Trei noi focare de pestă porcină africană în judeţul Galaţi. Autorităţile au ucis zeci de porci şi au interzis comerţul cu animale vii şi tăiate în zonă

Trei noi focare de pestă porcină africană în judeţul Galaţi. Autorităţile au ucis zeci de porci şi au interzis comerţul cu animale vii şi tăiate în zonă

FOTO Arhiva Adevărul

Cele trei focare de pestă porcină africană au fost confirmate de laboratorul de referinţă încă de marţi după-amiază, animalele din gospodăriile unde a fost depistat virusul fiind ucise în dimineaţa zilei de miercuri, 17 iulie 2019. Problemele cu pesta porcină africană au reapărut masiv şi în judeţul Brăila.

Pesta porcină africană revine în forţă la Galaţi şi Brăila, după o perioadă de câteva luni în care nu a mai fost semnalat niciun caz. Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă de la Galaţi s-a întrunit marţi seară pentru a aproba Planurile de măsuri la suspiciunea de pestă porcină africană ca urmare a focarelor identificate în exploataţii de la marginea localităţilor Independenţa, Şerbeştii Vechi (Şendreni) şi Frumuşiţa.

„S-a decis, astfel, uciderea suinelor din aceste exploataţii (Independenţa – 47, din care 14 tineret; Şerbeştii Vechi – 3; Frumuşiţa – 7) şi plasarea gospodăriilor sub supraveghere oficială, ceea ce presupune: interzicerea mişcării porcinelor în interiorul sau exteriorul exploataţiilor, interzicerea pătrunderii persoanelor străine în exploataţii, interzicerea ieşirii din exploataţii a cărnii, a furajelor, ustensilelor şi altor obiecte sau materiale, astfel încât să se minimizeze riscul propagării peste porcine africane”, a precizat Prefectura Galaţi.

Pentru limitarea răspândirii bolii, se interzice organizarea de târguri de păsări şi animale; toţi porcii din aceste localităţi vor fi ţinuţi închişi în curţi, fără acces la păşunat sau bălţi, pentru a împiedica contactul porcilor sălbatici cu cei domestici; cazurile de îmbolnăvire sau moarte vor fi anunţate imediat medicului veterinar, iar în situaţia în care se descoperă cadavre de porci în locuri publice cetăţenii trebuie să anunţe medicul veterinar fără întârziere.

Reamintim că pesta porcină africană nu se transmite la om, dar poate avea un impact social şi economic major.

Problemele cu pesta porcină africană au reapărut masiv şi în judeţul Brăila, unde în ultimele două săptămîni au fost identificate mai multe focare de boală.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările