FOTO Autorităţile din Galaţi se pregătesc de inundaţii. Se iau în calcul şi cele mai pesimiste scenarii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ultimele mari inundaţii au avut loc în 2010. Foto: Adevărul
Ultimele mari inundaţii au avut loc în 2010. Foto: Adevărul

În municipiul Galaţi, sunt pregătite 21 de utilaje, 10 motopompe, peste 20.000 de saci şi aproximativ 500 de persoane care pot fi angrenate în acţiunile de întărire a digurilor. De asemenea, 100 de militari din Garnizoana Galaţi sunt gata să sprijine aceste acţiuni dacă situaţia o va impune.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă s-a întrunit astăzi în videoconferinţă cu Comitetele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă pentru a discuta situaţia debitelor crescute ale fluviului Dunărea. În acest context, începând de astăzi va funcţiona la Craiova un Centru regional de comandă pentru inundaţii, care va gestiona punctual orice situaţie care poate surveni de-a lungul fluviului, dat fiind faptul că presiunea acestui debit mare pe diguri va dura între două şi patru săptămâni. Prefectul judeţului Galaţi, Dorin Otrocol, a menţionat la finalul videoconferinţei că maximul undei de viitură se va înregistra la Galaţi pe 25 mai 2014, fiind estimate pentru această dată un debit de aproximativ 14.000 mc/s şi o cotă de 605 cm, cu cinci centimetri peste cota de inundaţii.

Prefectul a cerut aplicarea întocmai a planurilor locale de apărare la inundaţii, conform responsabilităţilor fiecărei instituţii ori societăţi comerciale. Comitetul local pentru situaţii de urgenţă s-a întrunit încă de sâmbătă la Primăria Galaţi pentru a stabili măsurile punctuale care trebuie aplicate în municipiu, iar astăzi după-amiază se va întruni din nou Grupul de Suport Tehnic la Inundaţii, din cadrul CJSU. SC Apă Canal SA va trebui să verifice pompele din Valea Oraşului şi să asigure vanele, iar Arcelor Mittal va trebui să protejeze pe cât posibil calea ferată din zona Barboşi, o atenţie deosebită impunându-se în zona Bălţii Mălina care poate deversa şi din cauza fenomenului de remuu de pe Siret, fenomen ce poate crea probleme şi pe DN25. 

De asemenea, Comisarii Gărzii de Mediu şi reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă vor verifica în aceste zile modul de gestionare a substanţelor periculoase de către agenţii economici din Valea Oraşului. Date fiind şi debitele crescute ale Siretului şi Bârladului, prefectul judeţului Galaţi a atenţionat toţi primarii localităţilor riverane să monitorizeze cu maximă atenţie tranzitarea undelor de viitură.

Prefectul Dorin Otrocol a subliniat responsabilitatea fiecărui factor implicat, menţionând totodată că aceia care au nevoie de sprijin să informeze şi să solicite ajutor în timp util, aşa încât intervenţiile să fie unitare şi eficiente.

În municipiul Galaţi, sunt pregătite 21 de utilaje, 10 motopompe,  peste 20.000 de saci şi aproximativ 500 de persoane care pot fi angrenate în acţiunile de întărire a digurilor. De asemenea, 100 de militari din Garnizoana Galaţi sunt gata să sprijine aceste acţiuni  dacă situaţia o va impune.

În această dimineaţă, Dunărea avea la Galaţi o cotă de 522 cm (cota de atenţie 560 cm) şi un debit de 11.100 mc/s.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite