Cum ar putea scăpa de închisoare fostul primar al Clujului cu ajutorul presei şi al presupusei amante

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a admis plângerea fostului primar al Clujului, Sorin Apostu, în care acesta reclamă că i-a fost încălcat dreptul la viaţa privată deoarece mai multe informaţii care nu aveau legătură cu dosarul au ajuns la presă. Avocatul Gheorghiţă Mateuţ susţine că victoria la CEDO este primul pas spre achitarea clientului său.

Presupusa relaţie dintre primarul de la acea vreme al Clujului, Sorin Apostu, şi o angajată a Biroului de Relaţii Externe a făcut deliciul presei în 2012, după ce edilul-şef a fost arestat preventiv sub acuzaţie de fapte de corupţie. Din dosarul DNA au ajuns în presă declaraţiile tinerei, care a spus „Am fost cu Sorin Apostu la Barcelona într-un weekend”.


De asemenea, pe surse au apărut şi detalii ale percheziţiei făcute de procurori în locuinţa fetei, unde ar fi găsit carduri de acces într-un hotel din Barcelona. De asmenea, în timpce Apostu era cercetat în presă au apărut numeroase interceptări telefonice ale unor discuţii ce ţineau de viaţa privată a primarului. Ce relevanţă aveau astfel de informaţii  în dosarul DNA, în care Apostu era acuzat că a luat mită de la mai mulţi oameni de afaceri pentru a asigura contracte cu Primăria Cluj-Napoca? 

 „Scopul final al meu este obţinerea achitării, având la bază hotărârea CEDO privind încălcarea dreptului la viaţa privată. Tot dosarul are la bază interceptările telefonice, care deşi au fost făcute cu mandat încalcă dreptul la viaţa privată"

Gheorghiţă Mateut, avocat

La ora 17.00, avocatul Gheorghiţă Mateuţ a ajuns la sedul DNA Cluj pentru a-i asista pe soţii Apostu la declaraţii

Avocatul Gheorghiţă Mateuţ. FOTO. Arhivă

Primul pas spre achitarea lui Apostu 

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis, marţi, că publicarea unor astfel de informaţii în presă, cu concursul procurorilor, duce la încălcarea articolului 8 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului – anume dreptul la viaţa privată, potrivit căruia "orice persoană are dreptul la respectarea vieţii sale private şi de familie, a domiciliului său şi a corespondenţei sale, şi nu este admis amestecul unei autorităţi publice în exercitarea acestui drept decât în măsura în care acesta este prevăzut de lege şi constituie, într-o societate democratică, o măsură necesară pentru securitatea naţională, siguranţa publică, bunăstarea economică a ţării, apărarea ordinii şi prevenirea faptelor penale, protecţia sănătăţii, a moralei, a drepturilor şi a libertăţilor altora". 

Avocatul lui Sorin Apostu, Gheorghiţă Mateuţ, a declarat pentru „Adevărul”  că dacă în trei luni decizia CEDO nu va fi atacată de statul român, aceasta va putea fi temei pentru reziviurea dosarului.

Revizuirea este o cale de atac extraordinară  prin intermediul careia “se poate obţine desfiinţarea unei hotărâri judecătoreşti definitive şi reluarea judecării cauzei”. „Scopul final al meu este obţinerea achitării, având la baza hotărârea CEDO privind încălcarea dreptului la viaţa privată. Tot dosarul are la bază interceptările telefonice, care deşi au fost făcute cu mandat încalcă dreptul la viaţa privată. Doresc să cer invalidarea interceptărilor în cazul Apostu ca probe în instanţă. Tot dosarul se bazează pe interceptări”. Mateuţ a mai susţinut, de asemenea: "Interceptările publicate în presă au avut rolul de a influenţa într-o foarte mare măsură judecătorii care au pronunţat sentinţa":  

Sorin Apostu
„Pentru Statul Român hotărârea CEDO este obligatorie, deci trebuie să îmbunătăţescă condiţiile în aceste penitenciare: arestul IPJ Cluj, penitenciarele Gherla şi Rahova”

Gheorghiţă Mateuţ, avocat 

Statul român trebuie să îmbunătăţească condiţiile la trei penitenciare

Condiţiile în care sunt ţinuţi deţinuţii la arestul IPJ Cluj, peninenciarul Gherla şi Rahiva trebuie îmbunătăţite, ca urmare a aprobării de către CEDO a unei alte plângeri a lui Apostu. Astfel, fostul primar al Clujului a susţinut că a avut parte de condiţii proaste şi insalubre în arestul preventiv al Poliţiei Judeţene Cluj.

De asemenea, Sorin Apostu s-a plâns de condiţii rele şi când a fost transportat de la arestul Poliţiei Cluj la Penitenciarul Rahova, unde s-a aflat pentru că avea termen în proces la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.După ce au analizat plângerea, magistraţii CEDO au hotărât că în cazul Apostu a fost încălcat Articolul 3 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, potrivit căruia "nimeni nu poate fi supus torturii, nici pedepselor sau tratamentelor inumane ori degradante". „Pentru Statul Român hotărârea CEDO este obligatorie, deci trebuie să să îmbunătăţescă condiţiile în aceste penitenciare”, a mai declarat Mateuţ pentru Adevărul. 

Condamnat pentru corupţie

Instanţa a stabilit ca acesta să execute pedeapsa cea mai grea, de patru ani de închisoare, la care a adăugat un spor de şase luni, pedeapsa finală fiind de patru ani şi şase luni de închisoare. Din pedeapsă a fost scăzută perioada în care Apostu a fost reţinut şi arestat, respectiv din 9 septembrie 2011 până în 28 septembrie 2012.

Potrivit Comisiei de abuzuri a Camerei Deputaţilor, în perioada 2012-2014, au fost înregistrate la comisia parlamentară 260 de memorii ale persoanelor condamnate penal şi aflate în penitenciare, care reclamă regimul de detenţie, hrana insuficientă, supraaglomerarea camerelor de detenţie, condiţiile igenico-sanitare. 

Preşedintele Comisiei de abuzuri din Camera Deputaţilor, Mircea Man (PNL), a precizat marţi, într-o conferinţă de presă, că ministrul Justiţiei şi directorul Penitenciarelor vor fi audiaţi săptămâna viitoare privind condiţiile şi gradul de ocupare din penitenciare.

Citeşte şi

CEDO a admis două plângeri ale fostului primar Sorin Apostu privind condiţiile insalubre din arest

Sorin Apostu a ajuns la locuinţa sa din Cluj după 11 luni de arest preventiv

VIDEO Sorin Apostu a părăsit peniteciarul din Târgu-Mureş. Socrii acestuia au ajuns la locuinţa sa din Cluj

Sorin Apostu a stat în închisoare 322 de zile

Ex-primarul Clujului Sorin Apostu a fost reaudiat: "40 de martori spun că sunt nevinovat"

Primarul din Cluj, Sorin Apostu, a fost reţinut pentru mită de o sută de mii de euro

Scrisoarea demisionarului Sorin Apostu către clujeni

Dosarul Apostu se „îngraşă“ de Crăciun: Carrefour l-a „turnat“ pe primar

Primarul Apostu a "ajutat" patru mari companii să intre pe piaţa din Cluj

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite