Un aparat conceput în România poate fi soluţia la tragediile din spitale. Costul minuscul al salvării de vieţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevi la clubul de electronică - foto: Marius Dumitrescu
Elevi la clubul de electronică - foto: Marius Dumitrescu

În ultimii ani, saloanele de Terapie Intensivă din spitale sunt tot mai des scena unor tragedii, mai ales din cauza incendiilor foarte grave. Un profesor din Constanţa, ajutat de câţiva tineri pasionaţi de electronică, propune autorităţilor un aparat care poate salva vieţi.

Inginerul Marius Dumitrescu este coordonatorul cercului de electronică „Mechanix” din cadrul Liceului Tehnologic „Dimitrie Leonida” Constanţa. Elevii de acolo, împreună cu profesorul, par să fi găsit răspunsul la o întrebare care zguduie România de câţiva ani: cum pot fi evitate incendiile devastatoare din spitale?

Ei bine, la Constanţa a fost conceput un dispozitiv care poate monitoriza toţi factorii de risc dintr-o încăpere (fum, oxigen etc). Şi nu doar atât. Alarmează instantaneu că a fost atins pragul de risc, dar şi provoacă acţiuni de micşorare a pericolului. Automat, cu sursă independentă de alimentare, la un preţ ce nu depăşeşte 500 de euro. Dar care salvează vieţi de nepreţuit.

Pasiune şi altruism

Ideile altruiste ale tinerilor constănţeni nu au apărut peste noapte. Înainte de pandemie, cercul de electronică a creat un dispozitiv capabil să monitorizeze calitatea aerului dintr-o sală de clasă. „Ideea este mai veche, de doi-trei ani: să detectăm nivelul de oxigen din clasă pentru a vedea dacă acesta corespunde nivelului normal de oxigen. Am făcut un aparat atunci care citea nişte valori. Profesorii se plâng mereu de dureri de cap, iar elevii îşi pierd atenţia”, explică profesorul. 

A urmat un alt pas: aparatul a fost dezvoltat pentru conceptul de casă inteligentă, unde el programează luminile, căldura, detectează fumul sau nivelul scăzut de oxigen, scurgerile de gaze şi altele. Conceptul a fost prezentat şi în cadrul evenimentului „Noaptea cercetătorilor”, organizat online, pe 27 noiembrie 2020, de Universitatea Maritimă Constanţa (UMC).

După tragedia din Spitalul Judeţean Piatra Neamţ, Marius Dumitrescu, alături de trei elevi şi trei studenţi ai UMC au trecut la o nouă etapă: au modificat proiectul într-unul de monitorizare inteligentă a calităţii aerului din spitale. Incendiul de la Matei Balş i-a determinat şi mai mult să finalizeze acest proiect.

Poate salva vieţile pacienţilor

„Am văzut ce s-a întâmplat la Piatra Neamţ. La concentraţia de oxigen de 23.5 aerul devine explozibil şi inflamabil. Urmare a stocării de oxigen în hainele pacienţilor sau personalului medical, aprinderea se poate face instantaneu. Poate fi şi o descărcare electrostatică, adică nu trebuie să fie un aparat sau un echipament care să declanşeze. Cea mai mică scânteie poate produce aprinderea oxigenului”, spune profesorul. 

Aparat de monitorizare a oxigenului (chenar galben-dreapta) şi macheta unor saloane foto: M.D.

Aparat monitorizare oxigen Constanta foto Marius Dumitrescu

Aparatul creat de cercul coordonat de Marius Dumitrescu citeşte concentraţia de oxigen din salon, o analizează cu o valoare presetată şi în momentul în care ajunge la un prim pas critic dă atenţionări audio-video (sonore şi luminoase), apoi poate să trimită atenţionări prin mesaje pe telefon persoanelor alocate în memoria programului. În acelaşi timp, aparatul poate fi folosit şi ca senzor de fum.

Când în salon se ajunge la concentraţia maximă de oxigen (de exemplu 23.5), maşinăria poate decupla automat gazul, curentul electric, oxigenul şi deschide ventilaţiile pentru a elimina concentraţia de oxigen din încăpere. Asta în momentul în care el ar fi integrat în tot sistemul de dotare al salonului.

Cât ar costa 

Aparatul are dimensiunea a „două pachete de ţigări”, spune profesorul Dumitrescu, şi funcţionează cu acumulatori care-i oferă autonomie de câteva luni. „La ora actuală, noi am folosit nişte senzori de oxigen la nivel de hobby, dar pentru aparate care ar dota spitalele trebuie achiziţionaţi senzori de oxigen speciali. Ei sunt prohibitivi în momentul de faţă pentru noi, deoarece preţul lor pleacă de la 150 de euro bucata. Un aparat ar trebui să aibă un senzor de oxigen, un senzor de gaze şi de fum. În total, costul total ar fi de maxim 500 de euro”, spune profesorul.

Aparat monitorizare oxigen Constanta foto Marius Dumitrescu

Profesorul Marius Dumitrescu foto-arhiva personală

Clubul de electronică al Liceului Tehnologic „Dimitrie Leonida” din Constanţa ar putea construi circa 10 echipamente pe săptămână, în cazul în care ele ar ajunge să fie omologate. Majoritatea ansamblelor sunt create de ei, inclusiv carcasele care sunt printate la imprimante 3D.

„Proiectul nostru de monitorizare inteligentă a concentraţiei de oxigen din saloanele ATI este o variantă de compromis până când România va avea spitale noi, cu sisteme de acest gen integrate în toate saloanele încă de la construirea lor”, mai spune Marius Dumitrescu.

Vă recomandăm şi:

Elevi premiaţi la concursuri de robotică, sancţionaţi de conducerea liceului pentru că strică „prestigiul“

Licean român, admis la Oxford. Radu este premiat la matematică şi la robotică

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite