Boboteaza, spectacol fără restricţii la Constanţa, reguli respectate în alte zone ale ţării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Boboteaza Constanţa (2015) - arhiva Adevărul
Boboteaza Constanţa (2015) - arhiva Adevărul

Anul acesta, Boboteaza este marcată de regulile impuse de autorităţi pentru combaterea răspândirii COVID-19. Dacă majoritatea preoţilor şi ierarhilor înţeleg şi respectă recomandările, la malul mării, ÎPS Teodosie aşteaptă 10.000 de credincioşi alături de el.

Nici nu a ieşit bine municipiul Constanţa din carantină că ÎPS Teodosie a anunţat că aşteaptă în jur de 10.000 de credincioşi în ziua de Bobotează, la slujba pe care o va oficia în Portul Tomis. „Să fie ca în alţi ani”, afirmă ierarhul care face apel la oameni să nu se teamă de boală şi să vină la evenimentul religios.

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Constanţa susţine că Arhiepiscopia nu a solicitat nici un fel de aviz pentru organizarea evenimentului.

Anul acesta, procesiunea cu care trase de boi sau măgari, în care se află butoaie pline cu apă sfinţită, va pleca din faţa Catedralei Arhiepiscopale din Constanţa spre Portul Tomis. Aici va fi ţinută slujba de sfinţire a apei şi tot aici arhiepiscopul va arunca trei cruci în Marea Neagră. Preoţii au ales acest loc deoarece la Cazinou (locul tradiţional de desfăşurare a evenimentelor) este şantier, clădirea fiind în plin proces de reabilitare.

„Vom face procesiune în Portul Tomis, unde este foarte larg, ca oamenii să nu stea înghesuiţi. Le dăm şi toate instrucţiunile, invit şi Jandarmeria şi Poliţia să fie printre oameni ca să păzească toate regulile, iar noi ne facem slujba ca în fiecare an pentru că slujbele nu se schimbă în pandemii, ci rămân aceleaşi”, spune arhiepiscopul.

Mai departe, ÎPS Teodosie arată faptul că aghiazmă mare are puteri vindecătoare. „Această apă sfinţită va combate şi bolile şi microbii, ne va înfrăţi mai mult, pentru că harul este cel care ne înnoieşte şi trebuie să ne înfrăţim mai mult, să biruim orice frică, pentru că frica aduce boala, să nu mai fim stăpâniţi de frică, ci stăpâniţi de entuziasm”.

Arhiepiscopia Tomisului a pregătit şi 110.000 de sticle cu agheasmă pe care le vor distribui credincioşilor prezenţi la slujba din Portul Tomis.

Tot în Dobrogea, Episcopia Tulcii a anunţat că în municipiul Tulcea nu se va organiza tradiţionala procesiune de sfinţire a apei pe faleza Dunării.

Pandemia anulează Boboteaza la Călăraşi

Boboteaza sau Botezul Domnului, marcată pe 6 ianuarie, pe malul Borcei, printr-o serie de evenimente, a devenit o amintire.

În acest an, la Călăraşi nu se mai organizează manifestări dedicate acestei sărbători din cauza restricţiilor impuse de pandemie. Miercuri, pe 6 ianuarie, pe malul Borcei va avea loc o slujbă de sfinţire a apei fără public, iar un preot va arunca în Borcea, simbolic, o cruce de flori, după oficierea Sfintei Liturghii la catedrala Sf. Anastasia. Nici aghiazma nu se va mai împărţi în Parcul Central, credincioşii urmând să o primească la biserică, iar tradiţionala fasole cu ciolan şi vinul fiert oferite de către autorităţi vor lipsi în acest an.

Primarul oraşului, Marius Dulce, a anunţat că evenimentele cu care erau obişnuiţi călărăşenenii nu se vor mai organiza.” Va fi o altfel de Bobotează: fără fasole, fără concursuri, fără alte obiceiuri pe care le aveam. Din păcate, acestea sunt condiţiile şi trebuie să le respectăm. Se va arunca în apă, simbolic, o cruce de flori, pe care nu o va mai recupera nimeni. Recomandarea mea este ca fiecare cetăţean să meargă la biserica la care este arondat pentru a lua apă sfinţită”, a explicat primarul.

Totuşi, cei care se vor afla în Parcul Central sunt avertizaţi să respecte regulile sanitare impuse de pandemie: să poarte masă de protecţie şi să păstreze distanţa. Boboteaza reprezintă împreună cu ziua Sfântului Ioan Botezătorul, prăznuit la 7 ianuarie, finalul perioadei de 12 zile a sărbătorilor de iarnă, care încep în Ajunul Crăciunului.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Pregătiri pentru Bobotează la malul mării. Arhiepiscopia Tomisului pregăteşte 110.000 de sticle cu aghiasmă

Reacţia Poliţiei la slujba de Revelion ţinută de ÎPS Teodosie: Scopul nostru nu este acela de a aplica sancţiuni

Slujbă la Catedrală cu zeci de credincioşi fără mască. IPS Teodosie: „Bisericile nu trebuie să se închidă orice boală ar mai veni, sunt vindecătoare de boli“ VIDEO
 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite