VIDEO Cum i-au întâmpinat nemţii încă de la aeroport pe muncitorii români. „Fără ei am fi rămas cu recolta pe câmp”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de muncitori români din întreaga ţară au ajuns vineri, 10 aprilie, în Germania. Avioanele care i-au transportat pe muncitori au decolat joi şi vineri de la Aeroportul Internaţional Cluj. Nemţii spun că mai aşteaptă în următoarele zile încă 25 de avioane pline cu lucrători agricoli români.

Un număr de 13 avioane au decolat ieri de pe Aeroportul Internaţional din Cluj spre Germania, ticsite cu muncitori români strânşi din toate colţurile ţării. În cursul zilei de azi, alte şapte avioane au transportat alţi români în Germania.

Un prim avion a ajuns joi de la Cluj, în jurul orei 14.50 (ora Germaniei), cu o întârziere de 50 de minute, notează publicaţia germană Badische Neueste Nachrichten. Muncitorii au fost aşteptaţi de patronii germanişi de mai multe autocare care i-au preluat şi i-au dus spre destinaţiile finale. Din estimările nemţilor, aproximativ 1.300 de muncitori români au ajuns ieri în Germania.

Printre fermierii care au venit la aeroport ca să-şi întâmpine viitorii angaţi se numără şi Martin Walther. El aştepta cinci muncitori pe care i-a luat şi i-a dus direct la ferma sade la Spalt, situată la 250 de kilometri de aeroport şi undeva la sud-vest de Nürnberg. Neamţul recunoaşte că fără noii angajaţi ar fi riscat să rămână cu sparanghelul de pe câmp. 

Şi Stefan Huber, de la ferma Huber din Iffezheim, s-a aflat printre fermierii care au ţinut să vină în întâmpinarea românilor. Huber le-a explicat jurnaliştilor germani că a preluat cinci muncitori. „Din păcate nu au venit toţi, mai aşteptăm încă 25 săptămâna viitoare".

Acum, producătorii de sparanghel din Germania răsuflă uşuraţi, după ce guvernul federal a relaxat restricţiile de intrare pentru muncitorii agricoli români. Aproximativ 40.000 de oameni, majoritatea români, vor avea permisiunea să intre în ţară în aprilie şi mai. Asta în condiţiile în care aproximativ 148.000 de lucrători sezonieri din Europa de Est lucrează în mod normal în câmpurile din Germania în fiecare an. Din cauza pandemiei Covid-19, Simon Schumacher, directorul general al Asociaţiei Fermierilor din Sudul Germaniei din Sparanghel şi Căpşuni (VSSE) din Bruchsal, se aşteaptă ca în acest an numărul lucrătorilor agricoli străini să fie mai mic cu cel puţin 20%.

Potrivit sursei citate, fermierii au plătit în majoritatea cazurilor biletele de avion, 280 de euro de persoană pentru fiecare muncitor român. Noii angajaţi vor fi cazaţi în condiţii speciale şi vor fi supuşi unor controale medicale periodice. 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite