UPDATE Gheorghe Nichita, primarul suspendat al Iaşiului, rămâne în arest la domiciliu

UPDATE Gheorghe Nichita, primarul suspendat al Iaşiului, rămâne în arest la domiciliu

Gheorghe Nichita, primarul suspendat al Iaşiului. FOTO: Mediafax

Gheorghe Nichita, primarul suspendat al Iaşiului, află vineri, 5 iunie 2015, dacă va rămâne în arest la domiciliu. Curtea de Apel Bucureşti va analiza cererea procurorilor DNA de prelungire a acestei măsuri, după ce, Tribunalul Bucureşti a decis, în 30 mai, să o înlocuiască cu cea a controlului judiciar. Pentru înduplecarea magistraţilor, Nichita a apelat, în ultima vreme, la tot felul de tertipuri.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au decis să prelungească pentru 30 de zile arestul la domiciliu în cazul primarului suspendat al Iaşiului. Instanţa a admis contestaţia DNA.

UPDATE Un grup de contestatari ieşeni ai primarului suspendat de Iaşi l-au aşteptat cu huiduieli pe Nichita în faţa Curţii de Apel Bucureşti, acolo unde judecătorii urmează să decidă astăzi, 5 iunie, dacă baronul PSD rămâne în arest la domiciliu.

Zi grea pentru baronul social-democrat Gheorghe Nichita, primarul suspendat al Iaşiului. Fostul lider moldovean al PSD va afla vineri, 5 iunie 2015, dacă judecătorii Curţii de Apel Bucureşti îi menţin arestul la domiciliu, dând curs contestaţiei DNA Bucureşti, sau îl vor lăsa în libertate, sub control judiciar, aşa cum au stabilit sâmbăta trecută, 30 mai, magistraţii Tribunalului Bucureşti (această decizie nu este, însă definitivă, motiv pentru care baronul Nichita este încă în arest la domiciliu, aşa cum a decis Curtea de Apel Bucureşti în 8 mai).

Reamintim că primarul Gheorghe Nichita este cercetat într-un dosar în care este acuzat că şi-ar fi spionat şi ameninţat fosta iubită, pe Adina Samson, folosindu-se de angajaţii şi resursele Poliţiei Locală din Iaşi, instituţie publică care se subordonează primarului. Mai exact, în dosarul deschis de procurorii DNA Bucureşti, primarul suspendat al Iaşiului are patru capete de acuzare:

- instigare la folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în formă continuată (cinci acte materiale)

- instigare la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,

- instigare la infracţiunea de acces ilegal la un sistem informatic,

- instigare la infracţiunea de operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.

Adina Samson, femeia iubită şi, mai apoi, spionată, ameninţată şi bătută de primarul suspendat Nichita

Şefi din Poliţia Locală Iaşi, băgaţi în acelaşi dosar

Alături de Gheorghe Nichita, în acelaşi dosar mai sunt cercetaţi, sub control judiciar, Liviu Mihai Hliboceanu, directorul general al Poliţiei Locale Iaşi, care a fost ridicat de mascaţi şi reţinut odată cu Nichita, în 30 aprilie, atunci când au avut loc primele descinderi la Iaşi ale procurilor DNA în acest dosar. Hliboceanu este acuzat de:

folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în formă continuată (3 acte materiale),

- abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. 

Liviu Hliboceanu, şeful Poliţiei Locale Iaşi, pe post de valet la nunta fiicei primarului Nichita, în 2014

Aceeaşi soartă ca şi Hliboceanu o are şi Ştefan Avîrvarei, şef serviciu în cadrul Poliţiei Locale Iaşi, cercetat şi el sub control judiciar. Avîrvarei este acuzat de: 

- folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii,

- complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,

- infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, acces ilegal la un sistem informatic,

- operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.

Până unde poate merge un baron PSD disperat. Gheorghe Nichita îi obligă pe ieşeni să-i scrie declaraţii de dragoste, ca să înduplece instanţa

 
Baronul PSD Iaşi se află în arest la domiciliu pentru fapte de corupţie anchetate de către procurorii DNA, iar angajaţii de la primărie se ocupă, în acest timp, de strategii prin care să influenţeze judecătorii în decizia de prelungire sau nu a mandatului privativ de libertate.
 
Reprezentanţii mai multor ONG-uri din Iaşi au fost sunaţi la mijlocul săptămânii în curs de către angajaţi ai Biroului de Finanţare a Societăţii Civile din cadrul Primăriei Iaşi şi li s-a solicitat să formuleze „un document prin care să menţioneze colaborarea bună avută cu domnul Gheorghe Nichita“.
 
Este pentru prima dată când funcţionarii Primăriei Iaşi fac un astfel de demers, în săptămâna în care judecătorii Curţii de Apel Bucureşti decid dacă baronul PSD Gheorghe Nichita va rămâne sau nu în arest. Un verdict în acest sens va fi dat vineri, 5 iunie. Aroganţa pe care a arătat-o Nichita în relaţia cu societatea civilă locală este de notorietate naţională.
 
Gheorghe Nichita, omul care la Iaşi a pozat în permanenţă în apărătorul săracilor, şi-a petrecut vacanţele în cele mai luxoase locuri din lume. În fotografia de mai sus, primarul era în vacanţă la Santorini, în 2014
 
”Refuzăm să fim absorbiţi într-o luptă politică””
Cel mai cunoscut episod este cel al ignorării totale a oricăror variante propuse de grupurile civice din Iaşi cu privire la replantarea teilor tăiaţi în centrul oraşului fără consultarea populaţiei.
 
„Am fost sunată pe 2 iunie şi mi s-a cerut să trimit o scrisoare de recomandare. Am tăiat discuţia din start, pentru că noi nu facem aşa ceva. Am asistat la evenimentele din ultima vreme, dar consider că nu este rolul nostru să avem vreo pledoarie, chiar şi printr-un document, precum cel solicitat. Refuzăm să fim absorbiţi într-o luptă politică“, a declarat Angela Achiţei, preşedinte al Asociaţiei Alături de Voi.
 
Au fost însă şi ONG-uri care au dat curs solicitării primăriei, dar fără a-l pomeni pe primar. „Colaborarea cu Primăria Municipiului Iaşi a fost una bună, promptă, bazată pe respect reciproc“, au scris cei de la Fundaţia Comunitară Iaşi în scrisoare de recomandare.
 
Bugetul pentru ONG-uri este oricum infim la Iaşi, în jurul valorii anuale de 100.000 de lei, de cinci ori mai mic decât la Cluj, din care sunt finanţate proiectele a maxim 8-10 organizaţii.
 
Oficialii Primăriei Iaşi încearcă să ascundă demersul pornit din interior. „Trebuie să facem verificări, să vedem dacă este real. În final, oricine poate da telefoane şi să spună că sună din partea primăriei“, a spus Sebastian Buraga, purtător de cuvânt al Primăriei Iaşi.
 
Tot la mijlocul săptămânii, a fost publicat pe portalul Lumea Justiţiei un interviu dat de Florentina Nichita, fosta soţie a primarului arestat, în care-şi elogiază fostul soţ. Este prima ieşire publică în 12 ani a consoartei baronului de Iaşi.
 
„Se încearcă impresionarea judecătorilor, să se arate la proces în mod fals ce om blând şi înţelegător este primarul Nichita“, a comentat Dragomir Tomaşeschi, avocatul Adinei Samson, femeia bătută şi ameninţată cu moartea de baronul PSD.

Gheorghe Nichita, tot în 2014, într-o altă vacanţă pe bani mulţi. De data aceasta, în China
 
Florentina Nichita (foto dreapta), fosta soţie a baronului PSD Iaşi, Gheorghe Nichita, apare în primul interviu acordat vreodată presei, postat pe site-ul luju.ro. Interviul a fost postat pe site-ul Lumea Justiţiei în ziua de marţi, 2 iunie, în condiţiile în care mandatul de 30 de zile prin care s-a dispus arestarea la domiciliu a prirmarului de Iaşi, Gheorghe Nichita, expiră pe 5 iunie. 
 
Tribunalul Bucureşti a decis, sâmbătă, 30 mai, eliberarea din arest la domiciliu a primarului suspendat al Iaşiului, Gheorghe Nichita, şi cercetarea sa sub control judiciar. Procurorii DNA Bucureşti au contestat, însă, decizia, iar recursul va fi judecat la Curtea de Apel Bucureşti până cel târziu mâine, 4 iunie. Procurorii anticorupţie au cerut ca Nichita să rămână, în continuare, în arest, în condiţiile în care este anchetat penal într-un dosar de abuz în serviciu.

Florentina Nichita, care a divorţat de Gheorghe Nichita anul trecut, dar trăieşte în continuare cu baronul PSD în aceeaşi casă, se află la primul interviu acordat vreodată presei. În cei 12 ani de mandat ai primarului suspendat de Iaşi, Florentina Nichita s-a afişat public extrem de rar alături de soţul ei şi a refuzat orice fel de mediatizare.
 
Interviul conţine întrebări cu răspuns închis, de tipul "Cum vedeţi din interior telenovela încropită de DNA?". Puteţi citi AICI, integral, interviul postat pe luju.ro, un site cu profil juridic, al cărui public-ţintă îl reprezintă magistraţii şi avocaţii.
 

Pe aceeaşi temă:

Armata de slugi a baronului Nichita

VIDEO Adina Samson, fosta iubită a primarului de Iaşi, declaraţii extrem de grave despre Nichita: „M-a bătut, m-a ameninţat cu violul şi cu moartea“

De ce a intrat DNA în patul lui Nichita. Legătura dintre blonda primarului Iaşiului, spionajul pe bani publici, mafia din Poliţia Locală şi un dosar penal secret

Armata de slugi a baronului Nichita. Cazuri ratate de politiştii-spioni ai primarului: copilă ucisă în Copou, statui furate din parc

STENOGRAME Primarul Nichita a apelat la un interlop din clanul Corduneanu pentru a-şi identifica amanta

Traseul primarului Gheorghe Nichita: din elev mediocru în mahalaua Dorohoiului, colaborator al Securităţii direct în fruntea PSD şi a Primăriei Iaşi

Cine este blonda lui Gheorghe Nichita. Ascensiunea frumoasei Adina Samson, slăbiciunea baronului de la cârma Primăriei Iaşi

Baronul Nichita este cercetat într-un dosar de trafic de influenţă. Cum a descoperit-o DNA pe blonda lui Nichita

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: