Scandalul construcţiilor de pe plaja Corbu se mută în instanţă. „Ar putea fi un precedent”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Construcţiile din zona plajei Corbu - arhiva foto
Construcţiile din zona plajei Corbu - arhiva foto

Investiţia din zona Corbu, situată în arealul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, a intrat în conservare, după ce investitorul a contestat în instanţă decizia autorităţilor de a opri lucrările şi de aduce plaja la starea iniţială.

La data de 15 aprilie 2022, plaja Corbu, care face parte din rezervaţia Biosferei Delta Dunării, trebuia să fie liberă de orice construcţii, după ce, la presiunea opiniei publice, autorităţile au demarat un control în cazul investiţiei începute de SC Logis Project SRL, care se întinde pe 30 de hectare. 

În cadrul ultimului control, de pe data de 10 martie, oameni ai legii, dar şi reprezentanţi ai Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, ai Gărzii de Mediu şi ai Inspectoratului de Stat în Construcţii au somat investitorul să înceteze lucrările la complexul de lux, să demoleze fundaţiile şi să readucă plaja la situaţia anterioară şi au dat o amendă în valoare de 50.000 de lei. 

Măsura a fost luată după ce experţii în construcţii au descoperit că firma constructoare nu a respectat prevederile cuprinse în avizul de mediu. Astfel, fundaţiile construcţiilor au fost realizate din piloni de beton armat, deşi în acord se specifica faptul că aceştia trebuia să fie metalici, planşeele erau din placă de beton, şi nu din grinzi de lemn, iar toţi stâlpii şi grinzile erau din beton armat.

Investitorul nu a dat curs solicitării experţilor de la Inspectoratul de Stat în Construcţii şi s-a adresat instanţei cerând anularea deciziei de demolare. „Am contestat în instanţă măsura dispusă şi aşteptăm decizia magistraţilor“, este răspunsul primit de la reprezentanţii SC Logis Project SRL.

Construcţii din beton pe plajă cu acordul autorităţilor

Anul trecut, investitorul de pe aria protejată de la Corbu a obţinut de la Agenţia de Protecţie a Mediului Constanţa toate avizele necesare ridicării unui complex turistic pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, pe o suprafaţă de aproximativ 30 de hectare. Satul de vacanţă este compus din 24 de căsuţe cu regim de înălţime p+1, restaurant, SPA, drumuri şi parcări.

La scurt timp după ce plaja a devenit un şantier, atât opinia publică, cât şi parlamentarul constănţean Bogdan Bola au pus presiune pe autorităţile locale şi centrale pentru a verifica legalitatea obţinerii acordurilor şi avizelor într-o zonă protejată. „Cunosc personal primari care au solicitat să monteze coşuri de gunoi sau toalete publice pentru turişti, în aceste zone şi care nu au primit autorizaţie să le monteze, exact din acest motiv. Ministerul Mediului nu permite camparea cu cortul în zona plajei, dar permite, prin instituţiile din subordine ridicarea a 18 imobile de mari dimensiuni?“, se întreabă Bogdan Bola.

Manevra Primăriei Corbu

Conform unui răspuns primit de la Primăria Corbu, în anul 2017, au fost aprobate documentaţia de urbanism zonal şi regulamentul de urbanism aferent PUZ „Lotizare sat vacanţă cu specific pescăresc în extravilanul comunei Corbu“, iar ulterior a fost aprobată documentaţia pentru introducerea în intravilan şi lotizarea terenului în vederea construirii de locuinţe permanente, sezoniere, spaţii de cazare şi alimentaţie. Studiile de evaluare întocmite în anul 2015 au stabilit că noile construcţii au un „impact nesemnificativ asupra mediului“.

Temerea autorităţilor Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării este aceea că zona va deveni un imens şantier şi că autorizaţiile vor continua să curgă şi pentru alte investiţii în zonă. „Construcţiile care se ridică pe plaja Corbu ar putea fi un precedent“, spune guvernatorul Gabriel Marinov, care a cerut să se monitorizeze zona inclusiv cu drona, pentru o privire de ansamblu.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Autorităţile au stopat construirea satului de vacanţă de la Corbu. Ce nereguli grave au descoperit organele de control la fundaţiile căsuţelor

Construcţiile din beton pentru complexul turistic de pe plaja Corbu au fost blocate

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite