Istoria Constanţei, pe mâna Parchetului. Anchetatorii au deschis un dosar penal şi au dispus oprirea săpăturilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oamenii au protestat încă de la începerea săpăturilor                      FOTO: Sînziana Ionescu
Oamenii au protestat încă de la începerea săpăturilor                      FOTO: Sînziana Ionescu

Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa a intervenit în scandalul lucrărilor din centrul Constanţei, lucrări ce au avut ca rezultat aruncarea la groapa de gunoi a mai multor vestigii arheologice.

„În urma cercetărilor cu privire la găsirea unor  fragmente de obiecte care ar putea avea o anumită valoare arheologică, poliţiştii din cadrul Secţiei 3 au continuat verificările privind legalitatea activităţilor de excavare şi depozitare a materialelor arheologice, context în care s-a stabilit  că nu au fost respectate cerinţele prevăzute în autorizaţia de construire.

Având în vedere că în şantierul de lucru, privind construcţia unui imobil pe terenul situat în municipiul Constanţa, există posibilitatea existenţei de materiale arheologice, s-a dispus măsura opririi temporare a executării tuturor lucrărilor până la definitivarea cercetărilor”, transmite IPJ Constanţa.

Măsura a fost dispusă de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa, cei care au preluat cazul pentru investigaţii. Totodată, a fost deschis dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de executare fără autorizaţie de construire sau de desfiinţare, conform Legii 50/1991.

Pentru lucrările de pe Bulevardul Tomis, numărul 49A s-au obţinut autorizaţie de construcţie numărul 1552/18.09.2019 şi aviz de la Ministerul Culturii înregistrat cu numărul 702/23.04.2019, precum şi aviz de descărcare arheologică cu numărul de înregistrare 3/2017, eliberat de Direcţia Judeţeană pentru Cultură Constanţa cu numărul de înregistrare 103/13.03.2017.

Imagine indisponibilă

          Criminaliştii au verificat vestigiile aruncate la gunoi FOTO: USR Constanţa

În pământul excavat de acolo şi aruncat la groapa de gunoi la ieşirea din Constanţa spre Valu lui Traian, arheologii au fost descoperite fragmente ceramice foarte vechi. Arheologul Octavian Mitroi, care s-a dus pe câmp pentru a recupera resturi de fragmente de ceramică, spune că acestea provin din perioadele elenistică, romană şi romano-bizantină aparţinând unor vase de diverse tipuri. Cele mai vechi fragmente provin din secolele III - II înainte de Hristos, iar cele mai recente din secolul VI după Hristos.

Protest lanţ uman la şantierul de la Lupoaică - distrugere vestigii arheologice Constanţa Foto Sînziana Ionescu

                          Săpăturile din zona Lupoaicei               FOTO: Sînziana Ionescu

Pe aceeaşi temă:

VIDEO Prefectul Constanţei a dispus verificarea avizelor pentru şantierul de lângă statuia Lupa Capitolina

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite