Cabana Fântânele -.Staţiune Durău.

slvceahlau1

„Orice turist care este încălţat cu bocanci şi este cât de cât experimentat poate parcurge traseul, dar dacă n-a mai fost pe munte, nu-l obligă nimeni să urce de la Duruitoare în sus. Muntele nu e parc de distracţii, nu are scări rulante, iar Ceahlăul este singurul munte agresiv din Carpaţii Orientali, pentru că are trasee scurte cu peste 1.000 de metri diferenţă de nivel. Un turist experimentat, care a mers pe munţi, nici nu se uită la lanţul meu“, a transmis Raul Papalicef, citat fiind de Atitudinea de Neamţ.ro.

slvceahlau

Anul trecut, pe 19 şi 20 iulie, codurile colorate de instabilitate atmosferică accentuată s-au adeverit, în seara primei zile, ploi însemnate cantitativ căzând în judeţul Neamţ. Cea mai afectată a fost zona de munte, fiind vorba de staţiunea Durău, plus localităţile Ceahlău, Izvorul Muntelui ori Pipirig. A fost anunţat cod roşu de precipitaţii, iar locuitorii au fost avertizaţi de pericol prin mesaje Ro-Alert. 

Pe traseu, de la extaz, la agonie 

Cât priveşte traseul Staţiunea Durău - Poiana Viezuri - Cascada Duruitoarea - Cabana Dochia el are două particularităţi. Prima parte, cea din staţiune şi până la căderera de apă, este relativ uşoară, o drumeţie care nu necesită prea mare efort. Greul începe abia după cascadă, până la refugiul montan de pe creasta Ceahlăului urmând o porţiune în care îţi dai sufletul. Despre întregul traseu se spune că poate fi parcurs în aproximativ cinci ore, dar pentru cei cu o condiţie fizică nu prea strălucită ascensiunea se duce spre şapte ore, chiar mai mult. 

slvceahlau4

Din staţiune şi până la cascadă sunt necesare cam două ore. Se traversează pârâul Nicanului, urmează o porţiune, în pantă, printre blocuri de stâncă, iar după circa o oră în faţă apare Poiana Viezuri, la 1.189 de metri altitudine.  Drumul spre Duruitoarea traversează câteva luminişuri uri, apoi continuă prin pădure, poteca fiind mărginită pe stânga de blocurile de stâncă desprinse din abrupturile de piatră ale vârfului Toaca şi Pietrei Ciobanului. Apoi, după o altă porţiune liniştită, în faţă îţi apare una din bijuteriile Ceahlăului, Cascada Duruitoarea, extrem de căutată de turiştii veniţi în masiv. 

slvceahlau5

Situată la circa 1.250 de metri altitudine, este formată din două trepte despărţite de un prag săpat în stâncă. Zgomotul ei ce se aude din depărtare ca un „duruit“ de unde şi numele dat. Lângă cascadă este un loc cu mese şi bănci, pentru popas, o gustare şi pentru a admira căderea de apă formată pe pârâul Rupturi, ce izvorăşte de pe creasta muntelui şi care mai adună câţiva mici afluenţi. Este monument al naturii cu regim de arie protejată de interes naţional de tip peisagistic. Rezervaţia are o suprafaţă de un hectar şi este formată pe valea Pârâului Rupturii, între abrupturile coborâte dinspre Piatra Ciobanului (est) şi Piciorul Şchiop (vest). 

slvceahlau2

Căderea de apă măsoară aproape 25 m şi este despărţită de un prag în două părţi distincte. Pragul superior are aproximativ 20 de metri, la baza lui apa săpând prin eroziune marmite, iar pragul inferior are circa 5 metri, răsfirând apa în evantai peste stâncă. Dezagregarea conglomeratelor şi gresiilor datorată fenomenelor de îngheţ - dezgheţ şi avalanşelor a dus la detaşarea din pereţii verticali a unor coloane, turnuri şi la adâncirea jgheaburilor precum şi la formarea de săritori şi cascade. Accesul la Cascada Duruitoarea se mai face şi prin alte două trasee: Cabana Fântânele - Poiana Viezuri şi Durău - Pârâul Rupturi - Cascadă.

Vă mai recomandăm să citiţi: 

O maşină furată din Anglia a ajuns în timp record în România. Acuzaţia adusă şoferului

Autostrada de peste munţi, prin ce zone protejate va trece. Vor fi exproprieri şi mari defrişări

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite