Prognoza meteo: Iar se strică vremea. Ce zone vor fi măturate de vijelii, unde se anunţă caniculă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iar se strică vremea FOTO Shutterstock
Iar se strică vremea FOTO Shutterstock

Săptămâna începe cu vreme deosebit de caldă şi cu averse pe suprafeţe mici. Canicula se întoarce în ultimele zile de vară. Temperaturile maxime vor fi de 34 de grade în Banat şi în sudul Olteniei. De marţi însă, vremea se strică iar.

Luni, 23 august, conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie(ANM), vremea va fi călduroasă în vest-sud-vest, unde izolat se pot atinge temperaturi caniculare, în timp ce în restul ţării valorile termice se vor menţine agreabile, fără variaţii faţă de ziua anterioară. Temperaturile maxime se vor încadra între 25 şi 32 de grade, mai ridicate -până în jurul a 34 de grade – în Banat şi în sudul Olteniei; minimele termice vor fi cuprinse între 11 şi 21 de grade.

Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare, în special în a doua parte a zilei, în zonele montane şi submontane şi în regiunile estice, unde pe suprafeţe mici se vor semnala averse, posibil însoţite de descărcări electrice. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări în zona montană înaltă şi în Banat. Noaptea, izolat se va forma ceaţă, cu precădere în depresiuni.

În Bucureşti, meteorologii anunţă vreme frumoasă, iar regimul termic va fi comparabil cu cel al zilelor anterioare. Temperatura maximă va fi de 30…31 de grade, iar cea minimă de 16…18 grade. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab până la moderat.

Marţi, 24 august, meteorologii anunţă că în jumătatea de nord-vest a ţării vremea se va răcori şi vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică, în accentuare treptată, se va manifesta prin înnorări, averse, descărcări electrice, local rafale de vânt şi izolat grindină. Ploile vor avea şi caracter torenţial, iar în intervale scurte de timp sau prin cumulare pe alocuri se vor înregistra cantităţi de apă importante. În restul teritoriului, valorile termice vor fi comparabile cu cele din ziua precedentă, caracterizând o vreme călduroasă în Oltenia şi sudul Munteniei, cerul va fi variabil şi vântul slab şi moderat.

Temperaturile maxime vor fi de la 22 de grade în Maramureş şi zona de deal a Crişanei până în jurul a 34 de grade în sudul Olteniei şi sud-vestul Munteniei; minimele termice se vor încadra între 11 şi 21 de grade. La sfârşitul nopţii, izolat vor fi condiţii de ceaţă, cu precădere în Dobrogea.

În Capitală, vremea va fi predominant frumoasă, iar variaţiile regimului termic faţă de intervalul precedent vor fi nesemnificative. Temperatura maximă va fi de 31…32 de grade, iar cea minimă de 16…19 grade. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab şi moderat.

Prognoza meteo lunară

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis estimări meteo pentru următoarele patru săptămâni. Conform ANM, în intervalul 23 august – 20 septembrie, vremea va fi normală pentru perioada respectivă, însă cu ploi mai ales în regiunile sudice, sud-estice şi în jumătatea nordică a ţării. Precipitaţii înseamnate cantitativ vor fi şi la munte, după 6 septembrie.

Săptămâna 23.08.2021 – 30.08.2021

Valorile termice se vor situa în jurul celor specifice pentru acest interval, în toate regiunile. Cantităţile de precipitaţii vor fi excedentare în jumătatea nordică a ţării, dar mai ales în extremitatea de nord, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă.

Săptămâna 30.08.2021 – 06.09.2021

Temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru această săptămână, în toate regiunile Regimul pluviometric va fi apropiat de cel noramal pentru acest interval, la nivelul întregii ţări.

Săptămâna 06.09.2021 – 13.09.2021

Temperaturile medii se vor situa în limitele climatologice ale perioadei, în toate regiunile. Cantităţile de precipitaţii vor fi excedentare în cea mai mare parte a ţării, dar mai ales în zonele montane.

Săptămâna 13.09.2021 – 20.09.2021

Mediile valorilor termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Regimul pluviometric estimat pentru acest interval va fi în general excedentar în regiunile sudice, sud-estice şi la munte, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă.

Meteorologul Elena Mateescu a declarat recent că fenomenele extreme de tipul vijeliilor puternice se vor păstra până la finalul anotimpului cald, astfel că şi în România vara lui 2021 va rămâne în istoria măsurătorilor meteorologice ca o vară a extremelor.

”Vor mai fi de interes până la sfârşitul verii astfel de fenomene (furtuni, vijelii, grindină – n.r.), astfel încât vara lui 2021 să fie o confirmare că şi în România a fost o vară a extremelor meteo”, a conchis Elena Mateescu.

 

Vă mai recomandăm şi:

 

Unde este „Marea Nordului”, paradisul sălbatic din Moldova care face concurenţă litoralului Mării Negre

 

Uimirea unui medic, în vizită la Florenţa: Nimeni nu poartă măşti aiurite sau porcării de plastic

Călăraşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite