Casă de avocatură din Cluj oferă, gratuit, asistenţă jurnaliştilor privind accesul la informaţiile de interes public

Casă de avocatură din Cluj oferă, gratuit, asistenţă jurnaliştilor privind accesul la informaţiile de interes public

Avocatul Eugen Iordăchescu. FOTO: Arhivă personală

Societatea Civilă de Avocaţi „Iordăchescu & Asociaţii” oferă servicii juridice pro-bono jurnaliştilor care se confruntă cu lipsa de reacţie a autorităţilor privind liberul acces la informaţiile de interes public.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Societatea Civilă de Avocaţi „Iordăchescu & Asociaţii” este alături de jurnaliştii care solicită informaţii de interes public autorităţilor, în temeiul Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, în vederea respectării dreptului fundamental al cetăţenilor la informare - se arată într-un comunicat trimis presei.
 
“În măsura în care vă confruntaţi cu lipsa de reacţie sau refuzul autorităţilor de a răspunde solicitărilor dumneavoastră legale, vă oferim asistenţă juridică specializată, serviciile juridice urmând a fi prestate pro bono.” afirmă Av. Eugen Iordăchescu.
 
Amintim cu această ocazie faptul că Legea nr. 544/2001 prevede la Art. 6 alin. (2) faptul că: „Autorităţile şi instituţiile publice sunt obligate să asigure persoanelor, la cererea acestora,  informaţiile de interes public solicitate în scris sau verbal”, informaţiile de interes public fiind definite la Art. 2, litera b) astfel: "orice informaţie care priveşte activităţile sau rezultă din activităţile unei autorităţi publice sau instituţii publice, indiferent de suportul ori de forma sau de modul de exprimare a informaţiei".
 
În concret, Legea nr. 544/2001 instituie obligaţia în sarcina autorităţilor şi a instituţiilor publice de a răspunde în scris la solicitarea informaţiilor de interes public în termen de 10 zile sau, după caz, în cel mult 30 de zile de la înregistrarea solicitării, în funcţie de dificultatea, complexitatea, volumul lucrărilor documentare şi de urgenţa solicitării. În situaţia unui refuz, acesta trebuie motivat de către autorităţi şi comunicat în termen de 5 zile de la primirea petiţiilor.
 
Echipa de avocaţi specializaţi în acest domeniu din cadrul Societăţii de avocaţi „Iordăchescu & Asociaţii” vine în sprijinul celor care se confruntă cu un refuz nejustificat al autorităţilor de a răspunde solicitărilor, cu servicii de asistare şi reprezentare, în scopul respectării de către autorităţi a obligaţiei de transparenţă şi de informare a cetăţenilor.  
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: