Cum să-ţi alegi încălţămintea astfel încât să nu faci bătături. Medic: „În zonele unde pantoful strânge apar traumatisme“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Încălţămintea potrivită evită neplăceri la nivelul picioarelor FOTO Arhivă
Încălţămintea potrivită evită neplăceri la nivelul picioarelor FOTO Arhivă

Medicii arată că încălţămintea potrivită previne afecţiunile picioarelor şi ale degetelor. Pe de altă parte, pantofii care nu sunt aleşi corect favorizează apariţia unor afecţiuni, cum ar fi bătăturile sau deformarea degetelor.

Încălţămintea confortabilă previne durerea de picioare, respectiv dezvoltarea unor afecţiuni la nivelul acestora. Medicul dermatolog Corneliu Dobre, de la Clinica de Dermatologie a Spitalului „Sfântul Spiridon”, a explicat pentru „Adevărul” că bătăturile, una dintre cele mai frecvente neplăceri de la nivelul picioarelor, apar şi din cauza neadecvării încălţămintei la conformaţia piciorului.

Dacă încălţămintea purtată strânge sau apasă piciorul într-un anumit loc mai mult timp, pielea din zona respectivă suferă, după cum apreciază medicul.

Bătăturile apar tocmai din cauza traumatismului permanent pe care pielea îl resimte prin frecare.

„Încălţămintea neadaptată la conformaţia piciorului, mersul deformat şi afecţiunile ortopedice sunt principalii factori care favorizează apariţia bătăturilor, care sunt zone tegumentare îngroşate. Bătăturile sau duriloanele sunt de culoarea pielii normale sau uşor gălbui, gălbui-maronii, în funcţie de grosimea stratului de keratină. De cele mai multe ori, încălţămintea este de vină pentru apariţia bătăturilor în zonele unde aceasta strânge, apasă piciorul. Ca atare, bătăturile au tendinţa să apară pe zonele dure de dedesubt, pe zone osoase, acolo unde pielea de deasupra este subţire, fină”, a precizat medicul.

Încălţămintea adaptată la conformaţia piciorului trebuie să respecte câteva cerinţe, după cum specialiştii. În primul rând, trebuie să conţină o talpă flexibilă care permite degetelor să se îndoaie în timpul mersului. În al doilea rând, se recomandă evitarea pantofilor din material sintetic, întrucât menţin umezeala.

De asemenea, pentru a preveni deformarea degetelor, se recomandă încălţămintea care nu este foarte strâmtâ la vârf şi care permite mişcarea degetelor.

Medicii mai spus că unele traumatisme ale pielii picioarelor apar şi din cauza pantofilor cu cusături interioare care jenează prin frecare, din această cauză încălţămintea cusută la interior fiind de evitat. Pentru siguranţa mersului şi a picioarelor, doctorii spun că pantofii cu şireturi sunt mai indicaţi decât cei fără.

Pentru alegerea unor pantofi comozi se poate lua în considerare probarea lor la finalul zilei, atunci când picioarele au un volum mai mare, şi măsurarea ambelor tălpi. Dacă acestea variază, mărimea pantofilor aleşi trebuie să ţinut cont de valoarea cea mai mare.

Totuşi, atunci când încălţămintea achiziţionată deranjează, pentru a fi lărgită, poate fi purtată un timp cu o pereche de şosete încălzite.
 

Citeşte şi:

Când să te prezinţi la doctor dacă ai mai multe aluniţe pe piele. Medic specialist: „Trebuie să fii atent la avertismente“

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite