Conflict între Primăria Cluj-Napoca şi unul dintre cei mai mari producători de medicamente din ţară. „Este o încălcare flagrantă a dreptului de proprietate”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fabrica Terapia din Cluj-Napoca. FOTO: produs din Ardeal
Fabrica Terapia din Cluj-Napoca. FOTO: produs din Ardeal

Producătorul de medicamente Terapia a făcut o plângere prealabilă către Primăria Cluj-Napoca în care acuză instituţia de încălcare a dreptului de proprietate. Compania cere eliminarea unei prevederi din Regulamentului Local de Urbanism prin care este obligată să cedeze gratuit 6.000 de metri pătraţi către municipalitate pentru lărgirea a două artere din localitate.

În şedinţa Consiliului local Cluj-Napoca de marţi, 2 aprilie, va fi prezentată plângerea prealabilă a companiei Terapia, prin care se cere modificarea Planului Urbanistic General al municipiului şi a Regulamentului Local de Urbanism.

Mai exact este vorba despre acele prevederi care prin care sunt instituite servituţi de utilitate publică  pe anumite terenuri private din oraş. Practic, proprietari cărora le sunt impuse aceste servituţi, dacă solicită o autorizaţie de construire pe respectivele zone, trebuie să pună la dispoziţia Primăriei anumite parcele. În caz contrar, nu vor primi autorizaţiile solicitate.
 

În cazul Terapia, este vorba despre un teren de 6.000 de metri pătraţi aflat pe două artere intens circulate ale oraşului: strada Fabricii 124 şi Bulevardul Muncii 10. Primăria are nevoie de parcelele respective pentru a lărgi cele două străzi amintite.
 

„Această condiţionare este o încălcare flagrantă a dreptului de proprietate astfel cum acesta este recunoscut şi ocrotit de Constituţia României, întrucât, astfel cum am arăta lipseşte proprietarul de dreptul de folosinţă şi dispoziţie asupra suprafeţei astfel dezmembrate, deşi la nivel formal acesta îşi păstrează dreptul de proprietare”, se arată în plângerea prealabilă. 

Donaţie forţată?  

Conform prevederilor atacate, Terapia rămâne în proprietatea terenului amintit, dar, de fapt acesta va fi ocupat de carosabilul lărgit. 

În plângere se mai arată că legea civilă nu reglementează noţiunea de „teren rezervat pentru servitute de utilitate publică”. Dacă Primăria doreşte să lărgească arterele de circulaţie pe terenuri proprietate privată, unica modalitate legală pentru a face asta este exproprierea pentru utilitate publică, mai arată reprezentaţii companiei. 

În prevederea din Planul Urbanistic General „nu se prevede niciun fel de despăgubire acordată proprietarului terenului care să compenseze lipsa de folosinţă”, spun avocaţii companiei.  

Este blocată dezvoltarea companiei

Terapia doreşte să construiască/renoveze mai multe obiective în zonă: să extindă clădirea folosită la Farmacologie Clinică, activitate ce va asigura peste 50 de locuri de munci; să schimbe destinaţia şi să modernizeze un cămin de nefamilişti, să amenajeze locuri de parcare şi să realizeze o împrejmuire. 

„Executarea acestor obiective este paralizată de interdicţia de a construi ca efect al instituirii servituţilor de utilitate publică, împrejurare de natură să creeze grave prejudicii activităţii societăţii”, arată compania. 

Reacţia Primăriei



Dacă nu se dă un răspuns pozitiv cererii, compania susţine că va acţiona în instanţă, urmând să ceară daune pentru blocarea activităţii. 

Direcţia de Urbanism a trimis un punct de vedere prin care solicită respingerea cererii Terapia, deoarece servitutea de utilitate publică este prevăzută de Legea 350/2001, iar obligaţiile prevăzute în PUG sunt de o importanţă majoră deoarece „funcţionalitatea sistemului de circulaţie e vitală”. Practic, se doreşte lărgirea străzii Fabricii şi Bulevardului Muncii la 30 respectiv 35 de metri. Angajaţii primăriei mai susţin că „Regulamentul Local de Urbanism propune mecanisme concrete de compensare” astfel încât interesele publice şi cele private să fie armonizate. 

Reacţia companei Terapia

Terapia a trimis pe adresa redacţiei următoarea precizare:

„- SC Terapia SA (“Terapia”) nu se afla în nici un conflict major cu Primăria Cluj-Napoca (“Primăria”), alături de care, de altfel, am fost de-a lungul anilor parteneri în multiple proiecte comunitare;

- Plângerea depusă de Terapia la Primărie, prin care am solicitat anularea şi revocarea parţială a unor HCL, are ca scop semnalarea unei lipse de acord între aceste hotărâri şi Legea exproprierii nr.255/2010, modificată prin OUG 99/2018, care, în materie de expropriere, pune în valoare prevederile art. 44 din Constituţia României, prin care se garantează dreptul de proprietate privată, dreptul de folosinţă şi de dispoziţie asupra proprietăţii.  De altfel, în materie de expropriere, art.44 alin. (3) din Constituţie precizează expres că ”Nimeni nu poate fi expropriat decât pentru o cauză de utilitate publică, stabilită potrivit legii, cu dreaptă şi prealabilă despăgubire.”;

- În opinia noastră, Primăria nu are temei legal de a institui faţă de Terapia servituţi de utilitate publică asupra unui teren aflat în proprietate privată, în afara unui act juridic şi a unei proceduri în concordanţă cu ceea ce prevede legea;

- Din informaţiile pe care le deţinem, Primăria nu va aloca fonduri şi nu va declanşa procedura legală a exproprierii în scopul de a implementa, în 2019, Planul Urbanistic General (PUG) din zona Terapia. De altfel, Primăria nu are un program clar din care să rezulte când anume va implementa PUG, acest fapt fiindu-ne confirmat de reprezentanţii Primăriei, cu ocazia audienţelor la care am participat. Într-o astfel de situaţie, compania Terapia este condamnată la închidere, din cauza blocării la infinit, prin reglementari ilegale, a proiectelor de extindere şi modernizare industrială pe care le avem în plan încă din 2016;

- În plus, aşa cum am informat oficialii Primăriei în repetate ocazii în ultimii 3 ani, PUG din zona Terapia este eronat, întrucât servitutea de utilitate publică instituită despică clădirea de producţie, astfel că, pentru a ne conforma, ar trebui să dărâmăm clădirea. Am invitat oficialii Primăriei să vină la faţa locului pentru a constata situaţia din teren, însă, deocamdată, nimeni nu a răspuns invitaţiei noastre. Aceasta rămâne în continuare deschisă;

- Dorim să subliniem faptul că investiţiile imobiliare de natură industrială pe care le avem în programul de dezvoltare, în valoare de peste 15 milioane lei, care vor crea 50 de noi locuri de muncă, nu se realizează/ nu se construiesc pe fâşiile de teren care fac obiectul servituţiei de utilitate publică. De altfel, Terapia a propus Primăriei ca, până la implementarea PUG din zona Terapia, să aprobe emiterea certificatului de urbanism şi autorizaţiile de construire pentru investiţiile imobiliare care nu se realizează/ nu se construiesc pe fâşiile de teren care fac obiectul servituţilor de utilitate publică, în aşa fel încât Terapia să-şi poată realiza proiectele de dezvoltare industrială, iar Primăria să intre în posesia terenului de îndată ce va fi declanşată procedura de expropriere reglementată prin Legea 255/2010 şi modificată prin OUG 99/2019;

- În final, dar nu în cele din urmă, ne reafirmăm angajamentul spre continuarea investiţiilor în Cluj-Napoca, unde avem o istorie de peste 97 de ani în producţia de medicamente şi buna cooperare cu oficialităţile locale. Vrem să întâmpinăm centenarul companiei din 2021 dintr-un sit industrial şi un hub european modern, investind alături de Primărie şi comunitate la eforturile de transformare a oraşului Cluj-Napoca într-o metropolă plurivalentă.

- Terapia în cifre:

o Înfiinţată în Cluj în 1921, unul dintre cei mai longevivi operatori industriali din România;

o Peste 500 milioane Euro investiţi în România;

o Cel mai mare producător de medicamente din România, cu aproape 100 milioane cutii de medicamente fabricate anual;

o Exporturi în peste 25 de ţări din UE şi Asia;

o Peste 100 milioane lei taxe şi impozite plătite anual;

o Peste 850 salariaţi specializaţi în industria farmaceutică

Dr Dragoş Damian

Director General Terapia SA”

Citeşte şi

Compania indiană Sun Pharmaceutical va prelua Ranbaxy Laboratories, care deţine în România fabrica de medicamente Terapia Cluj-Napoca

Cel mai mare producător de generice, Terapia Ranbaxy,  investeşte în cercetare

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite