Patru primari din Bihor au spart 100.000 lei pe dezinfecţii cu apă oxigenată din elicopter. DSP: „N-am recomandat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: adevarul.ro
FOTO: adevarul.ro

Primarii a patru comune din Bihor au "topit" aproape 100.000 lei pentru pulverizarea spaţiilor publice cu apă oxigenată din elicopter. În timp ce edilii arată spre Direcţia de Sănătate Publică din judeţ, care le-ar fi recomandat acest tip de dezinfectare, aceştia din urmă neagă, susţinând că nu există dovadă că ar fi eficient.

Primăria comunei Oşorhei a achitat 23 000 de lei pentru pulverizarea de apă oxigenată din elicopter. La Ineu, s-au plătit 26.655 lei, la Săcădat, 22.400 lei iar în comuna Tileagd, 23.000 de lei.

Toţi cei patru primari invocă faptul că pulverizarea s-a făcut la recomandarea Direcţiei de Sănătate Publică. "Noi avem o comunitate foarte mare de romi, peste 2000 de persoane. În prezent nu avem niciunul infectat, dar avem izolaţi. Şi mai aşteptăm mulţi care trebuie să vină acasă din străinătate. Dacă nu facem nimic, ne trezim ca la Suceava sau în alte locuri critice", a declarat primarul comunei Ineu, Dumitru Togor. 

Şi primarul comunei Oşorhei, Ioan Pop, susţine că acţiunea s-a făcut după consultarea DSP şi ca urmare a unei hotărâri luate de Comitetul de Urgenţă din localitate. "Noi i-am sunat, vinerea trecută, să întrebăm cu ce putem da. Mi-au spus să dau cu clor, le-am spus că eu am asta. Au zis că e bine şi aşa", spune primarul. 

Edilul comunei Tileagd a admis, în schimb, că nu a primit nicio recomandare de la specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică Bihor pentru pulverizarea spaţiilor publice cu apă oxigenată.

"Eu înţeleg că e nebunie acolo. Noi tot i-am căutat, dar nu ne răspund cu zilele. Am văzut că substanţa e recomandată pentru această infecţie, iar Comitetul de Urgenţă, unde avem şi medici, a aprobat. S-a stropit cu un amestec în concentraţie de 5%. Ştiţi cum e, chiar dacă nu are un efect deosebit, măcar se liniştesc şi oamenii, că facem ceva", a explicat primarul Adrian Codrean. 

Nu există dovezi

Interpelaţi de adevarul.ro pe marginea subiectului, reprezentanţii DSP Bihor pretind, însă, că nu au făcut o asemenea recomandare, pentru simplul motiv că "nu există dovezi ştiinţifice ale efectului dezinfectant al apei oxigenate împrăştiate din avion sau elicopter". 

"Nu există dovezi ştiinţifice ale efectului dezinfectant al apei oxigenate împrăştiate din avion sau elicopter. În consecinţă Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Bihor nu a recomandat dezinfecţia suprafeţelor prin această modalitate", a transmis purtătorul de cuvânt al DSP Bihor, dr. Dorel Ţîrţ.

Potrivit lui Ţîrţ, instituţia a transmis autorităţilor publice locale să efectueze operaţiuni de dezinfecţie cu clorigene, (dezinfectanţi pe bază de clor, n.r.), şi numai din produsele avizate de către Ministerul Sănătăţii care se pot gpsit pe site-ul Ministerului.

Totodată, a arătat medicul, pulverizările recomandate sunt la nivelul solului, de la mică distanţă în cantităţile/concentraţiile prevăzute de producător în fişa tehnică a produsului, pe raza localităţi (căile de acces, trotuare, străzi, etc) şi efectuarea acestor operaţiuni cu societăţi autorizate/societăţi care îndeplinesc reglementările sanitare.

Acte la control

De altfel, după cum susţine cercetătorul Simona Bişboacă, inginer diplomat al Facultăţii de Agricultură din Cluj Napoca, pulverizarea de apă oxigenată poate dăuna plantelor şi chiar oamenilor, pentru că substanţa este caustică. 

"Apa oxigenată este considerată periculoasă şi caustică, se manipulează cu prudenţă, în concentraţii mai mari se foloseşte la dezinfectarea spaţiilor industriale, spitale, cabinete, dar fără prezenţă umană", spune Bişboacă.

Cert este că, după acţiunile de dezinfectare din cele patru comune, DSP Bihor a solicitat primăriilor să comunice actele referitoare la firma care a realizat pulverizarea şi cele privind substanţele folosite. "Le-am trimis, noi nu am făcut decât bine", zice primarul comunei Oşorhei, Ioan Pop.

Iritant

Potrivit Ordinului Ministrului Sănătăţii 185 din 6 martie 2003 pentru aprobarea Normelor tehnice privind asigurarea curăţeniei, dezinfectiei, efectuarea sterilizarii şi păstrarea sterilitatii obiectelor şi materialelor sanitare în unităţile sanitare de stat şi private, peroxidul de hidrogen se poate folosi în unităţile sanitare ca dezinfectant şi antiseptic, în diferite concentratii.

În concentraţie de 3%, se foloseşte ca antiseptic şi pentru dezinfectia de rutină, în timp ce în concentraţie de 6%, este considerat ca dezinfectant de nivel înalt. Se poate utiliza pentru dezinfectia aparatelor pentru măsurarea tensiunii, lentilelor de contact, ventilatoarelor şi endoscoapelor. Totuşi, datorită proprietăţilor sale oxidante, poate coroda anumite componente ale endoscoapelor şi aparatelor pentru măsurarea tensiunii. 

Tot conform aceluiaşi act normativ, peroxidul de oxigen prezintă un larg spectru de acţiune biocidă, fiind recomandat ca bactericidă, tuberculocidă, fungicidă, virulicidă şi sporicidă. 

În cazul contactului cu pielea, acesta poate produce prurit, cu înroşire locală, de la uşoară la severă, în funcţie de concentraţia substanţei. Soluţiile concentrate pot produce flictene ale pielii.

În caz de contact accidental cu ochii, substanţa produce iritaţii, vaporii pot cauza senzaţii de usturime şi înroşirea conjunctivei, iar la inhalare, iritaţia căilor aeriene.,

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite