O carte-document despre mărturiile şi pătimitorii din perioada comunistă la Dunărea de Jos, lansată la Galaţi

O carte-document despre mărturiile şi pătimitorii din perioada comunistă la Dunărea de Jos, lansată la Galaţi

Imagine de la lansarea volumului FOTO Costiuc Petrică

Volumul „Biserica din Arhiepiscopia Dunării de Jos în perioada comunismului. Mărturii, pătimitori, mărturisitori” este rodul unei munci asiduue a trei autori de marcă: prof.univ.dr. George Enache, preot Eugen Drăgoi şi preot Costel Dumbravă.

Pe 27 februarie 2020, în sala de bibliotecă „Preot Ionel Pavel“ a Aşezământul cultural-filantropic „Sfântul Ierarh Ioan Gură de Aur“ din cadrul parohiei „Înălţarea Domnului“ din Galaţi, a avut loc lansarea volumului-document „Biserica din Arhiepiscopia Dunării de Jos în perioada comunismului. Mărturii, pătimitori, mărturisitori”.

Volumul, prefaţat de Înalpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos, a apărut la editura Arhiepiscopiei în anul 2019 şi îi are ca autori pe trei excepţionali truditori ai condeiului: prof.univ.dr. George Enache, preot Eugen Drăgoi şi preot Costel Dumbravă.

La lansarea cărţii, alături de cei trei autori s-a aflat părintele Cosmin Ilie, consilier cultural în cadrul Arhiepiscopiei Dunării de Jos, părintele Lucian Petroaia, de la Facultatea de Istorie Filosofie şi Teologie din Galaţi, oameni de cultură, foşti deţinuţi politici, profesori, preoţi şi numeroşi credincioşi.

Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a transmis participanţilor la eveniment un cuvânt de de binecuvântare în care a evidenţiat importanţa descoperii şi prezentării vieţii şi faptelor luminoase ale preoţilor noştri din perioada ateo-comunistă, felicitându-i totodată pe cei implicaţi în buna desfăşurare a acestei manifestări culturale.

Prezentarea cărţii a fost făcută în cuvinte alese de către părintele lector universitar dr. Lucian Petroaia, directorul Departamentului Teologic al Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie din cadrul Universităţii ”Dunărea de Jos” din Galaţi şi de cei trei autori.

Cartea este  o tulburătoare evocare a clericilor, monahilor şi monahiilor din cuprinsul actual al Eparhiei Dunării de Jos, care au suferit persecuţii, torturi, încarcerări, umilinţe, deportăţi şi alte asemenea prigoane din partea autorităţilor comuniste pentru că s-au încumetat să păstreze şi să apere credinţa creştin ortodoxă în plină epocă a ateismului, precum şi pentru lucrarea lor pastorală, liturgică, misionară, filantropică şi catehetică militantă între credincioşii păstoriţi.

În memoria victimelor căzute sub jugul regimului comunist,  pe parcursul prezentărilor, actorul gălăţean Lică Dănilă a recitat frumoase şi emoţionante poezii cu un conţinut religios şi patriotic. Şi cei din sală au avut posibilitatea de a aduce consideraţii, opinii şi mărturii despre situaţii şi întâmplări cunoscute şi trăite de ei în perioada dinainte de 1989, unii dintre ei rememorând evenimente dureroase din trecutul lor.

Seara s-a încheiat cu oficierea unui Parastas, în sala mare a aşezământului parohial, pentru preoţii din oraşul Galaţi şi din proximitatea acestuia care au pătimit în temniţele comuniste şi care au trecut la cele veşnice. La plecare, toţi cei interesaţi primit cartea proaspăt prezentată, cu autografe din partea autorilor.

Gazada evenimentului, aşezământul cultural-filantropic „Sfântul Ierarh Ioan Gură de Aur“ al parohiei „Înălţarea Domnului“ din Galaţi a fost construit în perioada 2007- 2017, fiind amenajat cu toate cele necesare pentru desfăşurarea mai multor activităţi din sfera misionară, cultural-educativă şi social-filantropică.

Aşezământul este prevăzut, pe lângă cantina socială, şi cu o sală mare de conferinţe, dar şi cu o bibliotecă ce cuprinde peste 4.000 de volume, reviste şi publicaţii cu un bogat conţinut teologic şi nu numai.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: