Recoltă bogată la porumb: peste 10 tone boabe /hectar în fermele din Bărăgan. Agricultorii şi-au recuperat investiţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă la grâu fermierii din Bărăgan au asistat neputincioşi cum vremea rea le fură recoltă din mână, la porumb a fost un an excelent. Producţia se situează şi la peste 10 tone boabe/hectar în fermele mari, acolo unde agricultorii au folosit tehnologie înaltă, iar plantele au primit îngrijire ca la carte.


Recoltatul la porumb este în toi, iar lucrările se vor încheia la începutul lunii noiembrie, în zonele unde sunt cultivaţi hibrizi târzii. Deocamdată, doar 8.000 de tone din  cele 110.000 hectare cultivate au fost culese.

“Ploile, dar şi temperaturile foarte ridicate au afectat culturile, însă în Bărăgan, recoltele sunt mulţumitoare. Sigur că se putea şi mai bine, doar cine nu a muncit nu a avut ce culege, însă, ca întotdeauna, suntem la mâna naturii. Mulţumim lui Dumnezeu, în zona noastră, culturile nu  au fost compromise ca în alte regiuni. Într-adevăr, calităţile panificabile ale grâului au fost atinse, nu e nimic de speriat, însă acest lucru va fi speculat printr-o scădere a preţului. La orz şi la rapiţă stăm bine, recolte între 3.300 şi 4.000 kg/ha. Porumbul a rezistat, a suportat căldura excesivă, floarea soarelui este compromisă. Agricultorul spune că o cultură de porumb este foarte costisitoare. Abia la o producţie de peste 7 tone la hectar se recuperează investiţia”, spune Aurelian Dobre, fermier cu 500 de hectare de teren agricol în Lunca Dunării.

Şi Vasile Iliuţă, preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi, proprietarul uneia dintre cele mai mari ferme agricole la Vâlcelele, spune că este anul porumbului. “În fermele mari, unde s-a investit masiv şi s-a lucrat după tehnologie modernă s-au obţinut 10 tone de la hectar. Agricultorii mai mici au prins 7 tone/hectar. Au fost zone în judeţ, unde producţia a fost diminuată de fenomenele meteo, însă şi aşa, lucrurile stau bine”, explică Iliuţă.

650 de lei, o tonă

Conform directorului Direcţiei Agricole Judeţene (DAJ), Ion Stan, în acest an, preţul grâului variază între 610 lei şi 650 de lei pe tonă, orzul se vinde cu 530 de lei pe tonă, iar preţul unei tone de rapiţă oscilează între 1.540 de lei şi 1.600 de lei, în unele situaţii acesta ajungând şi la 1.800 de lei.
În privinţa producţiilor obţinute în judeţul nostru la culturile de cereale, situaţia transmisă de către DAJ Călăraşi este următoare: la orz s-a obţinut o producţie medie de 4.600 de kilograme pe hectar, la grâu producţia a variat între 4.000 şi 6.000 de kilograme pe hectar, iar la rapiţă agricultorii au obţinut o producţie medie de 3.000 de kilograme pe hectar.

Cererea la export, în creştere

Cu toate acestea, pâinea şi produsele făinoase nu se ieftinesc, spun patronii din morărit şi panificaţie. Morarii reclamă că grâul bun pentru panificaţie este puţin şi se vinde scump mai ales la export. Cererea la export pentru grâul românesc este în creştere după ce sudul Europei a fost afectat de seceta. Iar recoltele din Italia şi Spania au fost parţial distruse. Marii câştigători ai recoltelor bogate sunt comercianţii. Aceştia cumpără tona de grâu din câmp cu un preţ mediu de 150 de dolari şi o vând la export prin portul Constanţa cu 190 de dolari. În portul Constanţa grâul se vinde mai scump ca la Londra, cea mai mare bursă de cereale din Europa.

Cât s-a recoltat în 2016

În judeţul Călăraşi, conform informaţiilor furnizate de Marioara Hărmanescu, referent în cadrul Direcţiei Agricole, la grâu, în 2016, s-a obţinut o recoltă medie de 4.720  de kilograme la hectar, de pe cele 117.314 hectare cultivate. La orz s-au  înregistrat 4.600 de kilograme/hectar, de pe cele 35.164 hectare cultivate. La porumb, în 2016, s-au strâns 4.000 de kilograme/hectar de pe 111.771 de hectare. Floarea-soarelui a avut doar 1.800 de kilograme la hectar, de pe cele 33.550 hectare cultivate. Soia - 1.100 kilograme la hectar, de pe 16.817 cultivate în total. În toamna anului 2016 au fost cultivate aproximativ 120.000 de hectare din cele 197.690 hectare disponibile în judeţ. La rapiţă a fost o producţie medie la hectar de 2.730 de kilograme de pe cele 53.740 hectare cultivate.

În toamna anului trecut, după ce seceta a distrus cam jumătate din culturi, fermierii au făcut eforturi să cultive pământul ca să avem ce mânca. 209.793 de hectare, cu 6% mai mult decât ce şi-au propus au fost însămânţate în judeţul Călăraşi pentru anul 2017.
 

Vă recomandăm şi:

Şef de Consiliu Judeţean, la muncă în câmp: Vasile Iliuţă, cel mai bogat fermier din Bărăgan

Fratele avocatului Piperea, fermier care face agricultură bio: „Românii nu ştiu ce înseamnă să mănânce sănătos“

Cum a dat lovitura peste hotare un tânăr care a înfiinţat pepiniera Fundulea. Secretul afacerii de zeci de mii de euro

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite