Castelul Pogany a fost oferit statului cu 500.000 de euro. Ministerul Culturii a refuzat, iar domeniul e scos la vânzare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vechiul conac Pogany de la poalele Retezatului va fi scos la vânzare, după ce proprietarii monumentului istoric l-au oferit statului român cu preţul de 500.000 de euro, însă Ministerul Culturii a declinat dreptul prioritar de a-l achiziţiona.

O casă de licitaţii specializată în vânzarea de monumente istorice şi de artă va organiza procedurile de vânzare a Castelului Pogany şi a parcului aparţinător, din satul Păclişa învecinat oraşului Haţeg. Potrivit reprezentanţilor casei de licitaţii, Ministerul Culturii şi-a declinat interesul de a exercita dreptul de preemţiune al statului în cazul monumentului din Retezat.

„Domeniul Pogány, format din castel şi un parc dendrologic de 17 hectare, a fost oferit statului, în cadrul procedurii de preemţiune, pentru valoarea discountată faţă de evaluare de 500.000 euro. Începând cu momentul recepţionării refuzului Ministerului Culturii de a exercita preemţiunea statului la cumpărarea monumentului istoric, Artmark Historical Estate poate legal proceda la punerea acestuia în vânzare, prin licitaţie, concurs de oferte sau prin tranzacţie privată”, a informat Artmark Historical Estate.

Castelul Pogany din Păclişa a fost construit în urmă cu două secole, fiind unul dintre edificiile baroce din Transilvania aflate încă în bună stare de conservare şi funcţionare.

A aparţinut familiei nobiliare Pogány – parte a elitei transilvănene din secolul XIX. Un nume celebru desprins din această familie este cel al pictoriţei Margit Pogány, modelul şi iubita lui Constantin Brâncuşi. După cel de-al doilea Război Mondial, castelul a fost ocupat de armata rusă, care a construit în incinta acestuia o cazarmă pentru soldaţi, de aici şi inserţiile neogotice arhitecturale. Ulterior, el a fost naţionalizat de comunişti şi transformat în sediu al unui spital de neuropsihiatrie.

image

Vă recomandăm şi:

FOTO Ruinele horror ale Hunedoarei. Nepăsarea a dus la distrugerea monumentelor trecutului

Timpul s-a arătat necruţător cu soarta mai multor construcţii reprezentative pentru judeţul Hunedoara, de care nicio autoritate nu a mai avut grijă după anul 1990. Deşi se află pe lista monumentelor istorice, clădiri cum sunt furnalul din Govâjdia, gara din Brad sau conacele din Ţara Haţegului nu au scăpat de distrugerile provocate de hoţi.

Incredibila poveste a lui Franz Nopcea: savantul excentric până la ultimul glonţ

Ultimul baron din clanul Nopcea (Noapte) s-a născut în Deva în 1877 şi a stăpânit, până spre sfârşitul vieţii, mai multe conace din Ţara Haţegului. Aventurierul Franz Nopcea a fost nepot al celebrului „Faţă Neagră”, un nobil ardelean bogat, subiect al unei legende potrivit căreia noaptea se deghiza şi devenea jefuitor la drumul mare.

FOTO Povestea fără happy-end a castelelor ultimilor baroni din Ardeal

Timpul şi nepăsarea oamenilor s-au dovedit necruţătoare cu soarta unora dintre cele mai frumoase conace din Ţara Haţegului şi de pe Valea Mureşului.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite