Lecţii de învăţat din pandemia de gripă din 1918. Peste 50 de milioane de oameni au pierit atunci pe toată planeta

Lecţii de învăţat din pandemia de gripă din 1918. Peste 50 de milioane de oameni au pierit atunci pe toată planeta

Pendemia de gripa spaniolă a omorât circa 50 de milioane de oameni. FOTO: Otis Historical Archives, National Museum of Health and Medicine.

În timp ce coronavirusul face victime în întreaga lume, un studiu privind pandemia de gripă din 1918, când au murit circa 50 de milioane de oameni, trece în revistă „lecţiile” pe care omenirea le-a învăţat după criza de acum un secol. Dacă astăzi s-ar produce o pandemie similară, oamenii de ştiinţă estimează că numărul morţilor ar putea ajunge la 147 de milioane.

Ştiri pe aceeaşi temă

Au trecut 102 ani de la pandemia de gripă din 1918, cel mai grav focar de gripă din istoria înregistrată a omenirii. Astăzi, coronavirusul face victime în întreaga lume, amintind de criza de acum mai bine de un secol. Un studiu asupra factorilor umani, virali şi societali care au influenţat gravitatea pandemiei oferă lecţii valoroase care ar putea salva vieţi în viitoarele pandemii. În lucrarea publicată în revista Frontiers in Cellular and Infection Microbiology, autorii avertizează că, în timp ce lumea este mai bine pregătită decât acum 100 de ani, noi provocări vor afecta impactul viitoarei pandemii cu virusul gripal - inclusiv schimbarea demografiei populaţiei, rezistenţa la antibiotice şi schimbările climatice.

„Am văzut trei pandemii gripale suplimentare din 1918: gripa " asiatică "din 1957, gripa" Hong Kong "din 1968 şi gripa porcină din 2009. Deşi mai uşoare decât pandemia din 1918, acestea evidenţiază ameninţarea constantă pe care virusul gripei o prezintă pentru sănătatea umană ", spune profesoara Katherine Kedzierska de la Universitatea din Melbourne, Australia, citată de Science Daily.
 
„La fel ca pandemia din 1918, gravitatea oricărui focar  viitor  va rezulta dintr-o interacţiune complexă între factorii virali, cei privind gazdele şi factorii societali", adaugă Dr. Carolien van de Sandt. „Înţelegerea acestor factori este vitală pentru pregătirea pentru următoarea pandemie de gripă”.
Pandemia de gripă din 1918 a infectat o treime din populaţia lumii şi a ucis 50 de milioane de oameni. Cu toate acestea, multe persoane au reuşit să supravieţuiască unei infecţii severe, iar altele au prezentat doar simptome uşoare.

Schimbări climatice şi rezistenţa la antibiotice 


„Ne-am întrebat întotdeauna de ce unele persoane pot controla eficient infecţiile virale, în timp ce altele cedează la boală”, spune Kedzierska. Pentru a investiga acest lucru - şi de ce focarul din 1918 a fost atât de virulent - Kedzierska, van de Sandt şi Dr. Kirsty Short de la Universitatea din Queensland din Australia au examinat un număr mare de studii privind gripa.

O explicaţie pentru gravitatea pandemiei este tulpina virală în sine. Unele studii arată că virusul din 1918 s-ar putea să se fi răspândi în alte ţesuturi dincolo de tractul respirator, ceea ce duce la deteriorarea extinsă a organismului bolnav. În plus, virusul a avut mutaţii care i-au permis să fie transmis mai uşor între oameni.

Spre deosebire de 1918, când nu a fost cunoscută cauza gripei, oamenii de ştiinţă pot evalua, astăzi, potenţialul pandemic al noilor viruşi, atât la animale, cât şi la oameni. Dar, după cum subliniază autorii, astfel de eforturi de supraveghere sunt necesare în întreaga lume - un factor care va deveni şi mai important odată cu continuarea schimbărilor climatice.

„Schimbările climatice afectează rezervoarele de animale ale virusurilor gripei şi  modelele de migraţie ale păsărilor. Acest lucru ar putea răspândi viruşi în noi locuri şi la o gamă mai largă de specii de păsări", spune Van de Sandt.

Autorii identifică sănătatea publică ca un alt factor important. În 1918, persoanele care sufereau de malnutriţie şi boli subiacente, precum tuberculoza, au avut mai multe şanse să moară din cauza infecţiei. Acest lucru este încă relevant astăzi: schimbările climatice ar putea duce la pagube în agricultură şi, în consecinţă, la malnutriţie, în timp ce creşterea rezistenţei la antibiotice ar putea însemna o proliferare a infecţiilor bacteriene. Viitoarele pandemii se vor confrunta şi cu provocarea obezităţii, ceea ce creşte riscul de a muri de gripă.
 

Tinerii, cei mai afectaţi de pandemia din 1918

 

Demografia populaţiei joacă de asemenea un rol. În mod ciudat, unul dintre cele mai puternic afectate grupuri din 1918 a fost unul care este de obicei rezistent - adulţii tineri. Cercetătorii cred că persoanele în vârstă ar fi putut fi cruţate din cauza expunerii anterioare la alte virusuri, oferindu-le o imunitate mai mare la tulpinile virale din 1918. Cu toate acestea, având în vedere că gripa sezonieră de obicei îi omoară pe cei foarte bătrâni, populaţia îmbătrânită de astăzi va fi probabil o altă provocare în orice pandemie viitoare.

„Furnizarea de vaccinuri de urgenţă în timpul viitoarelor pandemii ar trebui să ţină cont de diferite grupe de vârstă, factori virali şi gazdă”, spune Kedzierska.

De asemenea, cercetătorii raportează că metodele de bază pentru reducerea transmiterii bolilor, cum ar fi interzicerea adunărilor publice şi spălarea mâinilor, au ajutat la reducerea nivelului de infecţie şi deces în timpul pandemiei din 1918 - dar numai atunci când au fost aplicate timpuriu şi pe întreaga durată a pandemiei.
 

Un răspuns public bine pregătit poate salva vieţi 

 
"Până când un vaccin de protecţie largă va fi disponibil, guvernele trebuie să informeze publicul despre ce să se aştepte şi cum să acţioneze în timpul unei pandemii", spune van de Sandt. „O lecţie importantă din pandemia gripală din 1918 este că un răspuns public bine pregătit poate salva multe vieţi”.

Dacă astăzi s-a produs o pandemie similară, oamenii de ştiinţă estimează că numărul morţilor ar putea ajunge la 147 de milioane. Deşi este imposibil de ştiut când sau cum va apărea următoarea pandemie de gripă, un lucru este sigur - viitoarele pandemii nu vor fi exact ca pandemia din 1918, dar omenirea mai are lecţii de învăţat.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: