Cum a ajuns un profesor universitar cu CV impresionant să comită o crimă abominabilă. Explicaţiile psihologilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bone Ferenc a studiat în România, Ungaria, Marea Britanie, Slovacia şi Olanda. FOTO: Arhivă personală
Bone Ferenc a studiat în România, Ungaria, Marea Britanie, Slovacia şi Olanda. FOTO: Arhivă personală

Fost cadru didactic, absolvent de Filosofie la UBB, cu doctorat în Estetică la Budapesta, Boné Ferenc (43 de ani) a mărturisit procurorilor că şi-a ucis iubita din gelozie. Psihologii criminalişti consultaţi de „Adevărul” analizează cum a ajuns un intelectual cu CV impresionant în postura de a fi suspect într-o crimă abominabilă.

Gabriela Groza, psiholog criminalist şi avocat, a făcut pentru „Adevărul” o analiză a profilului psihologic al lui Boné Ferenc, fostul cadru didactic care şi-a fi ucis, zilele trecute, iubita. 

Psihologul criminalist susţine: „Mecanismele obsesiv compulsive sunt o manifestare a anxietăţii. Mai exact, persoana are nişte gânduri obsesive (de exemplu, “am sa păţesc ceva grav”) şi nişte comportamente compulsive aferente (de exemplu, “trebuie sa trimit sms-uri doar când ceasul indica o ora pară” ).

Comportamentele sunt compulsive pentru ca persoanei îi este extrem de greu să reziste în faţa “necesităţii de a le face”. Făcând comportamentele, persoana îşi linişteşte gândurile, sau mai precis, dacă nu le face, nu se simte în siguranţă. Este o nevoie patologică de control. Astfel de mecanisme pot face parte din patologii mult mai complicate, însă doar o evaluare a persoanei poate duce la punerea unui diagnostic. Cert este ca mulţi dintre cei care au tulburări obsesiv compulsive nu sunt niciodată violenţi.”

„Educaţia nu ne scuteşte de boli psihice”

Psihologul Gabriela Groza a explicat şi faptul că CV-ul impresionant al lui Boné Ferenc din perspectiva educaţiei nu are legătură cu problemele sale psihice: „Amintesc încă o dată că educaţia nu ne scuteşte de boli psihice şi ca maturitatea/sănătatea  emoţională nu este generată/garantată de cea intelectuală. Aceasta este explicaţia faptului că persoane cu multă educaţie ajung să comita tot felul de acte reprobabile.” 

Pasionat de cultură, intelectual, ucigaş

Cunoscuţii lui Boné Ferenc au susţinut că fostul cadru didactic la Universitatea Sapientia, absolvent de Filosofie la UBB, cu doctorat despre Estetică la Budapesta şi studii în Olanda şi Marea Britanie, se purta impecabil cu iubitele lui până ce le cucerea. Apoi, situaţia se schimba.  

Psihologul Gabriela Groza explică: „Cel mai bun predictor pentru viitor este trecutul. O persoană care are istoric violent în relaţiile de cuplu are toate şansele să fie violent şi în prezenta relaţie de cuplu. Un indiciu important este cum se raportează la violenţele din trecut. Îşi asumă culpa şi vede că are o problemă sau blamează victimele existând întotdeauna “explicaţii bune” pentru faptul că fost violent”.

Specialista arată că la partenerii manipulatori şi violenţi de acest gen putem foarte uşor să fim derutaţi de ambivalenţa comportamentală. „De foarte multe ori, aceeaşi parteneri sunt în stare să se comporte exemplar/ideal în alte situaţii particulare. Victimele sunt confuze în faţa acestei ambivalenţe întrucât mintea noastre este obişnuită să evalueze global: “e un om bun”, “e un om grijuliu”, “e un om atent”. O astfel de evaluare globală (care sigur, nu poate ţine cont de patologie) face foarte greu de integrat cele doua imagini - a partenerului ideal şi a partenerului violent în anumite momente. De cele mai multe ori abuzatorul îşi convinge partenerul/a ca e vina acestuia din urmă pentru violenţele pe care le face şi că, dacă partenerul/a s-ar comporta “cum trebuie”, el nu ar fi niciodată violent. Sigur ca nu este adevărat, este doar convingător.”

bone ferenc urmarit

Boné Ferenc are 43 de ani. FOTO: Arhivă personală

Cum detectăm un person​aj violent periculos

Dr. Hadrian Vaida, medic psihiatru şi specialist în psihologie judiciară, a explicat pentru „Adevărul” că există unele semne care indică faptul că o persoană are un comportament predispus la violenţă, chiar dacă acesta încearcă să-l ţină ascuns. „Lipsa de empatie în anumite circumstanţe, chiar şi în timpul unui film în care sunt scene de violenţă în familie, poate să fie un semn. Este normal ca astfel de scene să trezească o reacţie, să oripileze. Eu realizez că nu e bine să lovesc pe cineva, pentru că provoc durere şi rezonez cu victimele. Însă în cazul psihopaţilor, de pildă, astfel de reacţii lipsesc, sunt neutri, nu conştientizează că este anormal”, arată dr. Vaida.

Pe româneşte, agresorul consideră că este normal să riposteze dacă nu obţine ce doreşte, ce urmăreşte, că nu e mare lucru dacă ţipă, loveşte, abuzează de partener, doar ca să primească ce vrea.

Potrivit lui Vaida, manifestările de violenţă pot fi descoperite încă din copilărie, dar neobservate, acestea pot rămâne în stare latentă şi se pot agrava, transformându-se într-o boală.

“În cazul de faţă, informaţiile sunt prea puţine pentru a stabili dacă e vorba despre o boală continuă, neobservată şi netratată, sau o patologie abia instalată, declanşată de o relaţie dizarmonică, de pildă”, spune medicul care susţine că, având în vedere trecutul violent al lui Boné Ferenc, era doar o problemă de timp ca să izbucnească din nou. „Când te angajezi într-o relaţie, este normal să verifici, să analizezi comportamentul partenerului. Dacă acesta a fost violent cu fostele sale prietene, era doar o chestiune de timp ca acest comportament să se perpetueze”, explică Vaida. 

Condamnat la închisoare pentru că şi-a băgat iubita în spital

Boné Ferenc nu este la primul derapaj grav în relaţia sa de cuplu. În martie 2021, a fost condamnat definitiv la 1 ani şi 3 luni de închisoare pentru loviri şi alte violenţe. Victimă a fost o altă iubită de-a sa, Simándi Alexandra, pe care a bătut-o crunt în vara lui 2020. Incidentul s-a petrecut chiar pe o stradă din centrul Clujului: Boné şi-a lovit victima cu pumnii şi picioarele, iar apoi a dat-o cu capul de pavaj. „Îmi curgea sângele din nas şi mâinile mi-erau pline de sânge până la braţe, faţa mea era plină de sânge pur. L-am întrebat dacă este mulţumit acum. Mi-a răspuns că da, acum este mulţumit", mărturisea victima.

Tânăra a ajuns în spital şi a depus o plângere penală împotriva agresorului, însă acesta nu a ajuns puşcărie, căci aplicarea pedepsei i-a fost suspendată sub supraveghere pe o perioadă de 3 ani, dar a fost obligat la 90 zile de muncă în folosul comunităţii, să frecventeze un program de reintegrare socială şi să urmeze un tratament, constând într-un program de consiliere psihologică "în vederea identificării şi eliminării cauzelor care generează violenţa" în comportamentul său.

Incidentul i-a determinat pe cei din conducerea Universităţii Sapientia să-i ceară demisia. „Universitatea Sapientia se distanţează şi condamnă orice agresiune, aşa cum a procedat şi în urmă cu doi ani, când conducerea universităţii a demarat o procedură etică, şi i-a cerut suspectului actualului incident tragic, Boné Ferenc, să îşi prezinte demisia, ceea ce persoana în cauză a şi făcut imediat. De atunci, nu a mai fost şi nu este nici în prezent asociat cu universitatea noastră în niciun fel”, au transmis reprezentanţii instituţiei de învăţământ.

molnar beata foto

Boné şi-ar fi ucis iubita din gelozie. Ar fi refuzat să-i accepte cererea în căsătorie. FOTO: Arhivă personală

„Iepu​raş, capul tău a devenit violet, iar la gură ai făcut spume”

La procesul pe care i l-a intentat Simándi Alexandra, iubita pe care a băgat-o în spital, aceasta a adus în faţa judecătorului şi declaraţiile scrise ale unor foste iubite. 

„Mi-a aruncat telefonul din mână şi a început să mă lovească. A ajuns în spatele meu, m-a trântit la pământ şi m-a prins şi m-a sugrumat până am leşinat. Când m-am trezit pe podeaua bucătăriei, la început n-am înţeles unde eram. Am oftat si m-am întins pe saltea. A venit la mine şi s-a culcat lângă mine apoi a zis: <Iepuraş, capul tău a devenit violet, iar la gură ai făcut spume>", a rememorat tot ea.

„În timpul relaţiei noastre, am refuzat mai multe oportunităţi de a lucra, de a mă educa, de a mă distra şi de a călători de frica supărării lui. Dacă mi s-a întâmplat un lucru pozitiv sau am avut o realizare, am preferat să păstrez secretul. A reuşit să mă facă să devin total dependentă de el deoarece alte legături cu alte persoane nu mai aveam, din cauza lui, şi m-a făcut să cred că nu voi reuşi niciodată să obţin ceva cu propriile mele puteri”, a declarat o altă iubită. 

CV impresionant 

La 43 ani, Boné Ferenc are un CV impresionat. În 2002, a absolvit Filosofia la UBB. Anul care a urmat a făcut un masterat tot la Facultatea de Istorie şi Filosofie (UBB), cu specializarea Hermeneutică şi Cultură. În perioada 2003–2006 şi-a făcut doctoratul la Universitatea Eötvös Loránd, Budapesta, Institutul de Teoria Artei, la Specializarea Estetică. Vorbeşte cinci limbi străine, şi are lucrări de cercetare cercetare în următoarele domenii: film şi arhitectură/design, minimal art, intermedia, new media, video art. 

De asemenea, el are diferite studii făcute în Marea Britanie, Slovacia, Olanda.

Bărbatul a fost cadru didactic la Universitatea Sapientia. Din 2006, a activat ca preparator universitar la Universitatea Sapientia, Facultatea de Ştiinţe şi Arte, Cluj-Napoca, Departamentul de Media, Specializarea Cinematografie, Fotografie, Media. Apoi, din 2009 şi până în 2020, a fost asistent universitar la aceeaşi universitate. 


Boné şi-ar fi dus iubita moartă pe scaunul din faţă al maşinii sale. FOTO: Poliţia Cluj

masina urmarita politie cluj

Filmul crimei

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj au arătat, într-un document trimis către redacţia „Adevărul”,  că „în perioada 21-22 mai 2022 în timp ce se deplasa cu autovehiculul marca Dacia Logan pe mai multe trasee prin arealul unor comune din zona de munte a judeţului Cluj inculpatul a exercitat agresiuni fizice asupra victimei care au condus la decesul acesteia.” 

Concluziile preliminare formulate de medici legişti au fost în sensul că în moartea victimei a fost violentă. 

După ce şi-a ucis iubita, bărbatul s-a întors la Cluj-Napoca, iar ulterior a plecat spre Oradea. "A transportat cadavrul victimei în autovehiculul pe care îl conducea, iar în dimineaţa zilei de 22 mai 2022 a abandonat cadavrul întru-un areal dintre localităţile Corniţel şi Borod, judeţul Bihor, pe un drum lăturalnic în spatele unei staţii de carburanţi dezafectate”, spun procurorii clujeni.

Ancheta

Poliţiştii l-au găsit cu ajutorul unui orădean cu spirit civic, mulţumită faptului că anchetatorii au mediatizat din timp şi în mod transparent semnalmentele individului şi date despre autoturismul acestuia.

Orădeanul, care a urmărit ştirile şi apelurile publice legate de caz, a văzut joi seara maşina căutată în parcarea unui ABC din cartierul Dragoş Vodă din Oradea, unde fugarul intrase să-şi facă unele cumpărături. Ca atare, a sunat imediat la 112. În scurt timp, poliţiştii orădeni l-au găsit şi pe cel urmărit, pitit într-un vagon dezafectat, în Gara CFR Velenţa.

Boné Ferenc a fost preluat, joi seara, de poliţiştii clujeni iar vineri, el a fost arestat preventiv pentru 30 de zile sub acuzaţia de omor. 

Surse din cadrul anchetei susţin că Bone şi-a recunoscut fapta. Ar fi spus că a cerut-o pe Beáta în căsătorie, în zona cascadei Vălul Miresei, din satul Răchiţele. Întrucât tânăra l-a refuzat, s-a înfuriat şi a strangulat-o. Nu a vrut să o ucidă, a spus el, şi şi-a dat seama că iubita lui a murit abia după ce aceasta s-a răcit comple „Am iubit-o enorm de mult. Nu înţeleg cum am reuşit să comit această crimă. Era o fată extraordinară. Am comis crima din gelozie. Avea o viaţă socială tare activă, iar eu nu. De asta am făcut ceea ce am făcut. Ne-am certat şi am comis această faptă”, ar fi declarat bărbatul. Pentru fapta sa, Boné Ferenc riscă până la 20 ani de detenţie. 

Vă mai recomandăm: 


Suspectul în cazul crimei din Aleşd şi-a mărturisit fapta. O iubea enorm, dar a fost orbit de gelozie

Bărbatul bănuit că şi-a ucis iubita şi i-a aruncat cadavrul la marginea unui sat din Bihor a fost capturat. Unde l-au prins poliţiştii

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite