Hunedoara: Teodora Drăgoescu, campioană la fotbal în Cipru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Are în palmares şapte titluri de campioană, dintre care şase în ţară şi unul în Cipru şi a câştigat patru cupe ale României, plus una peste graniţă.

Profil
Născută - 06.12.1986
Educaţie - Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, Cluj-Napoca
Experienţă - Fotbalistă
Familie - necăsătorită


În timp ce scoate din buzunar oarecum pe furiş şi le înşiruie pe masă, ca pentru o mică expoziţie ad-hoc, trei dintre medaliile cu care a venit acasă din Cipru, Teodora spune că pasiunea ei pentru fotbal a apărut când era prea mică pentru a-şi mai aduce aminte.

„Câţi ani aveam? Nu ştiu. Eram mică-mică. Cred că totul a început când am fost în stare să merg în picioare şi să dau pentru prima oară cu piciorul în minge”, a povestit Teo. Apoi a jucat mult fotbal în curtea şcolii, cu fratele ei. În clasa a şaptea a văzut finala unui campionat de fotbal feminin la televizor şi spune că „i s-a aprins beculeţul”: a realizat că şi fetele pot să facă fotbal de performanţă sau profesionist.

Motivată de obstacole

„I-am bătut la cap pe ai mei până când nu s-a mai putut. Şi-au dat seama că asta vreau şi ne-am dus la Bucureşti, la clubul Regal, care m-a acceptat imediat. Din păcate, înainte să reuşesc eu să ajung acolo, clubul s-a desfiinţat”, a adăugat Teodora. Hunedoreanca nu a vrut, însă, să renunţe, aşa că a căutat un alt club care să o primească şi a ajuns la Constanţa, unde a stat un an.

„A fost foarte dificil pentru mine în acea perioadă, însă nu puteam să renunţ. Eu sunt mai băieţoasă, greutăţile mă ambiţionează şi de câte ori simţeam că nu mai pot, mă gândeam că nu mă pot întoarce acasă fără o reuşită importantă”, a mărturisit Teo.

Campioană ofertată de echipe din Cipru

După ce a terminat gimnaziul la Constanţa, s-a mutat la „Clujana”, cu care spune, zâmbind cu mândrie, că a câştigat şase campionate şi patru cupe ale României. „Reprezentanţii ciprioţi au văzut nişte meciuri cu noi şi au propus clubului să împrumute cinci fete pentru 7 sau 8 luni. Echipa «Apollon Ladies», era pe locul nouă când am ajuns noi acolo şi în numai câteva luni am făcut-o campioană şi am câştigat şi Cupa Ciprului. Când au văzut asta, nu au vrut să ne mai lase să plecăm”, a adăugat Teodora.

Fotbalista mai spune că celor cinci românce care au mers în Cipru le-au fost prelungite contractele cu doi ani, deşi oficialii de acolo le-au propus o perioadă mult mai lungă. Ba mai mult, aceştia speră ca fetele să nu se mai întoarcă acasă, ci să rămână antrenoare pe insulă.

Salariu de  zece ori mai mare pentru sportivi

În Cipru, Teodora ia o leafă de zece ori mai mare comparativ cu ceea ce câştigă în România ca fotbalistă profesionistă. „Acolo e un alt fel de a privi sportul, iar Ciprul, deşi este o mică insulă pe care o parcurgi de la un capăt la altul în mai puţin de patru ore, are 12 echipe de fotbal, în timp ce în România sunt numai nouă”, a declarat hunedoreanca.


Întrebări şi răspunsuri
Cum este văzut fotbalul feminin în Cipru?
Ciprioţii sunt de-a dreptul fanatici când vine vorba de fotbal şi vin la meciuri, indiferent că joacă echipe feminine sau nu, cu sutele. Acolo sportul acesta are parte de mai multă promovare, iar suporterii nu fac diferenţieri pe criteriul sexului.

Care este diferenţa între un fotbalist şi o fotbalistă?
Ca forţă şi viteză nu ne putem compara cu bărbaţii. Dar în ceea ce priveşte tactica şi partea tehnică, practic, nu există nicio diferenţă. O femeie poate să joace fotbal la fel de bine ca un bărbat.


ce-i place
“Îmi place să înot şi să călătoresc. Am văzut mai toată Europa: Grecia, Croaţia, Irlanda, Germania, Suedia, însă cel mai mult mi-a plăcut în Dubai, unde am vizitat şi Burj Al Arab, care e de un lux neînchipuit”, a povestit Teo.
ce nu-i place
Tinerei sportive nu îi place minciuna. Crede că de aici pleacă toate relele. Şi adaugă că şi-ar dori ca în Hunedoara să fie mai multe terenuri de sport, iar hunedorenii să fie mai interesaţi să facă mişcare.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite