A fost confirmat al 35-lea focar de pestă porcină africană, de la începutul anului 2019, în judeţul Galaţi

A fost confirmat al 35-lea focar de pestă porcină africană, de la începutul anului 2019, în judeţul Galaţi

FOTO Arhiva Adevărul

Animalele bolnave au fost găsite în satul Ţigăneşti (comuna Munteni), într-o gospodărie în care erau crescuţi 13 porci. În zonă au fost în acest an mai multe focare de pestă africană, în satele Munteni, Slobozia Blăneasa şi Negrileşti.

După o perioadă de oarecare acalmie (în ultima lună nu mai fusese niciun caz), pesta porcină africană (PPA) pare să revină în judeţul Galaţi.

Direcţia Sanitar Veterinară Galaţi a confirmat la începutul săptămânii încă un caz de pestă porcină africană, fiind vorba despre cel de-al 35-lea focar identificat în judeţul Galaţi de la începutul anului şi până acum. 

Animalele bolnave sunt într-o gospodărie din satul Ţigăneşti, comuna Munteni, în care proprietarul creştea 13 porci. 

După confirmarea prezenţei virusului pestei porcine africane, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Prefecturii Galaţi a aprobat planul de măsuri impuse pentru combaterea răspândirii virusului pestei porcine africane, măsuri care au inclus şi eutanasierea suinelor din respectiva gospodărie. 

Totodată, s-au instituit şi măsuri speciale de supraveghere a stării de sănătate a animalelor, având în vedere că gospodăria se află în vecinătatea fondului de vânătoare nr. 19 Ţepu, unde s-a descoperit, în luna august, existenţa virusului pestei porcine africane la un porc mistreţ. 

Din cele 35 de focare de pestă porcină africană din gospodăriile gălăţenilor, 26 au fost declarate deja închise, însă medicii veterinari nu recomandă încă reluarea creşterii porcilor în gospodării, iar dacă acest lucru se doreşte totuşi, animalele vii trebuie cumpărate doar din surse credibile, care oferă şi buletine de sănătate a suinelor.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările