FOTO Cetatea dacică Costeşti reparată de voluntari. Încep lucrările la cele două „palate” antice

FOTO Cetatea dacică Costeşti reparată de voluntari. Încep lucrările la cele două „palate” antice

Cetatea dacică Costeşti. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Voluntarii „Ambulanţei pentru monumente” au ajuns, joi, la Costeşti şi pregătesc terenul pentru lucrările la cele două turnuri locuinţă din cetatea dacică.

Timp de două săptămâni, Cetatea dacică de la Costeşti se va afla în şantier.

GALERIE FOTO

Un proiect derulat de organizaţia neguvernamentală „Ambulanţa pentru monumente”, cu sprijinul voluntarilor şi al autorităţilor locale, vizează punerea în siguranţă a celor două foste palate antice din situl UNESCO – turnurile locuinţă aflate într-o stare dezastruoasă.

Voluntarii şi specialiştii implicaţi în proectul de reabilitare au ajuns, joi, la Costeşti şi pregătesc terenul pentru intervenţie, a precizat arhitectul Eugen Vaida, coordonator al proiectului.

„Proiectul constă în demontarea protecţiei metalice vechi, prin care plouă de câţiva ani pe ruinele dacice, şi edificarea unei suprastructuri contemporane, cu acoperiş înierbat. În paralel, vom reaşeza în poziţia originară, sub îndrumarea arheologilor, a istoricilor şi a arhitecţilor, elementele din piatră căzute sau vandalizate. Pentru că autorităţile şi instituţiile nu pot aloca bani pentru un sit care, practic, nu există în niciun inventar, acestea ne vor sprijini la partea logistică”, a informat organizaţia neguvernamentală „Ambulanţa pentru monumente”.

Veche de două milenii, cetatea Costeşti, din judeţul Hunedoara, nu a mai fost restaurată din anii ’80. De atunci, cele două turnuri locuinţă folosite, susţin istoricii, ca reşedinţe pentru căpeteniile dacilor – au fost acoperite cu structuri metalice menite să le protejeze de ploaie. Acoperişurile care s-au degradat cu trecerea timpului, vor fi înlocuite, iar blocurile de piatră folosite la construcţia celor două turnuri, sparte, vandalizate şi dislocate, vor fi consolidate.


Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Satul păstorilor din munţi unde oamenii trăiesc ca în vremea dacilor. Frumuseţea locului cu nume predestinat

VIDEO Tărâmul de vis al dacilor, invadat de turişti. Povestea satului de pe munte revigorat după apariţia şoselei

VIDEO Satul care a renăscut pe muntele sfânt al dacilor. În anii 2000, ţinutul de poveste nu mai avea niciun locuitor

Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: