Catastrofa care a îndoliat Valea Jiului. Au trecut 12 ani de la exploziile din Mina Petrila, soldate cu 13 morţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Exploziile din Mina Petrila au curmat viaţa a 13 oameni. ARHIVĂ.
Exploziile din Mina Petrila au curmat viaţa a 13 oameni. ARHIVĂ.

Au trecut 12 ani de la catastrofa din Mina Petrila: exploziile care au ucis 13 mineri şi salvatori şi au grăbit nhiderea exploatării miniere din Valea Jiului.

Duminică, s-au împlinit 12 ani de la marea tragedie din Petrila: accidentul minier care soldat cu 13 morţi care a grăbtit închiderea exploatării din Valea Jiului. În ziua de sâmbătă, 15 noiembrie 2008, în jurul orei 15:00, o explozie produsă într-un abataj al Minei Petrila, în urma acumulărilor în exces de gaz metan, a provocat moartea a opt mineri.

GALERIE FOTO CU MINA PETRILA ÎN 2020

Alţi opt salvatori minieri aflaţi în subteran în acel moment au suferit arsuri grave. Patru ore mai târziu, o altă explozie avea să curme viaţa altor cinci mineri şi salvatori din mină şi rănirea altor oameni. Cele două deflagraţii, soldate cu moartea a 13 mineri şi rănirea altor 15, au avut loc la o adâncime de aproape 1.000 de metri, ambele fiind cauzate de acumularea gazelor toxice în mină. Abatajul în care au avut loc exploziile fusese deschis cu doar o săptămână înaintea accidentului, iar în urma tragediei a fost din nou închis. Ancheta tragediei din mina Petrila a dus la condamnarea foştilor şefi ai exploatării. Aurelian Nicula, Gheorghe Roşu şi Dan Ungur, pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi nerespectarea măsurilor de protecţie a muncii în cazul accidentului colectiv de muncă.

Declinul minei Petrila

După tragedia din 15 noiembrie 2008, exploatarea minieră din Petrila, în care la acea vreme lucrau aproximativ 2.000 de oameni, a intrat într-un declin accentuat. Cea mai veche mină din Valea Jiului a continuat să funcţioneze doar la o treime din capacitate, iar treptat numărul minerilor s-a redus până la circa 250 în decembrie 2015, când activitatea de extracţie a fost oprită. În istoria ei de peste 150 de ani, Mina Petrila a fost una din exploatările importante ale Văii Jiului. Oraşul s-a dezvoltat datorită ei, ajungând în anii 1990 la aproape 30.000 de locuitori. Mina de cărbune a fost de-a lungul timpului şi locul unor mari tragedii. În 1943, o explozie în subteran a ucis 18 mineri, însă soarta tristă a exploatării minere a fost grăbită de cele două explozii din 2008, soldate cu moartea a 13 mineri şi salvatori minieri şi rănirea altor 15.

În ultimii cinci ani, cele mai multe dintre construcţiile Minei Petrila au fost dezafectate şi demolate, iar instalaţiile, utilajele, vagonetele şi componentele metalice au fost trimise la centrele de colectare a fierului vechi. Au rămas încă în picioare câteva construcţii vechi, dar valoroase, printre care se numără fosta preparaţie, clădirea compresoarelor, atelierul mecanic, puţul-centru şi puţul cu schip - considerat cel mai adânc din Europa, de 940 de metri. Puţul Minei Petrila a păstrat o maşină de extracţie preţioasă, care a funcţionat neîntrerupt peste 70 de ani, dar care după închiderea minei a fost vandalizată de hoţi. Nici celelalte clădiri nu au scăpat de „vigilenţa” acestora. Membri ai comunităţii locale au militat însă pentru salvarea clădirilor istorice ale exploatării şi promovarea lor turistică, iar un muzeu al Salvatorului minier a fost inaugurat în 2018 în incinta fostei Mine Petrila.


Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Mărirea şi declinul minei Petrila. Ce a mai rămas din vechea exploatare de cărbune din Valea Jiului

Coloşii Văii Jiului, prefăcuţi în ruine. Cum au dispărut definitiv minele Petrila, Paroşeni şi Uricani FOTO

Capodopera istorică şi tehnică devastată de hoţi. Au furat sute de kilograme de cupru din maşinăria care a funcţionat neîntrerupt timp de şapte decenii

FOTO Soarta tristă a Minei Petrila, închisă de un an. Ce s-a întâmplat cu ultimul vagonet de cărbune, pe care ortacii l-au scos din pământ, în lacrimi

Lacrimile ortacilor la închiderea Minei Petrila: „Am adăugat încă o tragedie şirului de drame din minerit“

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite