EAU îşi fac planuri pentru cea de-a doua centrală nucleară

0
0
Publicat:

Emiratele Arabe Unite vor să lanseze în curând procedura de licitaţie pentru o nouă centrală nucleară, care va dubla numărul de reactoare nucleare funcţionale în micul stat din Golful Persic, au declarat pentru Reuters mai multe surse din apropierea acestui dosar.

foto centrala nucleară
Foto: Shutterstock

În 2021, Emiratele Arabe Unite au devenit primul stat din lumea arabă în care a început să funcţioneze o centrală nucleară, odată cu inaugurarea centralei de la Barakah, în Abu Dhabi, construită de un grup sud-coreean.

Potrivit unor surse care au dorit să îşi păstreze anonimatul, EAU intenţionează să invite firmele interesate să depună oferte încă în acest an, posibil chiar în următoarele luni, pentru a construi patru noi reactoare nucleare. Sursele au adăugat că Emiratele Arabe Unite intenţionează să deruleze licitaţia şi să demareze lucrările de construcţie în 2024, astfel încât noua centrală nucleară să intre în funcţie în 2032 şi să acopere necesităţile în creştere de energie. Procedura de licitaţie va fi deschisă tuturor ofertanţilor interesaţi, inclusiv firmelor din SUA, China şi Rusia, au dezvăluit sursele, care au adăugat că firmele din Coreea de Sud nu vor beneficia de tratament preferenţial.

Ministerul Energiei din EAU şi compania de stat Emirates Nuclear Energy Co (ENEC), care deţine centrala de la Barakah, nu au dorit să comenteze.

Emiratele Arabe Unite, care în 2009 a semnat un acord de cooperare în domeniul energiei nucleare cu SUA, spune că programul său nuclear este unul paşnic şi numai în scopuri energetice, pentru reducerea dependenţei de petrol. EAU sunt una din ţările care anul trecut, la conferinţa ONU pentru climă de la Dubai, a semnat un acord triplarea producţiei mondiale de energie nucleară în următoarele trei decenii.

Centrala nucleară de la Barakah, amplasată la Abu Dhabi, pe costa spre Arabia Saudită şi Qatar, ar urma să asigure un sfert din producţia de electricitate a ţării. Cel de-al patrulea reactor, şi ultimul, al centralei de la Barakah ar urma să fie pornit în acest an, ceea ce va aduce centrala la capacitate maximă.

Sursele citate de Reuters susţin că pentru noua centrală nucleară sunt avute în vedere mai multe locaţii, inclusiv o zonă costieră din apropierea graniţei cu Arabia Saudită dar şi o locaţie apropiată de actuala centrală de la Barakah.

În alte ţări din Orientul Mijlociu, Egiptul construieşte prima sa centrală nucleară împreună cu Rusia. Arabia Saudită are şi ea un program nuclear civil dar până acum a refuzat să semneze un acord cu SUA care ar bloca statul din Golf să îmbogăţească uraniu. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite