FOTO VIDEO Prima slujbă în Catedrala „Sf. Cuvioasa Parascheva“, după 18 ani de la punerea pietrei de temelie

FOTO VIDEO Prima slujbă în Catedrala „Sf. Cuvioasa Parascheva“, după 18 ani de la punerea pietrei de temelie

Sute de credincioşi au venit la eveniment

Trei constructori au lucrat la acest edificiu care a fost realizat în cea mai mare parte cu fonduri publice. Sfinţirea mică a fost oficiată de către Arhiepiscopul Ciprian al Vrancei şi Buzăului.

Ştiri pe aceeaşi temă

În anul 2001, în prezenţa Preafericitului Teoctist, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, se punea la Focşani piatra de temelie a Catedralei Ortodoxe.

Au trecut 18 ani pentru ca acest lăcaş de cult, construit în special cu fonduri de la Consiliul Judeţean Vrancea şi Consiliul Local Focşani, să ajungă la stadiul de astăzi, când se pot săvârşi slujbe religioase. 

Luni, 14 octombrie, a avut loc slujba de sfinţire mică a Catedralei Ortodoxe, ce poartă hramul Sfintei Cuvioase Parascheva.

Un sobor de preoţi, în frunte cu Înaltpreasfinţitul Ciprian, arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, a oficiat această slujbă, în prezenţa a sute de credincioşi, Catedrala şi curtea care o înconjoară dovedindu-se neîncăpătoare. Jandarmii şi poliţiştii au asigurat ordinea şi siguranţa desfăşurării evenimentului.

“Am ajuns să marcăm inaugurarea slujbelor, a sfintei liturghii, în biserica propriu-zisă, după ce dimineaţă, la finalul utreniei, am săvârşit slujba de sfinţire cu agheasmă. Astăzi, noi nu am săvârşit slujba de târnosire, slujba de sfinţire mare a catedralei. Ea va fi, cu ajutorul lui Dumnezeu, săvârşită mai târziu, după ce catedrala îşi va primi şi celelalte obiecte şi mobilier liturgic, catapeteasma corespunzătoare, stranele, măcar pictura în sfântul altar pentru ca atunci să avem bucuria să-i întâmpinăm pe Patriarhul României şi pe mulţi ierarhi din ţară şi străinătate ca să ne bucurăm împreună şi să ne exprimăm prin slujiri şi rugăciune unitatea de credinţă şi solidaritatea creştin-ortodoxă, a spus cu ocazia sfinţirii mici ÎPS Ciprian.

La eveniment, au participat şi notabilităţile oraşului, în frunte cu Marian Oprişan, preşedintele Consiliului Judeţean şi Cristi Misăilă, primarul municipiului Focşani, cei doi viceprimari Marius iorga şi Ionuţ Mersoiu, deputatul PSD Rodica Boboc.

În cei 18 ani de construcţie, costurile Catedralei Ortodoxe din Focşani s-au ridicat până acum la aproximativ 20 de milioane de lei.

Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: