VIDEO Noul manager militar al Spitalului de Urgenţă Focşani despre situaţia din unitate. „Suntem într-un veritabil război biologic“
0
Pentru noua echipa managerială a Spitalului de Urgenţă din Focşani, prioritatea a fost reprezentată de protejarea personalului angajat al unităţii, în condiţiile în care foarte mulţi angajaţi s-au infectat cu Covid-19, iar două secţii, Cardiologie şi Nefrologie, au fost închise.
Colonelul Alexandru Keresztes, managerul militar al Spitalului de Urgenţă din Focşani, numit de doar două săptămâni la conducerea unităţii medicale, spune că una dintre activităţile pe care s-a axat încă de la venirea sa a fost resursa umană.
Acesta este medic primar de medicină internă şi doctor în ştiinţe medicale.
“Ne punem la dispoziţie întreaga experienţă acumulată de-a lungul carierei noastre militare, începând cu orele de pregătire medico-militară, acele cursuri care ne vorbeau despre armele biologice, despre circuitele epidemiologice, despre antidoturile care pot fi utilizate. De-a lungul timpului, am acumulat experienţe în timpul exerciţiilor naţionale şi multinaţionale, unde au fost variate exerciţii şi simulări cu această tematică cu care, de fapt, noi azi ne confruntăm într-un veritabil război biologic şi anume cu această infecţie cu SARS-CoV-2. Dacă a fost teamă şi reticenţă la început, nu neapărat de echipa militară, ci mai degrabă de teama de schimbare, împreună cu colegii mei am încercat să facem o radiografie a situaţiei actuale a spitalului judeţean. Ne-am axat asupra resursei umane, pentru că au fost cazuri de pacienţi, din rândul personalului angajat al spitalului, care şi actualmente unii dintre ei sunt internaţi în spitalul de infecţioase, apoi o altă parte care sunt în autoizolare, la domiciliu. Deci probleme medico-sanitare în rândul personalului angajat al spitalului”, a spus colonelul Alexandru Keresztes.
Vorbim de peste 35 de cadre medicale infectate cu Covid 19, printre care şi fostul manager Constantin Mîndrilă, care a ales să se izoleze într-o pensiune, cu de la sine putere, până când autorităţile au intervenit şi l-au dus în spital.
Într-un interviu realizat de către echipa de presă a Ministerului Apărării Naţionale, Alexandru Keresztes a povestit care este situaţia actuală din spitalul focşănean, despre refacerea circuitelor epidemiologice, disfuncţionalităţi, stocuri.
“Am identificat o serie de disfuncţionalităţi vizavi de perimetrul spitalului şi cu sprijinul colegilor de la Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Vrancea am reuşit, ca numai după 2 zile, să izolăm perimetrul spitalului, există o echipă mobilă de ordine publică, care asigură perimetrul spitalului şi totodată am realizat un circuit epidemiologic firesc şi necesar în aceste vremuri. La momentul acesta, accesul în spital se face printr-o singură poartă, este controlat, triajul se realizează în trei puncte”, a mai spus managerul militar al sitalului.
Acesta a precizat că a insistat pentru instalarea unui cort de triaj şi pentru personalul medical, pe lângă cele două pentru pacienţi, triajul epidemiologic sumar urmând să se facă atât la intrarea în ture, cât şi la plecarea personalului
Deşi aparatul achiziţionat recent de Direcţia de Sănătate Publică nu lucrează la capacitatea maximă testele de real-time PCR pentru detectarea antigenului viral, rezultatele rapide date de acesta, în maxim 12 ore, (faţă de două-trei zile cât durau analizele efectuate la Institutul Cantacuzino Bucureşti), permit medicilor să-şi adapteze conduita profesională a cazurilor înregistrate în rândul celor peste 80 de pacienţi internaţi în spital.
Managerul militar a mai precizat că zilele acestea s-au reconfigurat secţiile astfel încât să se creeze o zonă pentru o nouă secţie de terapie intensivă de Covid-19 la Spitalul suport Adjud iar în funcţie de situaţia epidemiologică această secţie de terapie intensivă va intra în funcţiune şi la spitalul judeţean.