Prima condamnare în procesul şpăgii de la Universitatea Ovidius. Stere Tala, complicele rectorului Dănuţ Epure, condamnat la 2 ani şi 6 luni închisoare cu suspendare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Uşa rectorului Epure, la momentul descinderii procurorilor DNA FOTO Sînziana Ionescu
Uşa rectorului Epure, la momentul descinderii procurorilor DNA FOTO Sînziana Ionescu

Stere Tala, taximetristul care intermedia vânzarea locurilor la Admitere în Universitatea Ovidius, a fost condamnat joi, 21 noiembrie, la 2 ani şi jumătate de închisoare cu suspendare. Înţelegerea pe care a făcut-o cu anchetatorii i-a facilitat reducerea la jumătate a minimului de pedeapsă pentru luare de mită. Tala era complicele fostului rector Dănuţ Epure.

Tribunalul Ilfov a pronunţat joi, 21 noiembrie, sentinţa lui Stere Tala, complicele fostului rector Dănuţ Tiberius Epure, judecat în stare de arest pentru luare de mită.

Tala a fost cel care a făcut mărturisiri complete în ceea ce priveşte filiera de corupţie din Universitatea Ovidius. Datorită acestui fapt, procesul lui a fost disjuns, iar Tala - judecat separat.

Ceilalţi inculpaţi, fostul rector Dănuţ Epure, fostul prorector Gabriela Stanciu şi complicele ei Lucica Toader, au termen de judecată fixat la 13 decembrie.

Vă redăm verdictul magistraţilor:

Solutia pe scurt: În temeiul art.26 C.pen. raportat la art. 254 alin.1 C.pen. cu referire la art.6 din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea art. 3201 alin. 7 C.proc.pen. şi cu aplicarea art. 80 alin.1 şi 2 Cod penal condamnă pe inculpatul Tala Stere (...) la pedeapsa principală de 2 (doi) ani şi 6 (şase) luni de închisoare.

În temeiul art. 65 Cod penal, aplică inculpatului, ca pedeapsă complementară, interzicerea drepturilor prevazute de art. 64 alin. 1 lit. a) teza a II-a şi litera b) Cod penal, pe o perioadă de 3 ani după executarea pedepsei principale.

În temeiul art. 71 Cod penal interzice inculpatului, ca pedeapsa accesorie, exercitiul drepturilor prevazute de art. 64 alin. 1 lit. a) teza a II-a şi litera b) Cod penal. 2.

În temeiul art. 86 ind.1 alin.1 Cod penal, dispune suspendarea sub supraveghere a executarii pedepsei principale pe o durata de 5 ani, termen de încercare stabilit conform art. 86 ind.2 alin. 1 Cod penal.

În temeiul art. 88 alin.1 Cod penal, constată că inculpatul a fost reţinut şi arestat preventiv în cauză de la 30.07.2013 până la 06.08.2013 inclusiv, termenul de încercare stabilit conform art. 86 ind.2 alin. 1 Cod penal fiind de 5 (cinci) ani.

În temeiul art. 86 ind.3 alin. 1 Cod penal obliga inculpatul ca, pe durata termenului de incercare, sa se supuna urmatoarelor masuri de supraveghere: a) sa se prezinte la Serviciul de protectie a victimelor si reintegrare sociala a infractorilor de pe langa Tribunalul Constanţa, la datele fixate de acest Serviciu; b) sa anunte , in prealabil, orice schimbare de domiciliu, resedinta sau locuinta si orice deplasare care depaseste 8 zile, precum si intoarcerea; c) sa comunice si sa justifice schimbarea locului de munca; d) sa comunice informatii de natura a putea fi controlate mijloacele sale de existenţa.

În temeiul art. 86 ind.3 alin.3 litera d) Cod penal obligă pe inculpatul Tala Stere ca, pe toată durata procesului în care sunt judecaţi coinculpaţii Stanciu Gabriela, Toader Lucica şi Epure Tiberius-Dănuţ (toţi trei trimişi în judecată prin rechizitoriul nr.9/P/2013 al PARCHETULUI DE PE LÂNGĂ ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE – D.N.A. - rechizitoriu emis la data de 09 .12.2013), să nu intre în legătură cu inculpaţii Stanciu Gabriela, Toader Lucica şi Epure Tiberius-Dănuţ. In temeiul art.71 alin.5 Cod penal, suspenda, pe durata suspendarii sub supraveghere a executarii pedepsei principale, executarea pedepsei accesorii.

În temeiul art. 359 Cod procedura penala, pune inculpatului in vedere dispozitiile art. 86 ind.4 Cod penal, privind revocarea suspendarii sub supraveghere. 3. În baza art. 350 alin.1 C.p.p. rap. la art.1451 C.p.p. menţine măsura preventivă a obligării de a nu părăsi ţara, măsură luată faţă de inc. Tala Stere la 30.09.2013. In baza art.254 alin.3 Cod penal rap. la art.118 alin.1 lit. d) Cod penal, respinge ca neîntemeiată cererea de confiscare de la inc. Tala Stere a sumei de 4.000. de euro.

În temeiul art. 191 C.p.p. obligă pe inculpatul Tala Stere la plata sumei de 4.800 de lei cu titlul de cheltuieli judiciare avansate de către stat în cauză. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la pronunţare.

Rolul lui Tala

La 27 iunie 2013, investigatori DNA sub acoperire au intrat în contact cu filiera şpăgii de la Universitatea Ovidius.

Într-o benzinărie de pe centura Bucureştiului, aproape de Autostrada Soarelui, „mătuşa Florentina Popescu“ a luat legătura cu taximetristul Stere Tala, omul de încredere al rectorului pentru racolarea de cotizanţi. Femeia, care este ofiţer DNA, a obţinut intrarea la rector pentru a discuta admiterea la Farmacie a „nepoatei Elena-Ioana Mihăiţă“, alt ofiţer sub acoperire. Tala a intermediat bucuros tranzacţia. Preţul cerut de rector pentru un loc de student la „fără taxă“ a fost de 4.000 euro.

Afacerea s-a perfectat chiar în biroul rectorului, la 13 iulie 2013. Tala a fost pus să ţină „de şase“ la uşa rectorului, în interiorul încăperii. Rectorul i-a spus în şoaptă mătuşii unde să pună banii, în buzunarul unui sacou aşezat pe umeraş într-un cuier.

Femeia a numărat banii, i-a arătat şi i-a băgat în locul indicat. Epure a listat apoi subiectele, cu răspunsuri cu tot, pe care le-a dat mătuşii şi nepoatei pentru examenul de admitere de peste două săptămâni.

„Fata are de memorat doar literele aferente răspunsurilor corecte“, le-a liniştit, tot în şoaptă, rectorul Epure. El s-a asigurat că afacerea nu va da greş, întâlnindu-se încă o dată cu mătuşa candidatei şi specificându-i ce anume să memoreze de pe foile date.

Vă mai recomandăm

Fostul rector Epure rămâne în arest. Complicele său Stere Tala a spus tot şi îşi aşteaptă sentinţa

Cum se negocia şpaga în biroul rectorului Dănuţ Epure de la Universitatea Ovidius

EXCLUSIV Profesorul Mihai Gîrţu: „Universitatea Ovidius este prizoniera unui grup de interese. Declinul continuă. Soluţia nu trebuie aşteptată din afara universităţii“

Decanii facultăţilor de la Ovidius rămân pe funcţii deocamdată. Unele specializări sunt la un pas de desfiinţare

EXCLUSIV Mihai Gîrţu: „Situaţia este delicată. Avem speranţa că la Universitatea Ovidius «cangrena» este vindecabilă“

EXCLUSIV Eden Mamut: „Cu un rector arestat pentru asemenea practici, Senatul Universităţii Ovidius trebuie să-şi dea demisia“

Universitatea Ovidius, de la categoria A la DNA. Elanul unei instituţii în plină afirmare a fost retezat de arestarea rectorului pentru luare de mită

Universitatea Ovidius, în zbateri şi dezbateri. Joi încep deliberările publice pentru alegerea rectorului

Rectorul Dănuţ Epure, prorectorul Gabriela Stanciu şi complicii lor la şpagă, trimişi în judecată de DNA

Rectorul Epure rămâne în arest. Senatul Universităţii Ovidius, care l-a demis, aşteaptă semnal de la Ministerul Educaţiei pentru continuarea procedurii

Senatul Universităţii Ovidius a votat. Rectorul arestat Dănuţ Tiberius Epure şi prorectorul urmărit penal Gabriela Stanciu sunt demişi

A picat şi nr. 2 din Universitatea Ovidius. Restul conducerii începe să se dezică. Ministerul Educaţiei trimite Corpul de Control la Constanţa

Universitarii au decis. Rectorul Universităţii Ovidius va fi ales tot prin vot secret


 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite