Cum vor să rezolve autorităţile din Galaţi criza provocată de secetă. Investiţie de 100 milioane euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
sursa: Arhiva
sursa: Arhiva

Print-o investiţie uriaşă de aproximativ 100 de milioane de euro se vor iriga 28.000 de hectare de teren agricol, a anunţat preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, sâmbătă, 9 iulie, în timpul vizitei ministrului Agriculturii, Petre Daea.

Este o investiţie extrem de importantă pentru agricultura gălăţeană, mai ales în contextul temperaturilor extreme şi a noului context internaţional, în care specialiştii avertizează o posibilă criză alimentară. De asemenea, proiectul va duce în mod cert la creşterea producţiei agricole din judeţ şi la crearea de noi locuri de muncă.

„Se vor construi staţii de pompare a apei din barajul Movileni, precum şi toată infrastructura necesară pentru a iriga mii de hectare de teren agricol. Cheltuielile vor fi reduse cu mai bine de jumătate, pierderile vor fi zero, iar apa va ajunge la rădăcina plantei în aproximativ 12 ore”, a anunţat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi. 

În prima etapă, vor putea fi irigate aproape 15.000 de hectare din Drăgăneşti, Barcea, Iveşti, Lieşti şi o parte din Cudalbi, iar în cea de-a doua etapă alte 13.000 de hectare din Matca, Cudalbi şi Valea Mărului. Proiectul este finanţat prin Fondul Naţional de Dezvoltare şi Investiţii. 

Proiectul are deja studiul de fezabilitate realizat, are două etape majore de implementare şi este finanţat prin Fondul Naţional de Dezvoltare şi Investiţii.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat sâmbătă, 9 iulie, la Galaţi că fermierii afectaţi trebuie sprijiniţi imediat şi că în perioada următoare va avea o situaţie reală a calamităţilor produse de secetă.

Fermierii cer ca judeţul Galaţi să fie declarat calamitat

În judeţul Galaţi, jumătate dintre culturile agricole însămânţate în toamna anului trecut sunt compromise din cauza lipsei precipitaţiilor, iar fermierii vor să declare zona calamitată pentru a primi despăgubiri.

Potrivit datelor situaţiei din teren de la sfârşitul lunii iunie, sunt afectate peste 40.000 de hectare din judeţ, din care numai la grâu sunt 22.000 de hectare. Situaţia este critică la porumb şi floarea-soarelui, unde fermierii spun că pierderile vor fi de sută la sută, dacă seceta va continua şi în următoarele zile.

Petre Grigore, preşedinte Asociaţiei Producătorilor de Cereale şi Plante Tehnice Galaţi, susţine că fermierii vor să declare judeţul ca fiind calamitat. 

„În primul rând, iarna a fost secetoasă. Nu a plouat nici în primăvară, iar acum totul este uscat. Situaţia este mai cruntă ca acum doi ani, când a fost secetă foarte mare. Porumbul cred că este afectat sută la sută, floarea-soarelui va fi la fel dacă nu va ploua. Noi, fermierii, am încercat să ne adunăm si găsim o soluţie împreună cu oficialii locali. Solicităm să se declare judeţul calamitat pentru a primi despăgubiri. Părerea mea este că unii dintre fermieri vor avea probleme mari, mai ales cei care au făcut investiţii şi şi-au luat utilaje”, spune Petre Grigore.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Orban, la podul peste Dunăre de la Brăila: Eu recunosc intervenţia domnului Tudose, spre deosebire de alţii

Operaţiune complexă la Podul peste Dunăre. Japonezii vor monta cablurile principale pe o distanţă de 2 kilometri

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite