Judeţul Galaţi, sub asediul gunoiului. Mii de tone de deşeuri, neridicate de 30 de zile, se adună în curţile sătenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 90% dintre localităţile judeţului nu dispun de de groapă de gunoi autorizată (cea de lângă oraşul Galaţi deserveşte doar municipiul şi câteva comune limitrofe), aşa că deşeurile din circa 150.000 de gospodării se adună în curţi de la 1 ianuarie încoace. Până la sfârşitul nului trecut deşeurile erau duse la noul depozit de la Vaslui, însă, vasluienii nu mai primesc gunoiul gălăţenilor. Nici brăilenii nu mai „importă” deşeurile menajere.

Criza gunoiului se acutizează în judeţul Galaţi. Mii de tone de deşeuri menajere s-au adunat deja în circa 150.000 de gospodării din 50 de comune ale judeţului Galaţi unde activitatea se salubritate a fost suspendată de la 1 ianuarie 2019 deoarece niciun depozit autorizat din judeţele vecine nu mai „importă” gunoiul gălăţenilor. 

Până la 31 decembrie 2018, gunoiul era dus la noul depozit ecologic de la Vaslui. Vasluienii, însă, spun că potrivit legislaţiei în vigoare nu mai pot primi gunoi din alte judeţe deoarece riscă să fie penalizaţi de organismele ale UE care le-au acordat finanţarea. Se pare că este nevoie de o hotârâre de CJ (care întârzie), dar şi de nişte avize speciale de la Ministerul Mediului. 

Trebuie spus că peste 90% dintre localităţile judeţului Galaţi nu dispun de o groapă de gunoi autorizată (cea de lângă oraşul Galaţi deserveşte doar municipiul şi câteva comune limitrofe), aşa că deşeurile zac în curţi, neridicate. Unii dintre primari au spus că încearcă să amenajeze depozite temporare (denumite „de transfer”) la marginea localităţilor, dar se tem că ar putea primi amenzi de la Mediu. 

În acelaşi timp, edilii sunt şi sub presiunea sătenilor, care spun că nu pot să stea la nesfârşit cu gunoiul în curte şi că o încălzire a vremii (deja anunţată) va face ca acesta să intre în putrefacţie, iar aerul ar deveni irespirabil.

Judeţul Galaţi (ca de altfel toate judeţele României) ar fi trebuit să aibă o groapă ecologică funcţională de gunoi încă de acum doi ani, conform acordurilor încheiate între ţara noastră şi Uniunea Europeană.

Lucrurile au fost însă tergiversate nepermis de mult sub mandatul fostului preşedinte Nicolae Bacalbaşa (actual parlamentar PSD), care nu a reuşit să rezolve problema terenului pe care urma să fie amplasat obiectivul finanţat din fonduri guvernamentale şi UE.

În cele din urmă s-a găsit, sub mandatul noului preşedinte al CJ (Costel Fotea) un teren disponibil în localitatea Valea Mărului, însă întârzirea procedurilor nu a mai putut fi recuperată. În prezent se lucrează la contruirea noului depozit de deşeuri (în fapt, o adevărată bijuterie tehnologică, cu staţii de sortare şi de neutralizare), însă acesta nu va fi gata mai devreme de septembrie 2019. Până atunci, fiecare comună va trebuie să ducă gunoiul prin judeţele vecine, cu costuri de transport exorbitante.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite