Se majorează amenzile pentru contravenţii. Cât vor scoate din buzunar cei care ascultă muzică tare sau refuză sa dea date pentru stabilirea identităţii

Se majorează amenzile
pentru contravenţii. Cât vor scoate din buzunar cei care ascultă muzică tare sau refuză sa dea date pentru stabilirea identităţii

Cuantumul amenzilor pentru unele contravenţii s-a dublat Foto: arhivă Adevărul

Începând cu 26 ianuarie, poliţiştii vor acţiona conform modificărilor legislative adoptate recent în domeniul ordinii şi siguranţei publice.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit noilor reglementări, adoptate prin Legea nr. 192 din 2019, se măreşte cuantumul amenzilor pentru următoarele contravenţii prevăzute de Legea nr. 61 din 1991:

-contravenţia prevăzută la art. 2, punctul 27), respectiv “organizarea de petreceri cu caracter privat si utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniştea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe sau cu caracter social, în mediul urban”, de la 500-1.500 de lei, cât era prevăzut în vechea legislaţie, la 2.000-3.000 de lei.

-contravenţia prevăzută la art. 2, punctul 31), respectiv “refuzul unei persoane de a furniza date pentru stabilirea identităţii sale sau de a se prezenta la sediul poliţiei, la cererea ori la invitaţia justificată a organelor de urmărire penală sau a organelor de ordine publică, aflate în exercitarea atribuţiilor de serviciu” de la 100-500 de lei, cât era prevăzut în vechea legislaţie, la 500-1.500 de lei.

Potrivit art. 41 al aceleiaşi legi, repetarea contravenţiilor prevăzute la art. 2 pct. 1), 25)-27) într-un interval de 24 de ore de la constatarea primei fapte, se sancţionează după cum urmează:

-pct. 1) „săvârşirea în public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, ameninţări cu acte de violenţă împotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natură să tulbure ordinea şi liniştea publică sau să provoace indignarea cetăţenilor ori să lezeze demnitatea şi onoarea acestora” şi pct. 25) „tulburarea, fără drept, a liniştii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă”, cu amendă de la 500 lei la 1.500 lei sau prestarea a 50-100 de ore de activităţi în folosul comunităţii.

-pct. 26) „tulburarea liniştii locatarilor între orele 22,00-8,00 şi 13,00-14,00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuinţele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinaţia de locuinţe ori situat în imediata vecinătate a acestora, cu amendă de la 2.000 lei la 3.000 lei sau prestarea a 70-120 de ore de activităţi în folosul comunităţii;

-pct. 27) organizarea de petreceri cu caracter privat şi utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniştea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe sau cu caracter social, în mediul urban, cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei sau prestarea a 100-150 de ore de activităţi în folosul comunităţii.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările