Poliţistul care a transformat un punct de trecere a frontierei în poarta de intrare a ţigărilor de contrabandă la frontiera de est a României

Poliţistul care a transformat un punct de trecere a
frontierei în poarta de intrare a ţigărilor de contrabandă la frontiera de est
a României

Foto: arhivă Adevărul

Un poliţist de frontieră a fost condamnat la ani grei de închisoare după ce a devenit partenerul de fărădelegi al unor contrabandişti de ţigări, facilitând intrarea în ţară a sute de mii de pachete de ţigări de contrabandă.

Tribunalul Galaţi l-a condamnat, pe 26 martie, pe Daniel Racu, poliţist de frontieră, la 7 ani 10 luni de închisoare pentru constituire a unui grup infracţional organizat, luare de mită şi complicitate la contrabandă calificată. Judecătorii i-au interzis să ocupe funcţia de agent de poliţie pentru trei ani după executarea pedepsei.

Alături de acesta, alte 14 persoane au primit pedepse între un an şi 7 luni şi  5 ani şi 4 luni de închisoare pentru constituire a unui grup infracţional şi contrabandă calificată.

Judecătorii au dispus confiscarea a 9.000 de euro de la Racu Daniel, bani primiţi drept mită, iar poliţistul de frontieră şi complicii săi au fost obligaţi să restituie către ANAF peste 600.000 de lei în contul prejudiciului cauzat prin neplata taxelor pentru ţigările introduse în ţară şi vândute la negru. Decizia instanţei nu este definitivă.

Conform procurorilor DIICOT Galaţi, în perioada iunie 2015 – martie 2016, contrabandiştii au introdus, în mod ilegal, din Republica Moldova în România, prin Punctul de Trecere al Frontierei (SPF) Galaţi Rutier, prin sustragerea de la controlul vamal, 162.588 de pachete de ţigări fără timbru de accizare sau cu timbru emis de Republica Moldova, în valoare de peste 1.650.000 lei, din care 3.714 de pachete de ţigări au fost reţinute de organele de urmărire penală.

DIICOT Galaţi a reţinut iniţial patru persoane pentru implicare în introducerea ilegală în România a sute de mii de pachete de ţigări din Republica Moldova. Daniel Racu, agent de poliţie în cadrul ITPF Iaşi – SPF Galaţi, a ajuns iniţial în arest, fiind acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat, complicitate la contrabandă calificată în formă continuată, complicitate la contrabandă în formă continuată şi luare de mită în formă continuată (3 infracţiuni).

Poliţistul de frontieră a fost plasat apoi în arest la domiciliu.  Anchetatorii susţin că poliţistul de frontieră şi câţiva dintre complicii săi. Sălceanu Costel, Filipescu Dmitrian, Sefer Panfil şi Ionescu Tincuţa, au constituit un grup infracţional organizat la care, ulterior,  au aderat şi alte persoane, în vederea obţinerii de sume importante de bani prin contrabanda cu ţigări provenite din Republica Moldova.

Agentul de poliţie Daniel Racu a primit mii de euro pentru a-i ajuta pe infractori să introducă în ţară o cantitate însemnată de ţigări de contrabandă.

”S-a reţinut că, acţionând în cadrul grupului, împreună cu membrii acestuia, prin mai multe acţiuni repetate desfăşurate în realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale, a ajutat membrii grupului să introducă, în mod ilegal, din Republica Moldova în România, prin P.T.F. Galaţi Rutier, prin facilitarea intrării în ţară, prin sustragerea de la controlul vamal a unor cantităţi importante de ţigări, primind de la membrii grupului infracţional suma totală de 7.000 euro şi produse în valoare de 3.000 euro, în vederea neîndeplinirii atribuţiilor de serviciu”, susţin procurorii DIICOT Galaţi.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: