Cea mai mare investiţie de mediu din România prinde contur. Sistem unic de management al deşeurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Staţie epurare construită în Elveţia, sursa: CJG
Staţie epurare construită în Elveţia, sursa: CJG

Este vorba despre un proiect unic în ţară, de peste 100 milioane de euro, care presupune construirea unui sistem de management al deşeurilor în judeţul Galaţi. Mai multe componente ale proiectului au fost deja finalizate, printre ele, o staţie de epurare fabricată în Elveţia, unică în ţară.

Întregul proiect este elaborat de specialiştii Consiliului Judeţean Galaţi. „Pe lângă cele două subcelule ale depozitului, care au o capacitate de stocare de aproximativ un milion de metri cubi, investiţia înseamnă şi staţie de epurare a levigatului. Aceasta este realizată într-o fabrică elveţiană de către unul dintre cei mai mari producători din domeniu”, spune Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.

 Gunoiul, recuperat în totalitate

 ractic, tot gunoiul preluat este recuperat într-o formă sau alta, astfel că nu va mai fi nevoie de o groapă de depozitare, după sistemul clasic. Cu ajutorul sistemului cu tehnologie de ultimă oră, gunoiul va fi transformat în îngrăşământ pentru agricultură şi în energie electrică, ce va fi folosită pentru funcţionarea staţiei. Potrivit autorităţilor judeţene, este o investiţie verde, care respectă cele mai drastice norme de mediu ale Uniunii Europene.

„De asemenea, se lucrează la reţelele moderne de colectare a biogazului, la staţie de sortare, care la rândul ei va fi dotată cu echipamente moderne, laborator complet echipat pentru a analiza diverse probe colectate în cadrul depozitului şi bazine de diferite dimensiuni necesare în cadrul fluxului tehnologic. Este o lucrare amplă, care presupune soluţii tehnice inovatoare şi tehnologie de ultimă generaţie”, a adăugat Costel Fotea.

Sistemul de management integrat al deşeurilor are mai multe puncte de lucru în diferite zone ale judeţului Galaţi. O mare parte din investiţie a fost folosită pentru realizarea unei staţii ultramoderne de tratare a deşeurilor, dotată cu un digestor şi cu o turbină de producere a energiei electrice. Totodată, în cadrul proiectului vor fi cumpărate maşini şi pubele de gunoi pentru toate localităţile din judeţul Galaţi.

Investiţia creează 800 de locuri de muncă, jumătate fiind disponibile în perioada lucrărilor, iar celelalte, după finalizarea investiţiei.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

 

Noul pod peste Dunăre, Golden Gate-ul de la Brăila. Se lucrează la 192 de metri deasupra solului VIDEO 

 

Podul hobanat cât un bloc de 24 de etaje. Stadiul celei mai complexe lucrări de infrastructură din ultimii 30 de ani din Galaţi

 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite